על פי ההערכות הביטחוניות בישראל ובארה"ב, חיזבאללה ואיראן עדיין לא החליטו כיצד להגיב לשני החיסולים הממוקדים בערי הבירה שלהן. פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, דן במטרה הצפויה של חיזבאללה ואיראן ובהלך הרוח בעולם הערבי והמוסלמי בנוגע להסלמה.
את נאומו של חסן נסראללה אמש הגדיר רבי כנאום טיפוסי, אם כי היו בו דברי רהב יותר מן הרגיל: "היתה בו הנאה צרופה מעצם העובדה שישראל עוברת סוג של חיכיון שמלווה בחרדה. ההמתנה הזאת, ה'לאט לאט', היא מערכת פסיכולוגית, כחלק מדרכו של נסראללה. יש כאן בכל זאת מתמטיקה של משוואות. בסוף ברור לנסראללה, וזה עולה גם מהדברים שלו ושל איראן, שצריכה להיות פה תגובה שבאמת תכאיב לישראל. קרה פה משהו שאי אפשר לעבור עליו בשתיקה לכאורה".
הדילמה שמלווה את חיבאללה בעיניו היא מציאת נוסחה שתכאיב לישראל אך לא תדרדר את הדברים למלחמה כוללת. לדבריו, "יש להם פה מציאות כואבת. גם מבחינת היעד, גיאוגרפית, וגם באפיון של היעד. המטרות: מטרה צבאית, עד כמה רחבים השוליים האזרחיים של הפגיעה? אם אתם רוצים לחלץ כאן משהו הגיוני, הדילמה נמשכת. זה יבוא בימים הקרובים, מן הסתם".
בהמשך טען כי חיזבאללה לא יוכל להמתין זמן רב מדי לתגובה: "יש לזה גם נראות בתוך העולם הערבי והרחוב המוסלמי. יש ציפייה לראות מה יעשו איראן וחיזבאללה. אם תמשיך לדבר ולחכות, זה ייצר תחושה שאתה לא יודע איך לעשות את זה, או שאין לך אפשרות לעשות את זה, וגם לזה יש גבול". עם זאת רבי סבור כי נסראללה מודע לסיכון שתגובת חיזבאללה תצית מלחמה כוללת: "המדרון החלקלק פה - כעומק המכה תהיה גם עומק התגובה. כשנגיע לתשתיות אזרחיות, ישראל תגיב לזה בביירות, תהיה פה מלחמה כוללת. היות שיש להם הישגים בחודשים האחרונים, והיות שארה"ב נכנסת לתמונה, נוצרה מציאות מורכבת שמחדדת את הדילמה עבורם".
הפרופסור העריך כי ישראל לא תוכל להשאיר את המצב בעינו, וכי רגע ההכרעה מתקרב: "בסוף ישראל צריכה להחזיר את תושבי הצפון הביתה. אין יכולת להימנע ממבצע צבאי שייעשה דרך רצועת ביטחון או מכה לתשתיות צבאיות בלבנון. כרגע המשואה לא נוטה לכיוון ישראל, ואנחנו ממשיכים להתגלגל דרך הנאום של נסראללה לתוך המשעול הזה".
לקראת סיום השיחה נשאל רבי באשר למינויו המפתיע של יחיא סינוואר לראש הלשכה המדינית של חמאס, נוסף על תפקידו כמנהיג חמאס ברצועת עזה: "זה בסופו של דבר חסר משמעות. התפקיד של ראש הלשכה המדינית מחייב פגישות, לך ושוב, והוא יכול להסתובב במנהרה. מוזר מה שקרה כאן".
לשיטתו, הדילוג על שמות מובילים בתנועה כמו חאלד משעל וחליל אל חיה מעיד על הלך הרוח בתנועה: "יש פה סוג של אמירה אחרת. הדור הולך ופוחת, נשארו פחות אנשים. מי שנשאר הוא לא לטעמו של סינוואר, ומהבחינה הזאת אפשר לראות סימן של השתנות הזמנים מבחינת הפרסונל של החמאס".
עריכה: אחיעד לוק