הדיווחים על חיסולו של אסמאעיל הנייה ממשיכים לזרום, וכך גם האיומים בנקמה. אבי יששכרוף ('ידיעות אחרונות') ניתח את הפרופיל של אחד מאנשי המפתח של חמאס.
"זאת מכה מוראלית גדולה מאוד לחמאס. הנייה הוא הדמות הפוליטית הבכירה ביותר בארגון, זה האיש מספר אחת, החשוב ביותר בתנועה", אמר יששכרוף בפתח דבריו.
מבחינתו הנייה הפך לסמל: "הנייה רצה להיות הנשיא של העם הפלסטיני. הוא הצטלם במגרשי כדורגל כי הוא היה שחקן בעברו, הוא אפילו שמר על קשר עם עיתונות ישראלית עד לשנה מסוימת. אני פגשתי אותו, וגם עיתונאים אחרים כמו סלימאן א-שאפעי. שלומי אלדר היה אחד העיתונאים שהכירו אותו מקרוב, וגם הבנים שלו היו בקשר עם התקשורת הישראלית. הוא היה באמת פוליטיקאי, לא לוחם גדול. בעבר הוא עבד בארץ בשיפוצים ובעבודות בניין, אחר כך הוא היה ראש הלשכה של אחמד יאסין".
העיתונאי סיפר על רשמיו מהמפגשים האישיים עימו: "זה יהיה צורם לומר, כשהוא נפגש עם עיתונאים הוא ניסה לשוות תדמית נעימה. לא מישהו שאומר 'אני הולך לשחוט אתכם'. אחרי כל הדבש שהוא מרח, כשניסה להראות שהוא פוליטיקאי, המסר שלו היה ברור: לא תהיה פה מדינה יהודית בסופו של דבר. אני זוכר אותו מנסה להסביר את זה: 'אפשר אולי לעשות הודנא או הפסקת אש זמנית, אבל לראייתם לא תהיה מדינת ישראל'."
בהמשך עמד על ההבדלים בין סינוואר לבין הנייה: "דה פקטו הנייה הפך לסוג של נשיא, בעוד שהמנהיג המוביל שלה הוא סינוואר. יחיא שסינוואר צמח בתוך הזרוע הצבאית, מחבל לכל דבר, האיש שרצח במו ידיו משתפי פעולה, ובכלא עינה משתפי פעולה. הוא טבל את ידיו בדם עד הסוף. לעומתו הנייה הוא פוליטיקאי. הוא לא אדם שהשתתף בלחימה. הוא היה ממגורשי מארג' אל זוהור ב-1992 לאחר החטיפה והרצח של נסים טולדנו, והוא סמל". הוא הסביר כי השניים לא היו אויבים: "טיב היחסים בין השניים לא היה של עוינות גדולה. היה להם כבוד בין עזתים, אבל סינוואר הסתכל עליו כעל פוליטיקאי. לא הייתה איבה נוסח חאלד משעל מול הנייה בגלל היריבות הגיאוגרפית והתחרות של שניהם על אותו תפקיד".
יששכרוף העריך כי לחיסול הנייה תהיה משמעות באשר למשא ומתן לשחרור החטופים: "אני לא יודע עד הסוף את הפרטים. האם הנייה מתוקף תפקידו כעשיר המושחת והנהנתן הוביל קו שרוצה לסיים את האירוע, מול סינוואר שמוביל את כל העם הפלסטיני לאבדון? הנייה היה דמות מתווכת שיכלה לדבר עם הקטארים, המצרים ואבו מאזן. זה אובדן ותהיה לזה השפעה בוודאות. יבוא מישהו במקומו. השאלה היא מי יירש אותו בתור ראש הלשכה המדינית של חמאס".
להערכתו שתי הפעולות המיוחסות לישראל ביממה האחרונה יגרמו לתגובה כנגד ישראל: "החיסולים מקדמים תגובה. גם חיסול הנייה שבעיניי יותר חשוב מהחיסול של חאג' מוחסן - בלב יום, בלב טהראן. ראינו את התמונות מאתמול, אני לא רואה את האיראנים מבליגים במצב הזה. השאלה היא איך הם יגיבו", אמר.
עריכה: אחיעד לוק