'הניו יורק טיימס' דיווח אתמול (ד') כי עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, הורה לתקוף באופן ישיר את ישראל, זאת בעקבות חיסול אסמאעיל הנייה. אלוף (מיל') עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, שוחח על כך עם ניסים משעל וגאולה אבן ב־103fm.
"האיראנים ייקחו רגע את הזמן. הם צריכים לאשר את מה שדיווח עליו 'הניו יורק טיימס', אני לא בטוח שזה עוד קרה, והם צריכים אחרי זה להכין את מוד הפעולה. כמה טילי שיוט ומל"טים הם רוצים לשגר, האם הם יעשו את זה לבד או בתיאום עם הפרוקסי הראשי שלהם שזו חיזבאללה ולאילו מטרות בישראל - צבאיות, אזרחיות", הסביר ידלין.
לדבריו, "אם הם עלו את המדרגה של 13 באפריל (התקיפה הקודמת), אני לא חושב שהם יירדו ממנה כי הם חצו איזשהו מחסום פסיכולוגי של ירי ישיר לישראל. בעבר הם לא רצו להסתבך, הם עשו את זה או דרך הפרוקסי שלהם או דרך פעילות חשאית מארגנטינה ועד אירופה".
המשיך והסביר: "כאשר אתה לא מצליח, ואין ספק שהם לא הצליחו באפריל, אתה עושה תחקיר ומנסה לתקן את סוג התקיפה, את הטילים שאתה משתמש בהם, אולי את הכמויות, אולי דווקא לא לתת לנו התרעה ולא להשתמש במל"טים שטסים שמונה שעות, אלא רק בטילים בליסטיים שטסים בין 10 ל־12 דקות. יש להם הרבה מאוד עבודה לעשות ולכן אני חושב שהתגובה לא תהיה מיידית, אלא הם ייקחו רגע את הזמן לתכנן".
עם זאת הדגיש ידלין: "הם לא רוצים את המלחמה. האסטרטגיה האיראנית היא לא להתמודד מול ישראל, שעם כל החולשה שלה היא מעצמה אזורית עם יכולות צבאיות שהודגמו אחרי התקיפה הקודמת. הם ירו 300 טילים ולא פגעו בשום דבר ואנחנו ירינו שלושה טילים בין העיניים של סוללת S-300. הם מבינים את הפגיעות, הם מבינים מה יקרה להם. הם קראו בעיתונים על כל מיני יכולות אסטרטגיות של מדינת ישראל. הם לא רוצים מלחמה ישירה".
"יש הבדל בין תקיפה אחת לבין מלחמה. האסטרטגיה האיראנית היא להקיף את ישראל בפרוקסי, להתיש אותה, לגרור אותה למלחמה בסיכונים נמוכים לאיראן, סיכונים גבוהים לחמאס ולחיזבאללה ולחות'ים ולמרר לנו את החיים פה במלחמה ארוכה", הוסיף.
בהמשך מתח ביקורת על ראש הממשלה, ברקע ההצהרה שלו אמש: "יש אבן פינה שנקראת החזרת החטופים, הסכם חטופים. הוא אתמול אמר 'אם הייתי מסכים ללחצים להפסיק את המלחמה, לא היינו הורגים את ההוא ולא את ההוא', יפה מאוד, אבל מה עם החטופים? בגלל שלא הסכמת להגיע לעסקה וחיבלת בה, אנחנו היום בדיוק משחקים לידי האסטרטגיה האיראנית".
לדבריו, "אנחנו מרחיבים את המלחמה בעזה לחזית הצפון, מרחיבים את המלחמה בעזה אולי למלחמה עם איראן. אנחנו משחקים לאסטרטגיה האיראנית למלחמת התשה אינסופית מול שבע חזיתות".
"בעיניי העסקה היא אבן פינה לאסטרטגיה אחרת לחלוטין של ישראל. לאסטרטגיה שאומרת 'יש לנו חובה מוסרית להחזיר את החטופים'. מוסרית, אנחנו חייבים להחזיר אותם, אבל יותר מזה, אסטרטגית זה הצעד הנכון - לעצור עכשיו את המלחמה, חמאס מוכה קשות. חמאס לא יכול לעשות את 7 באוקטובר שוב ולהגדיר את הניצחון כהחזרת החטופים, כזה שחמאס לא יכול לעשות שוב את 7 באוקטובר; להחזיר את התושבים, לתחקר מה שלא עשינו בסדר עד 7 באוקטובר ומאז 7 באוקטובר ולהתכונן למלחמה שאולי תבוא בצפון, כדי להחזיר את תושבי הצפון", הדגיש ידלין.
האם יכול להיות שהיה צריך להימנע מחיסולו של הנייה, אם אכן העסקה הייתה אוטוטו עומדת להסתיים?
"התשובה היא שהעסקה תלויה בראש הממשלה והוא יכול מחר לסגור אותה. חמאס מוכה, חמאס, אחרי שלקחנו את פילדלפי, אחרי שהרגנו את דף, אחרי שרוב הגדודים שלו לא קיימים יותר, חמאס מוכן לעסקה".
לטענתו, "החיסול של הנייה לא משפיע כהוא זה בטווח של מעל שבוע, כיוון שעכשיו אין משא ומתן, אז בשבוע הזה, חמאס יכול ללכת רגע אחורה בגלל הנייה. סינוואר ממש לא מצטער שהנייה הפסיק לגור במלונות חמישה ושבעה כוכבים, דף הרבה יותר משמעותי ואחרי החיסול של דף, סינוואר המשיך במשא ומתן, למה? כי הוא שומע כבר צעקות, לא רק מתושבי עזה, גם מהזרוע הצבאית של חמאס. הוא רוצה שישראל תיסוג, הוא רוצה לשחרר את החברים שלו מבתי הכלא, יש לו מוטיבציה בסיסית מאוד גדולה להגיע להסכם, לכן החיסול של הנייה לא מוריד ולא מוסיף לגבי עסקת החטופים".
ראש הממשלה יכול היה לחתום על עסקה והוא מעכב אותה?
"ראש הממשלה שם תנאים שלא היו באותם פרמטרים שהוא העביר לביידן לפני חודשיים וחצי. ביידן שם אותם על השולחן הבינלאומי כיעדים שלו, זה קיבל אישור של מועצת הביטחון..."
וראש הממשלה מעכב משיקולים פוליטיים?
"בוודאי. כל עוד נמשכת המלחמה, ראש הממשלה נשאר בכסאו ואני אומר לך שהוא שם ארבעה תנאים - יש פה שני תנאים שאני מסכים איתם, צריך לקבל את רשימת החטופים החיים וצריך לקבל איזשהו וטו על שחרור של מחבלים הכי מתועבים שיש, אבל חמאס לא רוצה וטו, אנחנו רוצים וטו על 100, אפשר לעשות על זה משא ומתן. הוא הכניס שתי דרישות שהן מונעות את המשך המשא ומתן - 1. שליטה ישראלית בפילדלפי".
"אפשר לפתור את זה עם המצרים והאמריקנים מהצד השני של פילדלפי, ואותה דרישה שייבדקו אלה שעולים צפונה. זאת דרישה בלתי אפשרית, ומי שאומר את זה, זה לא אלוף (מיל') עמוס ידלין שפרש לפני 13 שנה, את זה אומרים כל ראשי מערכת הביטחון ושר הביטחון. זאת דרישה שהוכנסה כדי לחבל במשא ומתן", סיכם.