מילים ולחן

אהבה ראשונה

במלאות 60 שנה לשלישיית גשר הירקון, צלל דודי פטימר אל סיפורה של אחת השלישיות המצליחות ופורצות הדרך בזמר העברי • חלק א' (1965-1963)


מילים ולחן - עם דודי פטימר

בקיץ 1964 יצא לאור אלבום הבכורה של שלישיית גשר הירקון שנקרא "אהבה ראשונה". האלבום נשא בשורה חדשה בשמי הזמר העברי, זכה להצלחה רבה והפך את השלישייה להרכב הפופולרי והמוביל בישראל באותן שנים.

שלישיית גשר הירקון, הלוא הם אריק איינשטיין, יהורם גאון ובני אמדורסקי, הייתה בשעתה הדבר הכי מרענן, רבגוני והרמוני בתרבות המקומית, הראשונה שהגיבה לצו האופנה המוזיקלי של הפופ, הרוקנ'רול, הצלילים היווניים, הצרפתיים והאמריקאיים ובהומור ובחינניות כבשה את מצעדי הפזמונים - ואת לבו של הקהל.

השלישייה החלה להתגבש בספונטניות בסוף 1963 עת איינשטיין, גאון ואמדורסקי נהגו להיפגש במועדון "עומר כייאם" ביפו מדי ערב, לשיר בספונטניות שירי תנועות נוער ולסחוף את הקהל. כשהבינו שיש ביקוש להרמוניות שאלתרו במקום, החליטו לקחת את העניין ברצינות וביוזמת אמדורסקי הפכו לשלישייה רשמית. מי שהפיקו אותם וניהלו אותם אומנותית היו חיים חפר ודן בן אמוץ ובראשית 1964 השלישייה החלה את הופעותיה הראשונות במועדון 'החמאם' ביפו.

תחילה, הופעותיה הראשונות של השלישייה בפני קהל פומבי לא צלחו (בשל רפרטואר דל שהורכב משירים ישנים שכבר נתפסו ישנים מדי), או אז חפר ובן אמוץ פנו למיטב הכותבים (דוגמת נעמי שמר, עמוס אטינגר, סשה ארגוב, ירון לונדון ויוחנן זראי) לכתוב שירים מקוריים, לצד נוסחים עבריים לשירי עם בינלאומיים מודרניים. ההימור צלח ותקליט הבכורה של השלישייה הפך כאמור להצלחה וסלל את הדרך לשלישייה להפוך להרכב המצליח במדינה.

בין הלהיטים שביצעה השלישייה באותה עת נמנים: 'אהבת פועלי הבניין' (שיר השנה לשנת 1964), 'סרנדה לך', 'אם רק תבואי בחמש', 'אל תעברי לבד ילדה ברחוב', 'איילת אהבים', 'איזה יום יפה', 'תפוח הזהב' ו'שייק'.

הפופולריות באה לידי ביטוי בהשתתפות בפסטיבלי הזמר והפזמון הממלכתיים, כיכוב בסרט 'דליה והמלחים' ולוח הופעות מלא. כמו כן, שירי השלישייה הפכו ללהיטי ענק והיא נחשבה לחדשנית בכך ששילבה בין מוזיקה יוונית, אמריקאית, צרפתית, סגנונות קאנטרי, פולק, ג'אז, בלוז ופופ-רוק (הלהקה ביצעה גרסת כיסוי עברית לשירם של הביטלס 'From Me To You'), מקצבים שהיו חדשניים בישראל השמרנית.

בשנת 1965, כשהשלישייה בשיא הצלחתה – בחר יהורם גאון לעזוב אותה לטובת לימודי משחק בארה"ב. עם עזיבתו, הצטרף ללהקה ישראל גוריון, שותפו הוותיק של אמדורסקי לצמד הדודאים.

על חוויות והופעות הלהקה בגלגולה השני של השלישייה, הסיפורים מאחורי שיריה והתקליט השני והמצליח, וגם הסיבות לפירוק השלישייה והקאמבק – תוכלו לשמוע בחלק השני של ההסכת "מילים ולחן" המוקדש לסיפורה של שלישיית גשר הירקון.

ההסכת של 'מילים ולחן' שיוחד לשלישיית גשר הירקון הועלה בשני חלקים: החלק הראשון עוסק בקורותיה ובשיריה בין השנים 1965-1963, והחלק השני עוסק בקורותיה ובשיריה בין השנים 1968-1965.

הפודקאסט 'מילים ולחן' לוקח אותנו למסע בעקבות התופעות, הסיפורים, השירים והאמנים שעיצבו את הפסקול הישראלי לאורך שנותיו. דודי פטימר הוא עיתונאי וחוקר מוזיקה, יוזם פרויקט תיעוד המוזיקה הישראלית דודיפדיה.

לכל הפרקים של הפודקאסט לחצו כאן.

09/07/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שלישיית גשר הירקון
שלישיית גשר הירקון  |  צילום: פריץ כהן/לע"מ
Paris