אלוף (מיל') יום טוב סמיה, לשעבר מפקד אוגדת עזה ואלוף פיקוד דרום, שוחח עם אריה אלדד ורון קופמן על סוגיית גיוס החרדים, ועל המתיחות הביטחונית באזור. הוא מתח ביקורת חריפה על אופן התנהלות הצבא וההנהגה בימים אלה.
"אם הייתי בממשלה הייתי אומר לצבא: זה לא עניינכם", התייחס סמיה לשאלת גיוס החרדים בפתח הדברים ופירט: "כסוציולוג חוקר חברה, כל הסוגייה לא קשורה לצה"ל. סוגיית גיוס החרדים, האוכלוסייה הערבית, הנוצרית וכלל האוכלוסייה היהודית היא סוגייה חברתית ישראלית פוליטית נטו, והיא בכלל לא קשורה לצבא. אם אנחנו רוצים לבנות פה מדינה אמיתית, כל עניין הזכויות והחובות הוא לא אם הצבא רוצה או לא רוצה. בשביל לחיות במדינה הזו לא יכול להיות שאנהג באיפה ואיפה כמו בחוק הלאום. ולכן לצערי הרב הצבא מתחיל להתקלקל, הפוליטיקה נכנסת לו לתוך הוורידים, ואלה התוצאות".
סמיה ממעט לפרשן באולפני החדשות. הוא הסביר מדוע: "הפרשנים מפרשנים את עצמם לדעת. 98% מהם יושבים שלוש שעות באולפן, ובשעה השנייה כבר מדברים שטויות, כי צריך למלא שלוש שעות של ב'לה בלה'. כל הניחושים הפראיים האלה לא מעניינים אותי".
עם זאת, כיצד צה"ל צריך לפעול במערכה המורכבת בצפון? בעיניו של האלוף (מיל') הכתובת חייבת להיות מדינתית: "הכול מתחיל מזה שאין לנו שום אסטרטגיה מדינית בטחונית כלפי ארגוני טרור ומדינות עוינות. אנחנו שמים פלסטר על סרטן, זה לא הולך. אין מושג כזה 'ארגון טרור מורתע'. מי שמכיר את יסודות הצבא, יודע שזה מושג שלא מופיע בלקסיקון. מדינה מורתעת – כן, יש לה מה להפסיד". הוא הזכיר כי ב-2006 מדינת ישראל הכריזה מלחמה נגד חיזבאללה ולא נגד לבנון, ובעיניו הטעות הזו נמשכת גם היום: "הולכים על ביצים ולא מכריזים משהו נגד לבנון. למה 10 חודשים אחרי המלחמה כשתושבים לא בבתים, חצי מהתשתיות האזרחיות בלבנון לא מושמדות? זאת מלחמה נגד מדינת לבנון. אנחנו מנסים עם פינצטה להסיר סרטן. אין פה חשיבה אסטרטגית על כלום. מנהיגות ישראל הביאה אותנו למצב הזה".
בהמשך השיחה עמד על ההבדלים בין התנהלות הצבא בתקופתו, לבין המצב כיום. הוא התחיל בדוגמה: "ב-2000, כשפרצה האינתיפאדה השנייה, היו שני בניינים שנקראו התאומים מעזה. הם היו 150 מטר ממוצב של צה"ל. הזהרתי את המשטרה הפלסטינית: 'כדור אחד וקפוט'. זרקו משם אבן – ובום, אין תאומים. היום אלוף פיקוד לא מורשה להזיז מימין לשמאל טנק. עשיתי עבודה על פי החוק, ידעתי את מגבלת הכוח ופעלתי. במקביל אליי היו אחלה אלופים. אבל כיום הצבא מסורס כבר שלושים שנה. המנהיגות הפוליטית שלנו מוליכה את המדינה שולל".
לקראת סיום השיחה סיפר סמיה על ספרו החדש: 'אחדות או למות'. מדובר בקריאה שנשמעת רבות לאחרונה, אך מתברר שסמיה טבע את המושג הזה לפני עשור, כשאת הספר עצמו החל לכתוב עוד ב-2017: "נהיה ביחד ונבין שהביחד שלנו חשוב מכל דבר שהוא. שלום בבית יביא לשלום טוב בחוץ, שלום מצוין בחוץ יכול לבוא עם מלחמת אזרחים בבית. כשאין לך שלום בבית אתה לא יכול לעשות שום דבר החוצה". הוא הביע דאגה מהעובדה שאנחנו שסועים ומפוצלים: "בניגוד למה שאמר הנשיא ריבלין, אנחנו לא ארבעה שבטים, אנחנו 20 שבטים. יש פה חבורה שמובילה את המדינה הזאת למדינה משיחית עם בית מקדש ועבודת כהנים. אני אדם מסורתי ונשיא בית כנסת. אני לא נגד דת, אבל תנתקו אותה בבקשה מהפוליטיקה".
עריכה: אחיעד לוק