אתמול (ב') טען מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן במסיבת עיתונאים במהלך ביקורו בתל אביב כי ראש הממשלה בנימין נתניהו איש את הצעת הגישור שהציעה ארה"ב במהלך הפסגה בדוחא. שר האנרגיה וחבר הקבינט המדיני ביטחוני מטעם הליכוד אלי כהן שוחח עם אודי סגל וענת דוידוב והתייחס לעסקת החטופים המתגבשת.
"מדינת ישראל והממשלה מחויבת להפוך כל אבן כדי להחזיר את כל 115 החטופים", אמר. "צריך לעשות זאת מבלי להתפשר על ביטחון המדינה ומבלי לאפשר לחמאס לשקם את היכולות שלו. אני בהחלט מעריך את ההירתמות החסרת תקדים של בעלת בריתנו ארה"ב לקדם את שחרור החטופים. הלחץ צריך להיות מופנה עכשיו אל כיוון אחד - חמאס. אנחנו פועלים כדי שתהיה עסקה, אנחנו מפעילים את כל הלחץ הצבאי. לא נצא מעזה עד אשר אחרון החטופים חוזר. חמאס רואה שמדינת ישראל נחושה, אנחנו רואים שיש פגיעה אנושה בחמאס".
עוד הוסיף: "לא הייתה תגובה לחיסול מח"ט ח'אן יונס ודף כי הם לא היו יכולים. לכן אנחנו נחושים ונשיג את זה. לא נפעל לסכן את החטופים. סינוואר - דמו בראשו. מתקפת 7 באוקטובר היא מתקפת ההתאבדות של חמאס, ויש הרבה דברים שאנו רואים עין בעין עם הממשל בארה"ב, שחמאס לא יהיה ביום שאחרי. אני חושב שאנחנו צריכים לפעול ולדאוג שהחטופים יחזרו למשפחותיהם. בנושא הזה בעיניי לפחות יש תמימות דעים, זה דבר לא סביר לומר שהחטופים לא יחזרו. יחד עם זאת אנחנו עומדים על זה, ואני חושב שיש הבנה בארה"ב, שישראל תוכל לבוא ולחדש את הלחימה, שחמאס לא יהיה ביום שאחרי".
"חמאס במצב אנוש, אסור לחבר אותו למכונת החייאה ולאפשר לו להתחמש ולקבל ציוד דרך הציר", הגיב השר כהן על המחלוקת באשר לציר פילדלפי. "האם אפשר להישען רק על אמצעים טכנולוגיים? לדעתי לא. אנחנו רוצים שליטה צבאית של עזה בעזה בכל נקודת זמן ובכל מקום שנגיע אליו. מי צריך להיות בעזה ביום שאחרי? שיהיה קונסורציום בין־לאומי של ארה"ב, מדינות אירופה והמדינות המוסלמיות המתונות, לנו אין עניין לטפל בנושא האזרחי".
עריכה: מיכל קדוש