סרבנות גט, תופעה קשה הראויה לכל גינוי, נמצאת בדרך כלל בשולי השיח על תום חיי הנושאים. מדוע? בפרק השני של 'גט הלנה' בהגשת עו"ד הלנה שמחי, שוחחה עם עומרי שמחי על הנושא הסבוך, ויחד ניסו להבין מהן האפשרויות העומדות בפני אנשים עגונים ומסורבי גט.
"כשבני זוג יהודים עומדים להתגרש, בין אם נישאו על פי ההלכה או בנישואים אזרחיים, הדרך היחידה להתרגש תהיה בבית הדין הרבני", פתחה. "לא אחת אנו מוצאים מקרים בהם או האישה או הבעל מסרבים לתת גט, נכון שהמקרים המפורסמים ביותר הם כאשר הבעלים מסרבים לתת את הגט, יש מקרים בהם הבעל מסרב לתת את הגט, בורח לחו"ל ומותיר את האישב בארץ ללא יכולת לקבל אותו, כי בדין היהודי הבעל הוא זה שנותן את הגט והאישה מקבלת את הגט. במקרה הזה היא עגונה, אבל עגינות זה מקרה שונה לחלוטין מסרבנות גט".
עוד הוסיפה: "כשאחד מהצדדים עומד בתוקף על דעתו והצד השני מסרב לתת גט ניתן פסק דין לגירושין. ככל שאחד הצדדים מסרב לתת גט אפשר להפעיל נגדו סנקציות כמו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות בבנק, מניעה מחידוש רישיון נהיגה או רישיון לניהול עסק, והצד הקיצוני הוא שאפשר להורות על לשלוח אותם למאסר. יש מקרה מאוד מיוחד בארץ בו בני הזוג עמדו להתגרש, הבעל רצה לתת גט אבל אביו של הבעל אמר לבן לא לתת גט מסיבה כלכלית. לבסוף, בית הדין שלח למאסר את האב. חייבת להיות עילה הלכתית לשם מתן גט, אם אין גם בית הדין לא יאשר להם להתגרש. בית הדין הרבני יכול לומר לבעל 'אם אתה לא רוצה לתת גט חרף פסק הדין, אני יכול להטיל עליך תשלום דמי מזונות אישה מדין מעוכבת' - דמי המזונות יגיעו לאישה כי היא מעוכבת מלהינשא לאדם אחר. כשאחד הצדדים מגיע להחלטה שהוא רוצה להתגרש והצד השני מונע ממנו, היום בתי הדין הרבניים כבר לא עומדים על שלום בית בכוח, הם יודעים שזה כבר לא יעבוד".
"יש עורכי דין שבאים ממקום של איך לגשר ולהכיל את הפערים ולא להסלים, ויש כאלה שיכולים להוות זרז לכל מיני תהליכים", הודה עומרי. "אתה קורא בקבוצות בפייסבוק ואתה בוכה, אבות שנקלעו לסכסוכים והאישה מחליטה לנקום, אתה רואה איזה דברים קורים וכל מיני סאגות שמזמינים משטרה ומערבים את הילדים וכולם סובלים, ואתה שואל 'בשביל מה?'".
בתגובה, הבהירה הלנה: "גם נשים מסרבות לתת גט. על פי רוב אישה מסרבת לתת גט מתוך חיפוש יתרון כלכלי, גם גברים רבים מסרבים לתת גט ונגד גברים ניתן להפעיל יותר עונשי מאסר אבל זה רק כאשר גדשה הסאה, ערכאה שיפוטית היא ערכאה שצריך לכבד, ככל שלא מכבדים את פסק הדין ניתן להטיל קנסות ולהחמיר עם הטלת סנקציות על אחד מבני הזוג".
"יש מקרה מאוד מפורסם של צופית גרנט שאנחנו מכירים", אמרה עורכת הדין שמחי בסיום, "רעייתו של שולי רנד לא רצתה לתת גט ואז הוא בכל זסאת התחתן עם צופית גרנט המדהימה בהיתר של 100 רבנים. היום לבית הדין הרבני יש בהחלט דרכים לעשות זאת".
עריכה: מיכל קדוש