מזל סרטן

"מעדיף אותי אחרי הסרטן מאשר אני שלפני"

סער, שנלחם פעמיים במחלה, סיפר לאורן דוברי על הרגע בו הבין שמשהו לא כשורה, ההתמודדות, והמחשבות על העתיד • פרק 01


בישראל יש לא מעט ילדים ובני נוער שהתמודדו ועודם מתמודדים עם מחלת הסרטן. איך זה מרגיש? עם מה באמת צריך להתמודד בתוך צעיר שרק מתחיל להבין מיהו? בפרק הראשון של הפודקאסט 'מזל סרטן' בהגשת אורן דוברי מעמותת 'גדולים מהחיים', שוחח עם סער, שגילה שהוא חולה בסרטן לגמרי במקרה, ואז חלה פעם נוספת, ויחד ניתחו את המסע המפרך ואת התמיכה מעוררת ההשראה של תוכנית 'גמאני', המיועדת לצעירים שחלו ועודם חולים במחלה. 

"בדיוק סיימתי י"ב, היה לי סרטן לפני שנתיים", שיתף סער תחילה. "עברתי הרבה טיפולים, סיימתי, ואז חזר לי שוב הסרטן, ואז עברתי עוד טיפולים וסיימתי באמת בערך לפני שנה וחודש. אני זוכר שהיה לי שיער ארוך, יפה ובלונדיני. אני לא חושב שהייתי בן נוער רגיל. יצאתי מהארון בכיתה ז'. לא הרגשתי רגיל, אבל לא מיוחד מדי. לפני שחליתי בסרטן התחלתי להיות אהוב על ידי החברים שלי. המשפחה תמיד אהבה ואותי והייתה שם בשבילי. היו לי הרבה חברים אמיתיים, משהו שבכניסה לסרטן הוא מזל. הסרטן תפס אותי בשיא והוריד אותי לרצפה, אבל אם הוא היה תופס אותי בשפל ומוריד אותי לרצפה היה הרבה יותר קשה לקום".

רגע לפני המחלה, הבין סער שמשהו לא כשורה. "התחלתי לראות כפול", שיתף. "הייתי קורא ספרים ושם יד על עין אחת כדי להצליח לקרוא. באיזה ערב אני יושב עם חברה ואומר לה: 'את יודעת שאני לא רואה טוב בזמן האחרון'. היא אמרה ששמה לב לאחרונה שהאישונים שלי מורחבים. יום אחד אני מתעורר בחמש בבוקר עם כאב ראש מטורף ובחילה נוראית. אבא שלי נתן כדור והקאתי הכל. אתה לא מצפה שמשהו מוזר קורה בגוף. לא הגיוני שיש לי סרטן. זה בלתי צפוי. הגענו למיון, חשבו שצרכתי סמים. תוך כדי חזרו לי כאבי הראש והקאתי. הלכתי ל־CT ראש ותוך יומיים הייתי בניתוח".

"עברתי כבר סרטן - חורבן בית שני עכשיו?"

"לא בכיתי, כשאומרים שיש גידול זה הלם ששולח לבכי, אבל כשאמרו שיש לי סרטן התנתקתי", הסביר. "קפאתי, ויותר מזה - ניתקתי את הרגש מהגוף". על ההתמודדות עם הסרטן בפעם השנייה, אמר: "עברתי כבר סרטן, חורבן בית שני עכשיו? הוא חזר בעמוד השדרה. שמתי לב שאני לא הולך טוב. רציתי לרוץ במרתון תל אביב, יצאתי ונפלתי אחרי עשרה מטרים. חזרתי הביתה והתחלתי לבכות. ידעתי. אחרי ההשתלה שעשיתי בסוף הטיפולים, לא יכולתי לקום לבד מהמיטה. הייתי בכיסא גלגלים או הליכון. לא היו לי כאבים, לא הייתה אנרגיה והחלטתי אחרי ההשתלה שאני לא חוזר לבית החולים בכלל. אפילו לא לביקורות. הבנתי שזה חזר לפני בית החולים, אני מכיר את הגוף שלי". 

בסיום השיחה, הסביר סער מה היה עושה אחרת, וסיפר כיצד תוכנית 'גמאני' של עמותת 'גדולים מהחיים' הצליחה לסייע לו בהתמודדותו המורכבת. "אם אתה יודע שיש לך סרטן, לך ישר לפסיכולוג", טען. "תוכנית 'גמאני' בשבילי זה דבר עצום. בהתחלה הייתי סקפטי, אלה ילדים כל כך מדהימים. יש שלב שכבר לא נעים להתלונן על הסרטן מול החברים שלך בבית, ותמיד אפשר לאלה מ'גמאני'. אפשר להיות פתוחים. מה הייתי אומר לנער שמגלה שהוא חולה? הייתי אומר לו מזל טוב. הוא הולך להיות הבן אדם הכי מיוחד שיש. אני מעדיף אותי אחרי הסרטן מאשר אני שלפני הסרטן".

"הילדים שמתמודדים עם המחלה מפתחים כזה חוסן, לציבור יש הרבה מה ללמוד"

החודש חל חודש המודעות הבינלאומי לסרטן ילדים. אפרת ליכטמן, מנכ"לית 'גדולים מהחיים' שהוקמה בשנת 2000 ומסייעת מאז אז לחולי סרטן, למחלימים ולבני משפחתם, לצלוח את המחלה על שלל רבדיה, סיפרה על פעילות העמותה. "זו שליחות גדולה להוביל את גדולים מהחיים, בתקופת מלחמה האתגרים מרובים, ולכן הילדים ובני הנוער מתמודדים כעת עם מלחמה כפולה", הודתה. "אנחנו מלווים את המשפחות ב־360 מעלות. אנחנו מתעסקים גם בנושא של מאחורי הקלעים של מחלת הסרטן, בדברים שעדיין צריך לתקן. חודש המודעות הבינלאומי לסרטן ילדים מקבל החודש הזה משמעות מיוחדת. הילדים שמתמודדים עם המחלה ומפתחים כזה חוסן, גם לציבור יש הרבה מה ללמוד מהם, דווקא בתקופה כזאת".

מכירים ילד, ילדה, נער או נערה מתבגרת המתמודדים עם מחלת הסרטן? הזמינו אותם להיכנס לאתר 'גדולים מהחיים', ותזכירו להם שהם לא לבד. 

עריכה: אחיעד לוק ומיכל קדוש

הנאמר לא מהווה ייעוץ רפואי.  

08/09/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris