בצל המצב הביטחוני וניסיונות הפיגועים במרכז הארץ שוחח שר התיירות חיים כץ עם ענת דוידוב ויעל אילון ב-103fm והתייחס לנושא תיירות החוץ על רקע המצב.
על המצב הבטחוני אמר השר: "זה הפך להיות לחם חוקנו היומי - ניחומים ולוויות. אנחנו צריכים להתנהג קצת אחרת. אנחנו צריכים להתעורר. אני לא פרשן, ואין לי את כל הנתונים שיש לבכירים שמנתחים את העניין. להבנתי הדלה אנחנו לא יכולים להמשיך לחיות כך. צריך לקבל החלטות, ואני מקווה שאלה שצריכים יקבלו החלטות טובות. שנפסיק לספוג פיגועים וחבלות בכל יום".
השר סיפר כי משרדו נרתם לחלוטין לטיפול במפונים מאז פרוץ המלחמה: "כשקיבלתי את משרד התיירות אמרתי שאני רוצה להיות מנהיג. עד 8 באוקטובר היינו בממוצע של 14 אלף תיירים ביום. אבל ב-8 באוקטובר מספר התיירים היה 26. אתמול היו 3,215. אנחנו ב-24% מהממוצע היומי של 2023. יש מלחמה".
אובדן תיירות החוץ פינה את המשרד לדאוג למפונים. לדבריו של כץ, "ב-8 באוקטובר פניתי לממשלה ואמרתי שהמשרד יכול להירתם לכל נושא הפינויים. המדינה נכון ל-15 באוגוסט שילמה על כל הפינויים 9,326,491,000 שקלים".
"היתה החלטת ממשלה שבאירוע כזה מפנים לבתי ספר ולאכסניות", אמר בהמשך והסביר מדוע מדובר ברעיון רע: "כשלקחתי את זה שאלתי איפה אנשים יתרחצו. איפה ילמדו בדיוק? ומי יאכל עם גלוטן ובלי גלוטן? והלכנו למהלך לא פשוט: להוציא 130 אלף אנשים מהבתים. אחרי 7 באוקטובר הפינוי מהדרום היה מהיר וקל כי המלונות היו ריקים. בצפון היה יותר קשה. המשרד הזה בשלושת החודשים הראשונים, היה בו חמ"ל של 35 אנשים שנתן מענה פרטני מסביב לשעון".
הוא עדכן כי מרבית המפונים בדרום כבר חזרו הביתה: "יש רק 2,000 איש במלונות. בצפון יש כ-17 אלף איש במלונות, והעסק לשמחתי עובד, לצערי חבל שהיה צורך בו".
ידוע לו גם שתוארך שהות המפונים במלונות לפחות עד לסוף השנה: "גם ברור למלונות וגם לנוגעים לדבר שלא כולם יחזרו עד סוף אוגוסט. הרישום הכלכלי מנע לרשום עד סוף דצמבר. אני מקווה שזה יהיה הרבה לפני. ברור שיימצא לזה תקציב, איזו שאלה? אני מקווה שזה לא יהיה 'פלאט'. קודם כול החיים הם תקציב 2024. אם מאריכים מספטמבר עד דצמבר זה תקציב 2024".
שר התיירות תקף את מחירי הכרטיסים הגבוהים לטעמו של חברת התעופה הלאומית שלנו: "אל על עסקית והיא צריכה להרוויח, אבל במידה ולא באופן חזירי. אני זוכר שישבתי עם תמי מוזס וראיתי אותם נקרעים ומבקשים עזרה לאל על כי היא מתרסקת. המדינה עזרה, הקדימה תשלומים. היום אל על מתייצבת עם המדינה אבל היא מגזימה במחירים".
בהמשך השיחה סיפר כי אזורי התיירות המבוקשים ביותר בארץ הם אזור טבריה, אזור נצרת ואזור ירושלים שבהם אפשר לטייל גם כיום. את מיעוט התיירות הנכנסת תלה בביטול הטיסות של חברות הטיסה מחו"ל: "לא באים כי אין טיסות. יש אזהרות מסע של מדינות שאנחנו לא שולטים בהן. אני מדבר על תיירות חוץ". עם זאת חשוב היה לו להדגיש כי חובה לשמור על העוסקים בענף כהיערכות ליום שאחרי המלחמה: "הצלחתי להביא גלגל הצלה של 70 מיליון שיוכלו לשמר כאלף משרות ליום שאחרי. לתחזק את הגרעין הכי קשה - כי מחרתיים, כשתהיה עבודה, לא יהיה מי שיעשה את זה. צריך לנצל את הזמן לעשות חיבורים, להביא לפה אנשים שיכולים לעזור כשאין לנו טיסות".
עוד הודה כי מגיעים כיום מעט מדי מחו"ל, למרות שהביע אופטימיות בעניין: "אנחנו רואים תיירות דת, אני רואה התעוררות מהודו. רבע מהאוכלוסייה שמטיילת היא מארצות הברית. התעוררות גדולה בצרפת, מהפיליפינים (שהם לא מהגרי עבודה)".
עריכה: אחיעד לוק