על רקע התקדמות המלחמה, ניכר על פי דיווחים מרצועת עזה כי השווקים במקום מלאים ושוקקים חרף פעילות צה"ל במהלך החודשים האחרונים.
אייל עופר, מומחה לכלכלת חמאס, התייחס להלך הרוח בעזה בימים אלה: "מה מטריד הכי הרבה את העזתים? עיריית עזה פחות או יותר עדין מתפקדת. מוחמד בסל, דובר שירותי ההצלה בעירייה, יצא בנאום נרגש ואמר שהוא מקבל פניות מאנשים שהלכו דרומה, כי המצב שלהם מאוד מאוד קשה. הם רוצים למנוע יציאת אוכלוסייה מהעיר עזה. בכל עזה מתזזים ממקום למקום, אבל יש מקום אחד שבו ה'צומוד' שלהם מאוד חזק - 300 אלף איש נשארו בצפון הרצועה. זה הקלף העיקרי שלהם, והם מחזיקים בו בכל מחיר".
עוד הוסיף כי: "החמאס עדיין שולט על האוכלוסייה. לחמאס לא מפריע שנהרגים עזתים. ההפך - הוא משתמש בהם בזירה העולמית. לעזתים זה מפריע, אבל הם תחת דיקטטורה".
"מה שמפריע לחמאס הוא עניין העקורים, ובפרט בצפון הרצועה", הדגיש המומחה והוסיף: "הם רחוק מהבית, וזאת נקודת הלחץ שמייצרת האוכלוסייה. האסטרטגיה של חמאס מבוססת על החזרת העקורים לבתיהם".
עופר הודה אומנם כי גם כיום יש חמושים עם נשק בצפון הרצועה: "אנחנו הצלחנו לפנות כמעט את כל תושבי הצפון דרומה, אבל לא את כולם".
עופר סבור כי ההיאחזות העזתית בצפון הרצועה תשליך בסופו של דבר גם על עסקת חטופים עתידית: "חזרה של עקורים לבתיהם תהיה רק בסיום המלחמה. אם מישהו רוצה שיהיה סיכוי לחזור ללחימה אחרי שלב א', אי אפשר שבשלב א' תהיה חזרה של עקורים לביתם בצפון הרצועה", קבע.
עריכה: אחיעד לוק