הזמרת בעלת הקול העוצמתי דפנה ארמוני פרצה לתודעתנו בעת ששירתה בלהקת צבאית, ונשארה כדמות מפתח בעולם התרבות הישראלי עד היום. בשיחה עם רז שכניק נזכרה בערגה בדרכה המוזיקלית שנסללה כבר משנות ה־70 המוקדמות, ושיתפה בהתרגשות וברגישות בעשייתה המבורכת לטובת משפחות החטופים, והנעשה בארץ מאז אירועי אוקטובר, וגם: מה באמת עומד מאחורי השיר 'אלה', ואיך הוא רלוונטי אלינו עד היום?
הפרק הראשון בקריירה הענפה של ארמוני מתחיל בעת ששירתה בצוות הווי של חיל האוויר. בשנת 1977 היא וחבריה ללהקה ביצעו את השיר 'בתוך' בפסטיבל הזמר והפזמון, ומי שעמד מאחורי המהלך הוא יאיר רוזנבלום. "רוזנבלום הגדול פנה אליי, וסיפר לי שיש לי שיר. הוא אמר שיעל טבת כתבה מילים נפלאות, ושהוא רוצה שאשיר את השיר הזה. אמרו לו שבגלל שאני חיילת אני לא יכולה לעשות את זה, אבל היו להקות צבאיות שכן הופיעו בפסטיבל אז זה היה תקדים. הוא אמר: 'מה הבעיה? זה יהיה צוות הווי חייל האוויר עם הסולנית דפנה ארמוני'. הוא עקף את זה".
השאלה המתבקשת היא על התגובות של הביצוע היפיפה הזו, ולדבריה של ארמוני התגובות היו מדהימות, ואנשים מאוד התלהבו. השיר חזר לתודעה לפני כשני עשורים כשהראל סקעת ביצע את השיר ב'כוכב נולד'. ארמוני סיפרה כי היא אירחה אותו פעם בהופעה, והוא אותה, ועושה רושם שהיא מרוצה עד מאוד מהביצוע של סקעת.
נקודה נוספת שעלתה בריאיון היא הדרך שעברה ארמוני עד שהגיעה לתפקידה בלהקה הצבאית. היא סיפרה שהבעל של המורה שלה לעברית בתיכון בליך שמע אותה יום אחד שרה, ונתן לה את הבמה הראשונה שלה. "זה לא שלא ידעתי מה זה במה. אני הגעתי מאנגליה ולמדתי שמונה שנים כינור ושמונה שנים בלט – ידעתי מה זו מוזיקה. נורא התביישתי. הייתי מאוד סגורה. אמרתי לו שאני לא מכירה שירים בעברית", הודתה. "הוא סידר לי להקה, והתחלתי להופיע לפני חיילים. הגעתי לבחינות ללהקה צבאית די מוכנה. הגעתי לבחינות, שרתי באנגלית, והתקבלתי".
שיר נוסף שאי אפשר היה להתעלם ממנו הוא 'אקומה נא', אותו הוציאה ארמוני שנה אחר כך. "איך פעם השקענו בקולות", אמרה כשהיא מתרפקת על הצלילים הנוסטלגיים, "הוא פאנקי וכיפי, ממש שיר כיפי". מיד אחריו הגיעה שאלה שכל אדם שעקב אחרי הקריירה של הזמרת שאל את עצמו בצורה כזו או אחרת – למה לקח לה עשור להוציא אלבום? התשובה טמונה בעשייה הענפה שלה. "זה לקח זמן, החיים לוקחים זמן, ויש דברים שקורים בינתיים. המון המון דברים קורים בינתיים, ואני עשיתי גם וגם", הסבירה, "אני ציירתי הרבה, הייתי בתערוכות, גם במחזות זמר, בהצגות. התפקיד הראשון שעשיתי היה אצל חנוך לוין ('הוצאה להורג') עם השחקנים הכי מופלאים שיש. עשיתי הרבה מחזות זמר. שרתי, אבל על הבמה ובמסגרת של הצגות וסרטים. היה גם הסרט 'הלהקה', והסרט השני של אסקימו לימון 'יוצאים קבוע'. הזמינו אותי".
