איפה הכסף
עם ענת דוידוב

פיטורי גלנט? "לא לעשות שום שינוי"

שר הכלכלה ניר ברקת על הקריאות לפיטורי גלנט: "זה הזמן לחרוק שיניים ולפעול ביחד" • על רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל': "זהו יום היסטורי"


שר הכלכלה ניר ברקת שוחח עם ענת דוידוב על המתח הביטחוני הקשה, על הקריאות לפטר את שר הביטחון יואב גלנט ועל רפורמת 'מה שטוב אירופה טוב לישראל' שאושרה היום.

דוידוב שאלה אם הוא תומך בפיטורי שר הביטחון, וברקת ענה: "לא לעשות שום שינוי. לפעול כולנו ביחד, כי ביחד אנחנו חזקים. זה הזמן לחרוק שיניים ולפעול ביחד. כל מה שמסיט אותנו מעבודה ממוקדת איך לנצח את המלחמה לא משרת את עם ישראל. להתמקד לנצח את המלחמה".

ברקת נזכר בילדותו בתקופת ההמתנה בשנת 1967 וביקש להרגיע את הציבור: "יש לנו צבא חזק מאוד, מערכת הביטחון מתארגנת. אלה פעולות שהצבא צריך לעשות. לא נכון להסביר לאיראנים על גלי האתר. כל האופציות פתוחות על השולחן, ונסמוך על ראש הממשלה, על הממשלה ועל מערכת הביטחון. כולם במקשה אחת כמכלול. במלחמה שמים את כל השיקולים בצד ועובדים יחד".

גם משרדו נערך למצב חירום: "עשינו הערכת מצב מיני רבות בנושא הכלכלה. אנחנו אחראים לאספקה שוטפת בכל המדינה בשעת חירום. הכנסנו מושג שנקרא 'ברזלים' לסופרים ואחרים במקרה חירום. אני רוצה לראות את הציבור ממושמע ומקפיד על ההנחיות. ברגע שלא נכנסים להיסטריה, מנסיוני כראש עיר, הכול עובר הרבה יותר טוב. פשוט להקשיב למה שאומרים".

"אין אזהרת מסע: 'אל תקנה משחת שיניים'"

עוד שוחחו דוידוב וברקת על אישור רפורמת 'מה שטוב לאירופה - טוב לישראל', שיצאה היום לדרך, המסירה את הצורך בהצגת הצהרות ואישורים ובדיקות במעבדות למרבית המוצרים המיובאים לישראל: "היום הוא יום היסטורי. העברנו את החקיקה בהסכמה מקיר לקיר בלי מתנגדים. כולם מבינים שזה צעד דרמטי", אמר השר והסביר מדוע היא נחוצה כל כך: "איך יכול להיות שהמחיר באירופה הוא חצי מחיר? איך יש מגוון באירופה כשיש בישראל מונופולים וקרטלים למכביר? הבעיה היא הרגולציה הישראלית. הפתרון הוא לאמץ את הרגולציה האירופית. מה שנמכר באירופה, אין סיבה שלא למכור אותו בישראל. כל יבואן שיביא מוצר מאירופה רשאי להכניס את המוצרים לישראל. פירקנו את המצב של 'יבואן בלעדי'. הורדנו את כל הבירוקרטיות בנמל. לא צריך יותר את בדיקת מכון התקנים".

לדבריו, "למעלה מתשעים אחוז ממה שהציבור יראה בסופרים ובפארמה עבר. הוא ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025. את העבודה על שאר המוצרים נסיים עד ינואר, וזה על כל מוצרי הצריכה. כל המוצרים האחרים - תשומות לבנייה, תשומות לתעשייה - גם להם אנחנו נותנים זמן להסדרה. כל 536 התקנים הישראליים עוברים את התהליך הזה, למעט חריגים בודדים".

ברקת טען כי בישראל האחריות לבטיחות כל מוצר מיובא הייתה על הרגולטור: "לכן הם לא לקחו סיכון, ולכן את רוב המוצרים אי אפשר להכניס לישראל. באירופה האחריות הפלילית היא על היצרן והיבואן. אם מישהו הביא מוצר שלא כדין הוא יחטוף בראש. אני יכול להבטיח שאנחנו מנהלים את שיטת ניהול הסיכונים האירופית. אין אזהרת מסע: 'אל תקנה משחת שיניים'. מיליארדי אנשים כולל הסינים והאמריקנים משתמשים בתקן האירופי. אנחנו מאמצים את השיטה שבה זה מקובל בכל העולם". יהיה מנעד רחב של מוצרים, ואנחנו משנים את כללי השוק. מה קמעונאי יעשה? יעבוד ישירות עם יצרנים בחו"ל, יביא מסה של מוצרים וידלג על קרטלים ומונופולים וייבא דברים בזול".

"הירידה תהיה משמעותית, מעריכים שכ-500 שקלים למשפחה ממוצעת בחודש"

לדברי השר, מדובר בשינוי שיטת עבודה באופן מערכתי ולדורות. "ברגע שהשוק נפתח תמיד יהיו כאלה שהולכים על הזול, והם יצליחו לשמור על רווח סביר. מהר מאוד הירידה תהיה משמעותית. מעריכים שכ-500 שקלים למשפחה ממוצעת בחודש. ככל שאנחנו פותחים את האפשרויות, השוק עושה את שלו. כל הכלכלנים שאני מכיר מסכימים על העובדה שזה יהיה שינוי מתודי לדורות".

להערכתו, ההוזלה תחלחל גם למחירי המוצרים המקומיים: "ליצרנים לא תהיה ברירה. המותגים הבין־לאומיים, מחירם ירד, כי הרבה יבואנים יביאו מותגים בלי לחשוש מהיצרן וממה שהיה יבואן בלעדי"

עריכה: אחיעד לוק

 

 

 

 

 

05/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניר ברקת
ניר ברקת  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris