מילים ולחן

התוכנית החדשה

במלאות 60 שנה לשלישיית גשר הירקון, צלל דודי פטימר אל סיפורה של אחת השלישיות המצליחות ופורצות הדרך בזמר העברי • חלק ב' (1968-1965)


מילים ולחן - עם דודי פטימר

עם עזיבתו של יהורם גאון את שלישיית גשר הירקון לטובת לימודי משחק בארה"ב, תפס את מקומו ישראל גוריון. גוריון, שותפו הוותיק של בני אמדורסקי מימי צמד הדודאים (הצמד הוקם בשנת 1958), הספיק להקליט בגפו מספר שירי סולו ולפתח קריירת משחק בתיאטרון. כשאמדורסקי קרא לו לדגל – התייצב – והימר נכון: השלישייה בהרכבה השני (איינשטיין, אמדורסקי וגוריון) קיימה את הופעת הבכורה שלה בפסטיבל הזמר והפזמון 1965 ובו ביצעה את השירים 'הגביע' ו'ליל קרב'.

בסוף 1965 יצאה לסיבוב הופעות בצרפת ועל בימת האולימפיה המכובדת ביצעה את שיריה 'סרנדה לך' ו'אל תכעסי זה לא אסון' (נוסח עברי של חיים חפר לשירה הצרפתי זוכה האירוויזיון של פראנס גל, 'בובת שעווה, בובת קש'). עם שובה החלה לעבוד על אריך נגן שני אשר ראה אור בשנת 1966 ונשא את השם 'התוכנית החדשה'.

תוכנית זו הצליחה מאוד והשלישייה שמרה על מעמדה הרם והצליחה לחדש כשהכניסה יותר עיבודים 'חשמליים'. בין להיטי תכנית זו, שבדומה לקודמתה דגלה אף היא בשילוב בין שירים מקוריים לבין נוסחים עבריים לשירי עם בינלאומיים פרי עטם של מיטב הכותבים, נמנו השירים הבאים: 'סימן שאתה צעיר', 'הכול בגלל האהבה', 'העיר באפור', 'אל תכעסי זה לא אסון', 'כחולה כחלום' ו'קרב הראל'.

זמן קצר לאחר צאת התקליט התפרקה השלישייה עם עזיבתו של אריק איינשטיין (כדבריו הרגיש גלגל שלישי מיותר לאמדורסקי וגוריון). בשנת 1968 התאחדו גוריון, איינשטיין ואמדורסקי לביצוע השיר 'אריה, אריה' (גרסה עברית של אריה רובינשטיין לשיר הנודע 'My Bonnie') במסגרת תקליט שירי לוחמים בו התארחו. באותה שנה חגגו גוריון ואמדורסקי עשור לצמד הדודאים וציינו את המאורע בתקליט ובמופע חי מוקלט בו אירחו בין היתר את גאון ואיינשטיין, והארבעה ביצעו יחד, תחת השם החד פעמי 'רביעיית גשר הירקון', את גרסתם לשירים 'קרב הראל' ו'כשיבוא שלום' (שיר שבמקור הקליטה השלישייה בגלגולה הראשון בשנת 1964).

הפעם הבאה והאחרונה שהתאחדו הייתה בשנת 1993, חודשים ספורים לפני פטירתו של אמדורסקי, בתכנית טלוויזיה ('מסיבת גג עם בני אמדורסקי') שנערכה לכבודו: גאון, אמדורסקי וגוריון ביצעו את 'איילת אהבים' (איינשטיין ביצע בגפו באותה תכנית את שירה של השלישייה מפסטיבל הזמר 1964 'אותך'). מאז אותה הופעה נדירה לא נראו חברי השלישייה יחד.

60 שנה חלפו מאז התפרקה שלישיית גשר הירקון ושיריה, מורשתה והשפעתה עדיין ניכרות בפסקול הישראלי, כיאה לקלאסיקה אמיתית.

ההסכת של 'מילים ולחן' שיוחד לשלישיית גשר הירקון הועלה בשני חלקים: החלק הראשון עוסק בקורותיה ובשיריה בין השנים 1965-1963, והחלק השני עוסק בקורותיה ובשיריה בין השנים 1968-1965.

הפודקאסט 'מילים ולחן' לוקח אותנו למסע בעקבות התופעות, הסיפורים, השירים והאמנים שעיצבו את הפסקול הישראלי לאורך שנותיו. דודי פטימר הוא עיתונאי וחוקר מוזיקה, יוזם פרויקט תיעוד המוזיקה הישראלית דודיפדיה.

לכל הפרקים של הפודקאסט לחצו כאן.

09/07/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שלישיית גשר הירקון
שלישיית גשר הירקון  |  באדיבות ארכיון יונתן כרמון - אלון שמידט
Paris