עימותים חריפים אירעו השבוע בין צעירים חרדים לשוטרי משטרת ישראל בעקבות מחאתם של החרדים נגד הדרישה לגייסם. בהמשך פורסם כי חלק מהמפגינים אף הצליחו לפרוץ לבסיס - זו הפעם השנייה שבה פורצים מוחים לבסיס צבאי במהלך השבועות האחרונים.
תא"ל (מיל') ראם עמינוח, לשעבר היועץ הכלכלי של הרמטכ"ל, התייחס לסוגיה. "הגיוס של החרדים לא עולה כסף – הוא חוסך כסף. קבלת ההחלטות הייתה מפגרת. מישהו החליט שבמקום לגייס חרדים לוחמים בני 18, הוא החליט לגייס מבוגרים, נשואים עם ילדים, שגם לא יכולים להיות לוחמים וגם מקבלים 7,653 שקלים בחודש. זה אומר שהערך המוסף שלהם שלילי. יותר זול להביא אזרח עובד צה"ל", אמר והוסיף: "אם תביא חרדי בן 18 ותהפוך אותו להיות לוחם או תומך לחימה קדמי בצבא, יש חוסר עצום לזה בצבא. אני חושב שאם חסרים לצבא 8,000 חיילים, שיגייס יותר מזה וישחרר מילואמניקים או שישחרר חילונים מוקדם יותר".
עוד טען כי אורח החיים החרדי דומה יותר לאורח חיי החיילים מאשר אורח חיי צעירים חילונים: "זה אפשרי ובקלות. אני למדתי בישיבה עד גיל 18, וגם הייתי חבר בפורום מטכ"ל, כך שאני מכיר את האירוע משני הצדדים. כשאני הגעתי לטירונות שריון, ראיתי חילונים שלימדו אותם להיות אינדיווידואליסטים. בחור חרדי בגיל שלוש עשרה יצא לישיבה בפנימייה, חזר הביתה בכל ארבעה שבועות, קיבל פקודות 24/7, לבש בגדים זהים לכל האחרים. יש לו כללים מדויקים איך הוא מתנהל. הוא הרבה יותר מותאם לצבא מאשר החילוני. כל גיבורי התנ"ך עד לחורבן בית שני היו לוחמים ומנהיגים".
הוא סבור כי אין טעם להתדיין עם ההנהגה החרדית בנושא: "אתה יכול לשכנע את ההנהגה שלהם לגייס את שלגייה, כיפה אדומה וגם את נפוליאון. יש לך יותר סיכוי. אין שום סיכוי בעולם שתשכנע את ההנהגה שלהם לשלוח את החרדים האמיתיים".
גם כך, לשיטתו, הציבור החרדי קשוב פחות להנהגה שלו מבעבר: "הרבנים אומרים לכולם להיות בישיבות, ואנחנו כבר יודעים שבערך 50% מהם מסתובב בחוץ. חלק גדול מהם עובד בניגוד להחלטת הרבנים. הם יותר מצייתים מהחילוני, אבל רמת הציות המוחלט מאז הרב ש"ך התפוררה, וזה מה שמייצר את הבעיה".
הוא הציע לפנות ישירות למשפחות: "מה שצריך לעשות לא קשור לשכנוע. כשאני מדבר על הסכמה אני מדבר על האבא, האימא והמתגייס. כשהשבוע דובר על ה-900 שהוזמנו, אתם מבינים שמדובר בכלל בצו ראשון ולא בצו גיוס? עד לפני שנה כולם קיבלו צו ראשון, ועכשיו מדברים על זה בהתלהבות?".
כאיש הכספים הבכיר ביותר בצה"ל לשעבר התריע עמינוח על כך שתקציב הצבא נמוך משמעותית מהנדרש: "השאלה היא מה אתה רוצה לקבל. אני מניח שהתקציב הנוכחי לוקח סיכונים של עשרות אחוזים - אם אתה מסתכל על התקציב הבטחוני, אתה לוקח סיכונים בלתי סבירים על הריבונות היהודית בארץ ישראל. אתה רוצה סיכונים סבירים, צריך להכפיל את התקציב – 120, 130 מיליארד, פחות מזה לא רלוונטי".
הכתובת לכך היא הקבינט. הוא הסביר: "על פי החוק במדינת ישראל, מפקד הצבא הוא לא הרמטכ"ל, הוא הקבינט. הרמטכ"ל - הוא רמ"ט, ראש מטה. ההחלטות האלה מתקבלות אך ורק בקבינט. בסופו של דבר הם אלה שמצביעים ומקבלים את ההחלטה".
טענותיו באשר לקיצוץ הולכות שנים אחורה: "הקיצוצים לא נעשו בתקופת הקבינט הזה, אלא בתקופות של קבינטים קודמים. הקטנת הצבא נובעת ממשהו מאוד פשוט - אנחנו כחלק מהתגוננות שלנו רוצים שתהיה הרתעה. איך מייצרים הרתעה? כדי להגיד לאויבים שלנו שאנחנו חזקים אנחנו משדרים פנימה כמה אנחנו חזקים. אז הציבור אומר אז אולי אפשר לקצץ ולתת לי קצת יותר חינוך, קצת יותר בריאות, קצת יותר דברים אחרים".
עריכה: אחיעד לוק