איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"הגירעון - תוצאה של מדיניות כלכלית שלא תואמת את המצב"

פרופ' ירון זליכה, ראש ביה"ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו על הזינוק הנוסף בגירעון הממשלתי


הגירעון הממשלתי, אשר עלה בחודש יולי ל-8.1% מהתוצר, ובחישוב שנתי, לעומת 7.7% בחודש יוני. הפרופסור ירון זליכה, ראש ביה"ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו, שוחח עם ליאת רון ואריה מלינאק בתוכניתם ב-103fm ואמר: "הגירעון הוא תוצאה של מדיניות שלא תואמת את המצב. הם לא מקצצים את ההוצאות שלא קשורות למלחמה, ההפך - הם מגדילים אותן. הם גם לא מגדילים את העוגה. גירעון כל כך גדול לא יכול להיסגר בלי שליטה על ההוצאות, ובלי פעולות לפריון ולגידול בהכנסות"

עוד טען כי מלבד ראש הממשלה ושר האוצר, גם פקידי האוצר אשמים במצב: "זו אותה מדיניות שהם מנהלים לא מעט שנים, גם בתקופתו של ליברמן בתפקיד. בואו ניקח לדוגמה את יוקר המחיה: ההוצאות של משקי הבית הן בין 900 ל-100 מיליארד שקל בשנה. אנחנו משלמים 35% יותר גבוה מאירופה ובמערב. ה-200 מיליארד האלה שאיתם מרוקנים את כיסם של האזרחים, היו אמורים להיות מנוע הצמיחה. גידול בעוגה הכללית היה מביא לקיטון בגירעון. זאת לא הפעם הראשונה שהאוצר מגדיל מאוד את הוצאות הממשלה. הגידול בהוצאות מייצר ציפיות לגידול במיסים, אבל הצרכנים מקטינים את הפעילות הכלכלית".

דווקא הכספים הקואליציוניים שמסעירים את כולנו, מעניינים את הפרופסור זליכה פחות: "הכספים הקואליציוניים מעצבנים. אבל הם חמישה עד עשרה מיליארד בשנה, ואני מדבר על מיליארד בשנה. לי יש נטייה משונה, שאני מתחיל בחשוב יותר".

"אם שר האוצר לא עושה כלום, זו התקדמות"

בהמשך השיחה התתבדח זליכה על תפקודו של השר סמוטריץ': "עד היום הייתי בטוח ששר האוצר עושה דברים שליליים. אם הוא לא עושה כלום זו התקדמות. וברצינות: המצב גרוע כבר עכשיו. הממשלה מאבדת שליטה על הגירעון שלה, השווקים הפיננסים הקלו עלינו יחסית, אבל גם בזה יש גבול. אגרות החוב של הממשלה נסחרות היום כאילו הורידו לנו את הדירוג עוד פעמיים".

"הדרך שלהם היא דחיית הקץ"

ועדין הפרופסור מזהה שינוי טקטי בהתנהלות המדינה, ביחס למשברים כלכליים קודמים, ולא כזו שתיטיב עם הציבור: "ההבדל בין משברים כלכליים קודמים כמו זה של 1985 או זה של 2002-2003, הוא שהממשלה למדה איך לגלגל את הגרעונות שלה טוב יותר על האזרחים. מה היא עושה? היא מלבה את מחירי הדיור, והיא מביאה את הגידול בהכנסות הממשלה. הדרך שלהם להקל על עצמם זמנית היא דחיית הקץ. הם יכולים להמשיך ככה עוד חמש שנים, רק שמחיר דירה יעמוד על מאתיים משכורות במקום מאה ושישים היום, ושאנחנו נגמור עם יוקר מחיה של 45% יותר מהמערב ולא 35%".

 

עריכה: אחיעד לוק

 

08/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' ירון זליכה
פרופ' ירון זליכה  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris