על רקע עסקת החטופים המתגבשת, עולה השאלה האם הנסיגה הישראלית מציר פילדלפי וממסדרון נצרים אכן תתרחש ואף תוביל לאישור מתווה העסקה מול חמאס.
אלוף (מיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי, התייחס לדברים: "הניסיון שלנו אומר שלא מצליח לנו להעביר את האחריות לאחרים. זה לא רק הסנסורים למטה שימנעו מנהרות, חלק גדול ממה שעבר לפני 7 באוקטובר עבר במעבר הרגיל. זה מגדיר גם אם נוכל להפקיד את מעברי הגבול בבקעת הירדן לאיזושהי מערכת בין־לאומית. גם כשאנחנו שם אנחנו מתקשים לסכל את כל ההעברות. הן מתוחכמות ביותר, וגם עם כל אמצע הניטור זה לא מובטח".
עוד הוסיף כי: "כמו תמיד, באלטרנטיביות צריכים לקחת דרך שלישית. אפשר להמציא משהו. אם באמת בסוף מישהו יסכים לתביעות החמאסיות לעזוב את ציר פילדלפי בשביל שחרור חטופים, אני מצפה שבמוקדם או מאוחר נחזור לשם, כפי שאני חושב שגם האלטרנטיבה שבגללה עזבנו את רצועת הביטחון בלבנון התגלתה כמופרכת".
בהמשך התגלגלה השיחה לרצועת הביטחון בלבנון, ולמשמעויות של עזיבתה החד צדדית. הכהן סבור כי הנסיגה מרצועת הביטחון בשנת 2000 הייתה שגויה אסטרטגית: "בגדנו בצד"ל, איבדנו עומק טריטוריאלי. מטולה הייתה פורחת עם בתי מלון משגשגים, תראו איך היא נראית היום".
עוד סיפר באותו עניין כי שמע לאחרונה ריאיון עם קלוד אברהים, איש צד"ל ששימש כמזכירו של הגנרל לאחד: "הוא אמר מה שאמר אנטואן לאחד ב-2006: 'מה אתם מתפלאים? אמרתי לכם'. חיזבאללה בצפון הפך מגורם גרילה מאתגר שניתן להכרעה, לאירוע אסטרטגי. אותו דבר קרה לנו ברצועת עזה. אנחנו לפעמים חושבים שבאיזושהי צורה נסדר לנו את הדנמרק המובטחת עם שלווה שמבטיחה עתיד לילדים, ובסוף הילדים צריכים להילחם".
עוד נזכר הכהן בהתבטאות ישנה של משה יעלון: "אני זוכר שבוגי כרמטכ"ל אמר שהוא לא חייב את הגולן. ליוויתי מאות גנרלים רוסים בגולן: סינים, רוסים, אנגלים, אמריקנים. לא היה אחד שלא אמר לי בחדות: 'מפה אסור לכם לרדת'."
עריכה: אחיעד לוק