על רקע המלחמה הקשה בזירות השונות, היום (א') החל תרגיל חירום חסר תקדים שיסתיים ביום חמישי ה־18 ליולי. מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל, שוחח על כך עם ענת דוידוב ב־103fm , והסביר על תפקידה של חברתו בתרגיל המדובר.
לדבריו, "זה התחיל אתמול באישון לילה. זו לא הפעם הראשונה שאנו מבצעים תרגול כזה, אשר נחשב לחלק בלתי נפרד מההכנות שלנו להתמודדות עם מצבי חירום. מעולם, למיטב ידיעתי, לא היו תרגילים מהסוג הזה בחברת החשמל".
שפיגלר הסביר מדוע מדובר בתרגיל בסדר גודל שלא נראה עד עתה: "זאת הפעם הראשונה שאנחנו עושים באופן מעשי. מדובר בשינוע של ציוד בהיקף גדול. וביצוע כל האינטגרציה הנדרשת בהתאם למיקום הגיאוגרפי. אנחנו מתמקדים בעיקר בצפון, אבל גם באזורים שקרובים למרכז ובדרום, ולתת מענה ביצועי לכל תרחיש"
"זה חלק בלתי נפרד בהכנה לכל תרחיש שלא יהיה", הוסיף בהמשך, "אנחנו רוצים להתמודד עם כמה שיותר אירועים שעתידים להתמודד עם נפגעים ומתקנים אסטרטגיים. אנחנו עורכים תרחיש שבמסגרתו מספר יחידות אסטרטגיות נפגעות בעת ובעונה אחת הכולל פעולות בשטח, עם כל הציוד, האמצעים, הכלים וצוותי העבודה כדי לתת מענה לאותם מתקנים אסטרטגיים שנפגעו, ולתת חשמל לאזרחים מהר ככל האפשר".
לאחר שנשאל האם חברת החשמל ערוכה למלחמה משמעותית, השיב שפיגלר בחיוב: "חברת החשמל ערוכה לכך, והיא מבצעת את התרגילים האלה כדי לשפר את תהליכי הביצוע. הפעם מדובר בהיקף גדול יותר של אתרים, ונדרשים לתת מענה ליותר אתרים בו זמנית וגם למגוון פגיעות, לא אחידות כדי שנוכל להתמודד עם כמה שיותר אירועים במידה שתיפתח מערכה"
עם זאת הסתייג כי היכולת של עובדי חברת החשמל לטפל בנזקי המלחמה לא תלויה רק בו: "ברור שנוכל להגיע לשטח רק אם יתנו את האפשרות לעשות את זה. בסוף יש גם מדינה ולא רק חברת החשמל, ולכן נפעל בתיאום מלא עם כוחות הביטחון. העובדים שלנו יידרשו להגיע לשטח שהוא לא סטרילי ויש בו סיכון. אנחנו עושים את זה מאז 7 באוקטובר. אם המצב יהיה משמעותי יותר מבחינת בטחון העובדים, נידרש בעיקר לסיוע כוחות הביטחון".
גם הפעם ביקש יו"ר חברת החשמל להרגיע את הציבור הרחב, ולא לקנות גנרטורים לשווא: "אני אישית לא הצטיידתי, ואין לי שום כוונה לרכוש גנרטור. אני רק מתחזק בכך כי אני רואה כיצד בכל יום חברת החשמל נערכת בצורת יעילה יותר", אמר.
חברת החשמל עצמה דווקא דאגה להצטייד במאות גנרטורים כדי לגבות את מערכת החשמל הקיימת בשעת צורך: "אנחנו פרוסים עם מאות גנרטורים באתרים, בעיקר בצפון הארץ, והיה אם לא נצליח להגיע לשטח".
באותה עת הבהיר כי לא בסמכותה של חברת החשמל לקבוע כמה חשמל יש לייתר בכל רגע נתון: "מי שקובע מי מייצר כמה והיכן זה לא חברת החשמל, אלא חברת נגה. אנחנו רק הגורם המבצע. אנחנו עושים את הכול כדי שמינימום תחנות תהיינה מושבתות, ומקסימום מופעלות".
עריכה: אחיעד לוק