בדרך לעסקת שחרור? הכתבת הפוליטית והמדינית טל שניידר ('זמן ישראל') והעיתונאי ישראל כהן ('רדיו קול ברמה') שוחחו עם רון קופמן ונדב העצני ב־103fm והביאו את פרשנותם למצב הפוליטי, הביטחוני והמדיני המורכב ביומה ה־273 של מלחמת חרבות ברזל הקשה. זאת, על רקע ביקורו הקרב של ראש הממשלה בנימין נתניהו בארה"ב והאפשרות שיפתח משא ומתן מחודש להשבת השבויים המוחזקים בעזה מאז 7 באוקטובר ועד היום.
שניידר טענה כי אי אפשר יהיה לחסל את החמאס כל עוד יש לנו אנשים חיים בפנים: "עד אז ידינו קשורות באזיקונים. ביום שנהיה אחרי העסקה, נוכל לעשות את זה".
כהן תיאר את הדילמה שבפניה עומד נתניהו: "עד עכשיו נתלינו בכך שסינוואר הוא הסרבן, ועכשיו יש פתח. זה מוטל על ראש הממשלה. עכשיו הוא עומד בפני לחץ של המשפחות, של מערכת הביטחון ושל גלנט. יש לו גם את ביידן על הראש לפני שהוא מגיע לנאום בארה"ב".
גם בקואליציה נשמעים קולות שונים לגבי העסקה המסתמנת: "בציונות הדתית ובעוצמה יהודית הסנטימנט של המצביעים מתנגד לעסקה, אבל זה לא ככה בקרב מצביעי הליכוד. גם המפלגות החרדיות יתמכו בכל עסקה שנתניהו יביא על השולחן, כך שמובטח לה רוב", אמר. "הערכים של הציונות הדתית שונים מהערכים של החרדים, שבראשם פדיון שבויים. בנושא של משפחות החטופים יש הבדל משמעותי בין הציונות הדתית לבין החרדים", הדגיש כהן.
שניידר סיפרה על טרדותיהם של אנשי מפלגת השלטון בארצות הברית: "הדמוקרטים במשבר פנימי משל עצמם, והם הפסיקו להתעסק בנו. הם נכנסו לשלב ה'ברווז המכהן'. החל ממה שקרה לפני שבוע נגמר המשחק. בחצי השנה הקרובה ביידן גמור מבחינה ציבורית, כי הוא נראה רע וחלש. "אפילו אם הוא ייבחר, זו משמעות המעמד שלו כ'ברווז מכהן'. אני מעריכה שיהיו ארבעים עד שישים חברי קונגרס שיחרימו את ההופעה של נתניהו בקונגרס, אבל זה לא מעסיק את התקשורת האמריקנית. אם ביידן יעביר היום את הכהונה שלו לקמאלה האריס או למישהו אחר, ישאלו אותו מדוע הוא הנשיא עכשיו", אמרה.
כהן סיפר כי במפלגות החרדיות מודאגים מאוד מהאפשרות של מרד בליכוד: "דרעי אומר שאם הוא שולט במפלגה שלו, אז למה נתניהו לא שולט במפלגה שלו? חוק הרבנים, שהיה מוטעה להביא אותו, הראה להם את הכיוון בנושא חוק הגיוס. אם נתניהו נכשל בנושא פעוט כזה, איך הוא יצליח ליישר את החברים שלו לקראת חוק חשוב כמו חוק הגיוס? ברגע שצווים יגיעו לבני ישיבות, הם יגבירו את הלחץ על נתניהו".
שניידר הביעה ספק באשר לחקיקת חוק גיוס חדש: "אין חוק ולא יהיה חוק חדש. על פי החוק הקיים, הצווים עומדים לצאת. אנחנו רואים שמאז שגנץ עזב את הממשלה, הקואליציה לא מצליחה להעביר מהלכים. זה המצב".
עריכה: אחיעד לוק