גט הלנה

מתגרשים? חכו רגע

הידעתם שהפנייה להליך גישור קלה משחשבתם? • עו"ד הלנה שמחי ועומרי שמחי על הפתרון הזמין, שעשוי להפוך את הגירושים להרבה יותר קלים • פרק 01


זוגיות, לצד הדברים הנפלאים שבה, היא עסק לא קל. כשמצטרפים לקלחת גם ההחלטה להתחתן והקמת המשפחה, נוספים לאהבה ולזוגיות שהתוותה את הדרך אתגרים מורכבים, שלעיתים עלולים להעלות את היחסים הקרובים על שרטון. בפרק הראשון של 'גט הלנה' בהגשת עורכת הדין הלנה שמחי, שוחחה עם עומרי שמחי על אחת הסוגיות החשובות בהקשר של גירושין, הלוא היא הליך הגישור שעשוי להוביל דווקא לרצון לנסות שוב. 

"אנחנו יודעים שיש תמיד אפשרות למלחמות בבתי משפט", פתחה הלנה. "להיסחב לערכאות משפטיות, בין אם זה בית משפט לענייני משפחה ובין אם זה בית הדין הרבני, ולנהל שם את הליך הגירושין. הדרך הנכונה והראויה ביותר בטרם ננהל הליכים בבית היא הליך גישור בין בני הזוג". "מעבר לכך שזו דרך ראויה, אני חושב שהיום זו חובה", השיב עומרי. "לפני שמגיעים לערכאות, צריך לנסות להראות שהיה לפחות הליך של גישור". 

בהמשך הוסיפה: "יש הליך בו המדינה החליטה להתערב כביכול לטובת בני הזוג, במסגרתו יעשו השניים גישור דרך המדינה. עם זאת המדינה שכחה דבר אחד - שהיא האריכה את הזמן הזה ל־70 ימים במהלכם ינסו להגיע לגישור. בזמן הזה ילדים נותרים ללא מזונות, אישה נותרת ללא קורת גג, בעל שיצא מהבית צריך לשלם גם משכנתא וגם את שכר הדירה וצריך לדאוג לעצמו לריהוט. זה לנהל שני בתים". בתגובה, טען שמחי: "זה אומר ששני הצדדים יוצאים בשן ועין, גם מי שחושב שהוא זכה בסוף שילם הרבה כסף לעורכי דין, ובזבז זמן ואנרגיה".

"לא תמיד שני בני הזוג רוצים ללכת לאותו עו"ד"

"יש כאלה שיעדיפו לנהל הליכים, אבל לעשות זאת דרך גישור יהיה יותר מהיר וקל, וגם מבחינה כלכלית העלות נמוכה הרבה יותר. המדינה הציעה שהגישור יהיה דרכה. ב־70 הימים מנסים לנהל הליך דרך המדינה, ולהמתין לזימון כדי לשבת בפני עובדות סוציאליות. ברור שהן רק מקשיבות והכלי העומד לרשותן הוא לנסות לשוחח ולהבין את בני הזוג. אין להם כלים משפטיים. יש להם עורכי דין שיכולים לערוך הסכם עקרונות בלבד, ואז מגיעים לעו"ד חיצוני שיערוך את הסכם הגירושים. גם זה אורך זמן, מוציאים שם את האמוציות ועוברים לעו"ד פרטי. יש דרכים בהן כל אחד משני הצדדים מחליט לקחת מגשר שהוא עורך דין. יש אפשרות לפיה כל אחד מבני הזוג ישכור שירותי עו"ד, או ששני בני הזוג יגיעו יחד לעורך דין שהוא גם מגשר, והוא ינהל עבורם את ההסכם. לא תמיד שני בני הזוג רוצים ללכת לאותו עורך הדין". 

בהמשך השיחה, אמר עומרי שמחי: "צריך יותר מגשרים טובים, לא? אחוז הגירושים הוא 1 ל־3, זו סטטיסטיקה פסיכית, מעבר לזה שזה מפרק את הבתים וגורר עלויות כלכליות פסיכיות, וזה מבלי לדבר על מה זה עושה לילדים. בחרתם להתגרש? תתגרשו בטוב, צריך יותר מגשרים טובים שמנסים לאחות ולהכיל. סיימתם את הפרק? סיימו אותו בטוב לטובת כולם". 

"הדרך להגיע להסכם היא ארוכה", סיכמה עו"ד שמחי, עורכת דין ומגשרת, את השיחה, "הסכם ערוך טוב צריך להיות צופן פני עתיד. תפקיד המגשר הוא להציב בפני הזוג את האפשרויות. הוא לא יכול להחליט עבור בני הזוג מה לעשות. ההחלטה הסופית צריכה להיות שלהם. לא פעם קשה להם להגיע להחלטות, והם מתווכחים על כל דבר. בבתי משפט לא אוהבים שגישור אורך הרבה זמן. לגשר היא הדרך הטובה והמהירה, גם עבור עורך הדין". "כל אחד צריך לוותר על משהו", ביקש עומרי להדגיש. "צריך להחיל אנג'דה של להוריד את אחוז הגירושים בישראל". 

עריכה: מיכל קדוש 

04/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גט הלנה
גט הלנה  |  גרפיקה: חן סעד
Paris