הרפורמיסטית

"כשראיתי את היהדות לראשונה באופן שוויוני, זה תפס אותי"

מנכ"לית התנועה הרפורמית אנה קיסלנסקי שוחחה עם עו"ד אורלי ארז־לחובסקי על הרגע בו הבינה שמצאה את דרך החיים המאפיינת אותה • פרק 05


היהדות הרפורמית הפכה לאופציה רלוונטית עבור יותר ויותר ישראלים במהלך השנים. אך כיצד נראית יהדות זו הלכה למעשה? בפרק החמישי של 'הרפורמיסטית', שוחחה עורכת הדין אורלי ארז־לחובסקי עם מנכ"לית התנועה הרפורמית אנה קיסלנסקי על הדרכים הרבות באמצעותן ניתן להיות יהודי בישראל של 2024, ועל הרגע בו הבינה אנה שהיהדות הרפורמית היא היהדות המתאימה עבורה. 

"ישראל מוגדרת כמדינה יהודית ודמוקרטית, אבל בכל מה שנוגע ליהדות ברירת המחדל היא תמיד היהדות האורתודוקסית, ובמשך שנים זה מה שהורגלנו לחשוב, זהות בין היהדות לאורתודוקסיה", פתחה ארז־לחובסקי. "בימים אלה הממשלה אפילו מבקשת לעגן את המונופול האורתודוקסי באמצעות חוק הרבנים. להצמדה הזו של היהדות לאורתודוקסיה וליהדות החרדית יחד עם ההקצנה הדתית של הזרמים הללו יש השלכות רבות. על הדמוקרטיה הישראלית, הקשר בין המדינה ליהדות התפוצות שרובה ליברלית, ועל האופן שבו ישראלים מתייחסים ליהדותם".

עוד הוסיפה: "זה גורם לרבים מהן להתנער ולהתנכר לזהות היהודית, אם היהדות פירושה הקצנה דתית, הדרת נשים, גזענות והומופוביה אז רבים ורבות לא רוצים להיות מזוהים איתה. אנו רואות שיותר ויותר ישראלים מחפשים את האפשרות הזו, של יהדות שיווניות עם רבנים ורבות, שבה בני זוג מתחתנים בחתונה שוויונית וגם בת יכולה לעלות לתורה בבת המצווה שלה".

"לא נולדתי רפורמית, גדלתי בבית חילוני"

בתגובה לדברים, תיארה קיסלנסקי את הלך הרוח בזירה במהלך השנים האחרונות. "אני לא נולדתי רפורמית, גדלתי בבית חילוני בחיפה, המשפחה שלי עשתה עלייה מרוסיה ישר אחרי מלחמת יום כיפור", תיארה את האופן בו גילתה את היהדות הרפורמית. "סביב שנות ה־20 שלי התחלתי לעסוק בחינוך יהודי, ושם, במסגרת מפגשים שהנחיתי בין נוער ישראלי לאמריקני, פגשתי את התנועה הרפורמית". 

"באותו מפגש שמעתי בפעם הראשונה את השירה של ברכת המזון, ראיתי את היהדות בפעם הראשונה באופן פלורליסטי ושוויוני ואמרתי שאני רוצה את זה גם כן לעצמי, זה מיד תפס אותי", הוסיפה. "בחרתי להינשא בנישואים רפורמיים, ואח"כ התחלתי לעבוד בתור רכזת קהילה ובעוד כמה תפקידים בתנועה הרפורמית, וכשחזרתי לארץ יצאתי לשליחות של הסוכנות היהודית בארה"ב, הצטרפתי לקהילת 'השחר' והתחלתי לעבוד כמנהלת אגף קהילות".

בסיום השיחה, התייחסה אנה לתמונת המצב באשר לפעילות התנועה בימים אלה: "יש חלקים בחברה הישראלית שאנחנו לא נמצאים בהם כי לא מאפשרים לנו דריסת רגל. ההישג הכי מעניין שאני חווה את הפירות שלנו הוא הקמת קהילות במועצות האזוריות, שמשרתות את הקיבוצים והמושבים. אני חייבת להיות אופטימית, וזה לא פשוט לאף ישראלי היום נוכח מה שקורה. אם יש משהו שמחזק אותי היא היכולת של העם שלנו, ובתוכו של התנועה שלנו, להתגייס בעת צרה, להשמיע קול ולפעול". 

עריכה: אליעזר בן יהודה ומיכל קדוש 

08/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הרפורמיסטית
הרפורמיסטית  |  גרפיקה: חן סעד
Paris