אודי סגל וענת דוידוב

"יש לנו הגנה טובה אבל לא הרמטית"

מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר תא"ל (מיל') דורון גביש על ההמתנה לתגובת איראן וחיזבאללה: "הדיבור הוא לא רק בהגנה אלא גם בהתקפה"


על רקע ההמתנה לתגובת איראן וחיזבאללה לאיומים מן השבועות האחרונים, עולה השאלה מתי וכיצד תצטרך מדינת ישראל להתגונן אל מול תקיפות אפשריות. תא"ל (מיל') דורון גביש, מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר, התייחס להיערכות ולשיתוף הפעולה עם האמריקנים בימים מתוחים אלה.

"ככל שהימים נוקפים, יש יותר היערכות", אמר והוסיף: "יותר תרגולים ויותר אישורים של פקודות. בשונה מהפעמים האחרונות הדיבור הוא לא רק בהגנה, אלא גם דיבור על התקפה. הרטוריקה פה ברורה עם כוונה אמיתית מאחוריה, שצה"ל אם יידרש גם יפעל בהתקפה ולא רק בהגנה".

לדבריו, "לזה נערך חיל האוויר לאורך השנים. אנחנו במידה מסוימת יכולים לומר שאנחנו לצערנו הרב די מנוסים. פגשנו ירי גם מהצפון גם מהמזרח, גם מכיוון החות'ים בתימן וגם מפרוקסים אחרים".

בהמשך השיחה התייחס לשיתוף הפעולה האזורי, בייחוד מצד צבא ארה"ב: "זאת בהחלט אופרציה שצריך להפעיל, גם בהקשר של השותף. היה לנו ניסיון גם מבחינת הגנה מרקטות. יש לנו ניסיון של שיתוף פעולה עם האמריקנים, אימונים שלמים איך אנחנו פועלים יחד, גם באוויר. כבר פעלנו במהלך אפריל, גם מערכי הבקרה והשליטה וגם המערכים באוויר וברקע נערכים לזה".

"לעתים יכולה להיות טעות אנוש או לקרות אירוע טכני"

האם אנחנו מוגנים? גביש סבור שכן, אם כי לדבריו אסור לנו להיכנס לשאננות: "אני חושב שבסך הכול, כשנאמר המשפט שיש לנו הגנה טובה אבל היא לא הרמטית - זו הכוונה. אני מתייחס לכל מרחב האיומים. לעתים יכולה להיות טעות אנוש או לקרות אירוע טכני, ותמיד יש גם את האופציה שדברים מהסוג הזה יקרו. כשאתה דרוך אתה מייצר עוד פעילות שאם משהו אחר קורה, תגיב מהכיוון האחר".

האיום האיראני לא מפחיד את המפקד לשעבר, וזאת בעיקר כי המרחק הרב מאיראן מאפשר לנו להיערך לכל מתקפה באופן מיטבי: "בסך הכול אם מסתכלים על האיראנים, במרחב מולם יש יתרון מסוים. כשכטמ"מים מגיעים מאיראן יש שעות, וגם בעולם הטילים יש דקות ארוכות לתגובה. עם החיזבאללה הטווחים יותר קצרים".

ואכן חיזבאללה מבחינתו הוא אתגר לא פשוט: "כשאנחנו מדברים על הצפון אנחנו לא נמצאים במלחמה מלאה. אנחנו בלחימה, אבל מתחת לסף של מלחמה מלאה. אם נהיה במלחמה שם כמו בעזה, לפעילות ההתקפית יש משמעות גדולה גם בהתייחס לאיומים מהסוג הזה. אתה נמצא הרבה יותר מסיבי על המרחבים שלהם, בטח אם אתה נכנס קרקעית".

"בטווחים יותר קרובים, זה יותר מאתגר"

על פניו נראה כי הקושי הרב ביותר של ההגנה האווירית הישראלית, הוא דווקא כמגד כטמ"מים קטנים לטווח קצר. לכך התייחס המומחה: "יש פה התמודדות עם כטמ"מים, אבל היא לא הגיעה לרמות הכי גבוהות. אבל בהתנהלות במהלך המלחמה קיים סביבה תהליך של הפקת לקחים ושיפור. זאת גם פונקציה של טווח. מאיראן שוגרו אלינו 170 כאלה וכולם יורטו. וגם אצל החות'ים שוגרו מאות ולבד משניים יורטו. בטווחים יותר קרובים זה יותר מאתגר, אבל גם שם מנסים להשתפר. אתה כל הזמן רוצה שתהיה לך התרעה חזקה – הן לאזרחים והן לצבא. אם אתה נכנס לתוך מרחב מוגן וכמות חומר הנפץ לא גדולה, וזו הדרך להתמודד עם האיום".

האם עולם הלייזר הוא התשובה לאיום הזה? ייתכן. גביש סבור שמערכות נוספות תמיד יוכלו לעזור: "עולם הלייזר הוא משהו שמדובר עליו הרבה מאוד שנים. בהגנה אתה תמיד צריך עוד מערכות, ויכול לרפד את כל הצפון במאות מערכות מהסוג הזה. בבניין כוח של צבא אם אתה משקיע במקום אחד אתה פחות משקיע במקומות אחרים. אבל אלה הכיוונים: אמצעים קינטיים והלייזר. תוך כדי המלחמה נעשים ניסיונות של בניית כוח. זה הפיתרון – עוד ועוד מערכות מהסוג הזה".

 

עריכה: אחיעד לוק

 

 

14/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: ויסאם השלמון/פלאש90
Paris