אם נבחן את הפסקול של מדינת ישראל לעומקו נגלה שהרבה מהשירים הגדולים המככבים בו הולחנו על ידי חתן פרס ישראל נחום (נחצ'ה) היימן ז"ל, שהלך לעולמו לפני שמונה שנים כשמאחוריו קריירה ענפה. יכולתו המוזיקלית המופלאה נוגעת בלבבות מאזיניו, גם שנים ארוכות קדימה, ומצליחה להדהד במקוריותה ובייחודיות שלה עד היום.
היימן נולד בלטביה, וכשהיה בן חמש משפחתו עברה להתגורר בישראל. הוא למד לנגן בפסנתר, מפוחית, ואקורדיון. למרות שחלה בפוליו, ושכב שלוש שנים בבית חולים, חיבתו למוזיקה הניעה אותו קדימה כל הזמן. היימן היה למעיין נובע של יצירה מוזיקלית משובחת והלחין מעל ל־1,000 שירים. את שירו הראשון 'ניצנים נראו בארץ', הלחין מתוך 'שירים השירים' כשהוא בן 17 בלבד, והשאר היסטוריה.
במסגרת שירותו בצה"ל שימש היימן אקורדיוניסט מחליף למלחין דובי זלצר בלהקת הנח"ל בגרסתה הראשונה. בזמן שירות המילואים שלו כלוחם בפלס"ר שיריון נפצע באורח קשה מהפצצה אווירית, אושפז במשך כחצי שנה ועבר סדרה ארוכה של ניתוחים. ההתמודדויות הקשות הללו לא עצרו אותו מלהמשיך וליצור באופן מעורר השראה – הוא עבד עם הגבעתטרון, הפיק כמה וכמה ערבי שירה בציבור, ואף עמד מאחורי פסטיבל של בני קיבוצים הנושא את השם 'ענות'. בהמשך הקריירה שלו גם לקח חלק בניהול האומנותי של חגיגות הזמר העברי בערד.
בין יצירותיו הרבות אי אפשר לשכוח את 'זרעים של מסטיק' – מחזמר אותו חיברה לאה נאור באמצע שנות ה־60 וזכה לעדנה מחודשת בתחילת שנות ה־90. נאור הייתה אמונה על המילים, ועל הלחנים היפיפיים עמל היימן, שיצר לילדי ישראל חוויה מוזיקלית ברמה גבוהה.
בנוסף לעבודת ההלחנה שלו היימן היה זה שגילה את הזמרת חוה אלברשטיין, ובין היתר הלחין לה את להיטי הענק 'עוד חוזר הניגון', ו'כמו צמח בר'. בהמשך גילה היימן גם את צמד 'הפרברים', וגם להם הלחין את שיריהם הראשונים. זמר נוסף איתו עבד המלחין הוא יזהר כהן – שזכה גם הוא ללחן מבית היוצר של היימן לשיר 'כמו ציפור מטורפת' למילותיו של איציק איינהורן.
היימן היה גם זה שהעניק את ההזדמנות הראשונה למאיר בנאי, חני ליבנה ומשה דץ בהרכב המוזיקלי 'חופים', ושיתף פעולה גם עם דץ בהרכב שלו עם אורנה, וגם עם ליבנה בתחילת דרכה המוזיקלית כסולנית.
אחד משיתופי הפעולה הגדולים של היימן היו עם המשורר נתן יונתן. לימים הפכו השניים לחברים קרובים שהצליחו ליצור יחד מעל ל־100 שירים בלתי נשכחים, כמו 'שיר אהבה ישן', 'החול יזכור', 'פנס הזיכרונות', ועוד רבים וטובים שמתנגנים עד היום בתחנות הרדיו השונות וזכו לעיבודים מחודשים במהלך השנים.
היימן עומד מאחורי לא מעט פסקולים רבים שעיטרו סרטי קולנוע רבים בישראל. הראשון שבהם היה סרטו של מיכה שגריר 'המלחמה לאחר המלחמה' – שתיאר את התקופה של אחרי מלחמת ששת הימים, והדיסוננס שהורגש במדינה. ירון לונדון כתב את מילות השיר 'מרדף' שהיה לחלק מהפסקול, ואילו היימן הלחין. מי שביצעה את השיר הייתה לא אחרת מחוה אלברשטיין.
בין הפסקולים הנוספים שהלחין היימן מצאנו גם את פסקול הסרט 'סיפור אינטימי' של נדב לוויתן. נקודה נוספת שראוי להתייחס אליה בנושא זה היא שבשנת 2005 יצא הסרט 'אדמה משוגעת' של הבמאי והתסריטאי דרור שאול. היימן כתב את שיר הנושא של הסרט, וזה היה לאחד השירים הבודדים שהיימן כתב גם את מילותיהם. השיר בוצע על ידי שי אביבי.
אם נטייל על ציר הזמן המתאר את חייו של היימן נגלה עושר יצירתי שאין כמותו, כזה שלא נשאר רק בגבולות מדינת ישראל. בשנת 1967 נסע המלחין לצרפת, והשתקע שם תקופה. הוא זכה להצלחה בינלאומית כשגדולי הזמרים באותה התקופה שרו משיריו – מייק בראנט, ריקה זראי, וגם ננה מושקורי, ומארי לאפורה זכו ללחניו של היימן. שנים אחר כך המשיך ללונדון, למד במגמת מוזיקה בבית ספר לקולנוע בעיר, ואף הקים וניהל חברת הקלטות לטובת מוזיקה לסרטים ופרסומות.
בתוך עשייתו רבת הפעלים היימן מעולם לא שכח את המקורות שלו, והמשיך לפעול בצורה נחושה לטובת המוזיקה העברית. בשנת 2002 הקים המלחין את העמותה למורשת הזמר העברי, ששמה לה למטרה להוציא מהדורות חדשות של הקלטות מוזיקה ישנות מראשית ימי הזמר העברי. באותה השנה זכה גם לפרס הכנסת לזמר עברי, אבל זה לא היה הפרס האחרון – להפך. היימן זכה גם לפרס יקיר העיר פתח תקווה, ובשנת 2009 זכה לתואר חתן פרס ישראל.
תרומתו של המלחין ליצירה הישראלית היא בלתי נלאית, והוא פעל רבות לשימור הזמר העברי בארץ ובעולם. הוא התמסר למוזיקה והשאיר אחריו יצירה פועמת, נכסי צאן ברזל, שילוו אותנו שנים רבות קדימה. במלאות שמונה שנים למותו של היימן בחר העורך המוזיקלי יואב חנני כמה מיצירותיו היפות שיתנגנו לנצח.
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוזיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלאסיקות הגדולות של המוזיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלאסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוזיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוזיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו
עריכה: עדן בן ארי