נכון לשעה זו, עדיין מצויים אזרחי מדינת ישראל בהמתנה מתוחה לאפשרות של תגובת איראן וחיזבאללה לחיסולים בטהרן ובביירות. האם ככל שנוקף הזמן הדחיפות לתגובה נגד ישראל פוחתת, או שמא ההפך?
פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, תיאר את הלך הרוח באיראן בימים אלה. "בטהרן יש התחבטות מתמשכת, אם נלך ליום אחרי שהנייה חוסל, הם דיברו על נקמה ברמה הכי גבוהה, אך ככל שעוברים הימים נוצר הרושם שאיראן מקבלת הרבה מאוד מחשבות שניות, בעיקר בגלל הבילד אפ האמריקני במזרח התיכון. כרגע איראן אפילו מוצאת בנושא המשא ומתן בדוחא סיכוי שדרכו תרוויח יותר בזמן בזה שהיא כאילו מתנה או משהה את התגובה. האיראנים נמצאים במסלול של הורדת ציפיות",
הוסיף. "מלחמה כוללת שבה יש בסופו של דבר בוקה ומבולקה, יכולה לייצר להם בעיות קשות מאוד עם כלכלה מקרטעת שאפשר להקריס אותה, עם איומים על השלטון עצמו. חשוב לזכור - במשטרים כאלה, עריצים ודיקטטוריים, העם הוא אויב פוטנציאלי. כל מהומה מהסוג הזה נתפסת בעיני השלטון כמשהו שעלול לקומם את העם הממורמר בלאו הכי".
על מתקפת הסייבר במדינה אמר: "נושא הסייבר הוא סוג של איתות של מה יכול לקרות אם. מדובר במדינה שיש בה הפסקות חשמל. אנחנו מדברים על בעיות מים, על צרכים בסיסיים. אם תיעשה מתקפה על אזורי הנפט, יכולה להיות מכה שממנה אי אפשר לקום כלכלית שם. זה שלטון מאוד פרגמטי ואכזרי. אפשר להביא את המשטר לסופו בצורה מאוד סיזיפית, זה היה יותר חשוב מלרוץ אחרי הגרעין. האיראנים מאוד נכלוליים ומתוחכמים".
"מצד אחד בסופו של דבר אנחנו צריכים לקחת בחשבון שיש כאן פעולה מתואמת. אני לא חושב שהשניים יפעלו יחדיו, והוא צריך לקחת את זה בחשבון", התייחס פרופ' רבי למצב חיזבאללה. "אם חיזבאללה יגיב קשה מדי, אני מקווה שבפעם המי יודע כמה ישראל תעשה את מה שהיא צריכה לעשות ותתחיל להגיב בתקיפת עומק של תשתיות אזרחיות של לבנון, ואז צרפת וכולם יידרשו לעניין ויבינו שכל עוד חיזבאללה כאן זו בעיה. ישראל צריכה להיות יותר אכזרית כדי לקצר תהליכים. היא נכנסת למקום שאין ממנו סוף, זה משהו מאוד סיזיפי. אנחנו מבינים שיש לחצים לא פשוטים עליהם, הם צריכים לתפור חליפת תגובה שמותאמת לכל האילוצים. אנחנו צריכים להבין את הקושי שלהם ולפעול מתוכו. הבילד אפ האמריקני הוא הגנתי".
עריכה: מיכל קדוש