ואם כבר בסרטים עסקינן ביקש שכניק לבדוק איך הגיעה ארמוני לסרט, ואילו היא סיפרה שאבי נשר ושרון הראל, בת הזוג שלו באותם ימים, דפקו על הדלת שלה בגבעתיים, וביקשו לשמוע חוויות מהתקופה בה שירתה כחיילת בלהקה צבאית. "אני הייתי שלוש שנים בלהקה צבאית. שנתיים בלהקת גייסות השריון עם מאיר סויסה, ואחר כך חתמתי עוד שנה בצוות הווי חייל האוויר. הם רצו לשמוע סיפורים, וכשסיימתי אבי נשר אמר 'יש לי בדיוק את התפקיד בשבילך'. ככה קיבלו אותי. לא אודישנים ולא כלום". הסרט הקפיץ את מעמדה של הזמרת ברחוב הישראלי, והיא מתארת כיצד לא הצליחה ללכת ברחוב אחרי שיצא. "עד היום בכל יום העצמאות מקרינים את הסרט, אז גם הדור הצעיר יותר מכיר אותו".
כשנשאלה האם היה יותר קשה בצילומי הסרט 'הלהקה', או בשירות הצבאי שלה בלהקה אמר שאי אפשר להשוות, והסבירה שזה משהו אחר לגמרי. "כשאתה בסרט, השלב הראשון היה העבודה על השירים. עבדנו בבית ציוני אמריקה למטה. ישבנו יום ועוד יום ועוד יום. עבדנו על קולות. יאיר רוזנבלום הגיע עם כל הדייקנות, וזה מופלא בעיניי. שומעים את זה אחר כך וזה מאוד מושקע. אחר כך הייתה העבודה עם אבי נשר על התפקידים. עבדנו הרבה זמן על הסרט".
ארמוני, שהייתה בת זוגתו של שלום חנוך, סיפרה על המופע המשותף שלה איתו ועם אריק איינשטיין ברחבי הארץ. "'עד מחר זה השיר הראשון שהוא כתב לי – זה היה מרגש. הייתי ילדה. הוא לימד אותי את השיר, ושרנו. לפני שבוע הייתי במוזיאון אנו ברמת אביב – ושם, באגף המוזיקה, יש תמונה גדולה בשחור לבן של אריק, שלום, ואני. זה מרגש. אני הייתי בת 23, משהו כזה. פתאום להיבחר לשיר עם אריק איינשטיין ושלום חנוך זה הכי ואוו שיכול להיות. המקבילית של זה היא שאם הייתי חיה בארצות הברית היו שואלים אותי אם הייתי רוצה להופיע עם דיוויד בואי ומייק ג'אגר. לא אומרים לא על זה. זו שאלה רטורית".
עוד הוסיפה: "אני זוכרת את ההתרגשות, הרגשה של זכות מאוד מאוד גדולה להיות במקום הזה. כל הזמן תחושה של 'וואו, תודה רבה על הזכות הזו'. אגב, אין בכלל תיעוד של המופע הזה. הם לא רצו צילומים או הקלטות ווידיאו. יש אולי הקלטה אחת שמסתובבת. אצל קוטנר".
אחרי שהושמע השיר 'אני שמורת טבע', בעל הצלילים האמריקאים המובהקים, כי בכל זאת מדובר בגרסה ישראלית לשיר קאנטרי, סיפרה ארמוני שאת הקליפ לשיר צילמו באילת. "עבדנו המון לפני שיצאנו לצילומים. המון השקעה הייתה בשנים ההם על הקולות וההרמוניות".
אחד הלהיטים המזוהים ביותר עם ארמוני הוא 'אלה', אותו כתב והלחין שלום חנוך. השיר המדובר נגוע ביחסים בין מדינת ישראל לארצות הברית, ובחודשים האחרונים הוא מקבל נוכחות אחרת. ארמוני סיפרה שהשיר התחיל משיר באנגלית, אותו הוציאה דאז בכדי לבנות קריירה בין לאומית. "אחרי ה־7 באוקטובר השיר הזה נשמע לך אחרת. זה כמו נבואה שמגשימה את עצמה כשאתה קולט על מה השיר הזה מדבר, וזה מפחיד. היחסים התלותיים עם ארצות הברית, אנחנו שם שנים". כשנשאלה האם הופיעה מאז החלה המלחמה סיפרה כי טסה לאנגליה בכדי להופיע ולגייס כספים למד"א, קיבוץ רעים, וקיבוץ ניר עוז.
לסיום שיתפה את המאזינים בחוויה המיוחדת שחוותה לאחר שהשתתפה במופע 'חתול בשק', מבית היוצר של מועדון הבארבי. "שאול המקסים הזה. היה מדהים. פשוט מדהים. זו זכות גדולה לשיר שם. שרתי את שלווה, את אלה, את היא תיקח אותך, ואת אני ואתה, והקהל שר ביחד".
עריכה: עדן בן ארי