על רקע ההמתנה המתוחה לתגובת איראן לחיסול אסמאעיל הנייה בטהרן, גורמים אמריקניים טענו אתמול (ה') כי איראן עשויה לבחון מחדש את האפשרות לתקוף בישראל. בני סבטי, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, התייחס להמתנה לתקיפה.
"האיראנים לוקחים את הזמן. היו מאמצים דיפלומטיים עליהם, ואיומים מרומזים כלפיהם. בזמן שהם מושכים את הזמן, ישראל נערכת יותר טוב, ולכן האיום הוא לא כצעקתה", הרגיע סבטי.
מדוע מתעכבת התגובה האיראנית? הסיבה הראשונה לשיטתו של המומחה תרבותית: "החינוך שלנו הוא משהו אחר לגמרי, ליברלי, דמוקרטי ומכבד את האחר. כשלצרפת וגרמניה יש ריב על משהו הם לא מתחילים להרוג את השני, האירועים הולכים למקומות דמוקרטים. אצל איראן הם לא פותרים דברים על שולחן המשא ומתן, הם תמיד באים בכוחנות, ולכן הפתרון מולם הוא להחזיר להם כוחנות".
עוד התייחס לדיווחים כאילו ראש הממשלה החדש של איראן ביקש למתן את התגובה: "אנחנו רואים את הידיעות האלה, כאילו הן מפתיעות. לא ידוע אם הם רבו או מי גבר על מי. האיראנים טיפסו על עץ גבוה, והמצב הכלכלי שלהם מאוד קשה. הם צריכים תירוץ אחר. אפילו המעוז שלהם, טהרן, סובל מהפסקות חשמל ארוכות, גם אותו הם מאבדים חברתית וכלכלית. אולי זה ייפול על אוזניים קשובות יותר, ופחות על גנרלים של משמרות המהפכה. זה כמוב ברית המועצות, זה עולה להם המון המון כסף."
סבטי סבור כי החרדה הישראלית מתגובה איראנית מופרזת: "אזרחי ישראל לא צריכים לפחד ממשהו שהוא כל כך רחוק, נבחן ונבדק במערכות מודיעין. הערנות כלפי איראן הרבה יותר גבוהה ממה שהיה לפני 7 באוקטובר, וכבר ראינו את הכטב"מים והטילים שלהם".
הוא הציע להמשיך בשגרת חיינו: "אפשר ללכת ביום שישי לקניות, לבילוי, קצת לנקות את הראש. לשבת בבית ולהסתתר בחושך או בממ"ד ולדאוג כל היום? את זה לא צריך. יש מערכות גילוי ואזהרה, יש פיקוד העורף. אלה שתי קיצוניות מזורות מאוד. צריך לנהוג בחכמה כמו במעבר חצייה. אם אתה מרים את הראש ומודע לסכנה אתה עובר והכל בסדר. צריך לתפוס את האיום האיראני בפרופורציות. איך אמר איזה רב? 'גם אם יושבים בישראל בבית קפה, זה קוץ בעיניי האויבים'. אז צריך להמשיך בדריכות, כי זה מה שמפריע להם. עצם קיומנו. השגרה שלנו היא הניצחון שלנו".
עם המסר המרגיע הזה, היה חשוב למומחה להתרכז באיום המגיע אלינו מצפון: "איראן היא המדינה הרחוקה, והיא לא האיום העיקרי. דווקא חיזבאללה עם כמות הרקטות והכטב"מים שלו על גבול הצפון. צריך לחשוב איך מחסלים אחת ולתמיד את האיומים האלה שמקורם באיראן. זה שאנחנו חושבים שאיראן היא מפלצת מסוג אחר, זה לא נכון. המפלצת היא פה כבר ארבעים וחמש שנה, ובה צריך לטפל".
עריכה: אחיעד לוק