בפרק ה־12 של 'היחידה' בהגשת עורכת הדין מירי יעקב גביש, שוחחה מירי עם סא"ל (מיל') עו"ד ענבר קידר־ברוך ממשרד עורכי דין 'פוגץ' קידר־ברוך', המתמחה בייצוג נפגעי עבירות, ויחד ניתחו את היקף התופעה הקשה לפני ולפנים.
"פרשתי מהפרקליטות הצבאית לפני כעשור לאחר תפקידים בכירים, ומאז שפרשתי הקמתי יחד עם שותפתי פרופ' עו"ד דנה פוגץ' משרד שעוסק ומתמחה אך ורק בייצוג של נפגעים ונפגעות בהליך הפלילי מתוך החלטה ערכית שלנו", הודתה. "לפני 8 שנים זכיתי שיפנו אליי מהפרקליטות הצבאית ויועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר וביקשו שאקים מערך ייעוץ משפטי לחיילים וחיילות נפגעי עבירות מין ואלימות במשפחה. המערך הזה הוקם בסגרת 'מהו"ת' - מרכז התמודדות ותמיכה לחיילים שנותן טיפול רגשי נפשי ורפואי. מאז אני עושה מילואים שם אחת לשבועיים ויש הרבה מאוד פניות בעניין".
על המתנהל בבית המשפט במקרים מסוג זה, סיפרה: "כשנכנסים לאולם בית המשפט אנו רואים את הנאשם וסנגורו, נציג פרקליטות המדינה והשופט כמובן, אבל יש שם נפגעת שעד 2001 לא הייתה מיוצגת. היה נוח תמיד לדבר מעל ראשו או ראשה, והזכויות לא ברורות לחלוטין, אז אנחנו בפרקליטות הצבאית התייחסנו לנפגעים וקיימנו איתם שיח אבל זה לא היה מוסדר בחוק. אני רואה מפניות שמגיעות אלינו הרבה בלבול וחוסר ביטחון, מאוד חוששים לפנות שמא ייפגעו בשירות הצבאי. בצבא יש הליכים נוספים, גם אם מחליטים לא להגיש כתב אישום אפשר לנקוט בהליכים משמעתיים אחרים שהם ייחודים לצבא. יש גם זכות לבוא מלווה בחקירה על ידי אדם קרוב, מי שמעדיפה לא להגיש תלונה יכולה לבחור בדרך חלופית, זה לא מתאים למקרים החמורים יותר. דרך המלך היא הגשת תלונה, כי כשמגישים תלונה נפתחת תיבת פנדורה, לעיתים גם נפגעות נוספות שומעות על כך ומגישות תלונות, ומתיק קטן אולי צומחים למשהו יותר גדול".
"יש את החשש ללכת ולהיחקר ולחשוף את זה, ואחר כך צריך לעמוד בבית הדין הצבאי ולחזור על הדברים, אני מבינה שיש כאלו המעדיפות להימנע מזה ולפעמים אפילו לקבור את זה כמה שיותר עמוק", הגיבה עו"ד יעקב גביש לדברים. "במיוחד כשמדובר בשירות צבאי ושאותם חיילים וחיילות נאלצים להמשיך ולשרת סמוך לאותו אדם שפגע בכם, לפעמים גם לאורך שנים".
בתגובה, חשפה קידר־ברוך את הנתונים הסטטיסטיים באשר לסוגיה הסבוכה. "יש נתון שהוא לא מעודד שצריך לשים אותו על השולחן. במדינת ישראל 86 אחוזים מתיקי עבירות המין נסגרים, יחד עם זאת אני חושבת ואין לי נתון שבצבא זה אחרת. נלחמים על התיקים, גם אם יש תיק שנפגעת רוצה לרדת מהתיק פנו אליי וביקשו שאשוחח אותה ואשאל אם זה בסדר שהפרקליטות תתקדם מול החשוד כי הוא הודה בביצוע קשר מיני אסור. יש לנו את מרכז מהו"ת, זה מקום מאוד מרגש שנותן מענה הוליסטי לחיילים וחיילות שנפגעו על רקע אלימות במשפחה ועבירות מין. זה לאו דווקא אלה שנפגעו במהלך השירות הצבאי אלא גם לפני, הם סוחבים איתם צלקות וקשיים ודווקא בצבא הם שומעים על קיומה של מהו"ת. המקום הזה נותן ליווי של קצינות נהדרות להגיש תלונה במצ"ח או בדרך אחרת, הייעוץ המשפטי שלנו, ומלווים אותם לאורך הדרך. אין דבר שני לו בארץ, בעיניי זה מאוד מרגש".
עריכה: מיכל קדוש