ינון מגל ובן כספית

עסקת חטופים: "נתניהו דרש פיצול לשלבים ומתווה של יום לחטוף"

ח"כ גדי איזנקוט תקף את ניהול המלחמה ואת מדיניות ראש הממשלה


הבוקר (ג') פורסם כי במבצע לילי חולצו מעזה גופות החטופים יורם מצגר, אברהם מונדר, חיים פרי, יגב בוכשטב ונדב פופלוול, וגופתו של חטוף נוסף ששמו טרם פורסם. הרמטכ"ל לשעבר וחבר הכנסת גדי איזנקוט שוחח עם בן כספית וגלעד שרון והגיב על הבשורה. בהמשך ביקר את האופן שבו מתנהלת המלחמה, התייחס לסיבות שבגינן החליטה מפלגתו לעזוב את הממשלה, והביע את דעתו על מצבו של צה"ל. 

"הרגשה קשה, שישה חללים שהגיעו חיים לרצועה ונרצחו, נהרגו על ידי חמאס כנראה", פתח. "אני מניח שתיערך בדיקה. המשימה של השבת חללים לקבר ישראלים היא ראויה מאוד, כרוכה בסיכון חיילי צה"ל. אני חושב שזו משימה ראויה, טובה ונכונה. זו תזכורת לראש הממשלה - בעזה יש עוד 109 חטופים, הזמן שלהם אוזל. הם מתים בשבי, והוא צריך לפעול בהקדם להחזרתם, אחרת לא יהיה את מי להשיב. כל ראשי מערכת הביטחון כבר לפני שלושה חודשים אמרו לו שמלאו התנאים להשבת חטופים, סינוואר הוא הנבל הראשי, אבל החובה להשיבם היא של ההנהגה. הייתי פועל להשיב את מה שנפגע בצורה משמעותית בשנה האחרונה, והרתעה בסיסית - האופן שבו האויבים שלנו ראו את העוצמה של מדינת ישראל וצה"ל כבלתי מנוצחים, את החברה הישראלית כמתקדמת וסולידרית, ואת יחסי ישראל וארה"ב כעוגן משמעותי מאוד ביכולת ובקבלת המדינה במזרח התיכון, למרות שהם לא אוהבים אותה".

עוד הוסיף: "הדבר הנכון לעשות אחרי הכישלון הקולוסלי של 7 באוקטובר ושל אותה הרתעה היא להשיב אותה באופן שבו נגיע למצב הסיום ברצועה, שבתוך זה השבת חטופים. ואנחנו צריכים להזכיר לעצמנו ש־11 חודשים אחרי תחילת המלחמה טרם הושגה אף מטרת מלחמה. על המטה הכללי להעצים את ההישג ברצועה בלוחות זמנים קצרים, בעיקר בניסיון לחלץ חטופים נוספים, ליצור תנאים לאטימת הגבול הדרומי ותנאים ביטחוניים טובים יותר ליישובים שיחזרו. מה שהייתי עושה במהירות זה להגיע להסכם חטופים, בעיניי מתוך עמדת כוח והבנה שלא מדובר רק בהסכם אלא בעסקה כוללת. מתווה נתניהו זה גם הפסקת אש קבועה, נסיגה של צה"ל מעזה - כך הוא כתב בנייר שאישר - וגם לנסות להביא למצב שבו אין יותר שלטון חמאס. יש פירוז בתמורה לשיקום, ויש אטימה של הגבול בפילדלפי". 

רס"ר (מיל') גל איזנקוט, בנו של הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט. נפל בצפון רצועת עזה בדצמבר האחרון במהלך פעולה לחילוץ גופות חטופים. "זה אירוע כואב, אך בעיני זו משימה ראויה, ואני יודע שהמפקדים שוקלים בשיקול דעת מעמיק את הסיכון מול התועלת. כל פעולה כרוכה בסיכון, וגם בפעולה שגל ואייל ברקוביץ' נהרגו היה שיקול דעת מעמיק", טען חבר הכנסת בתגובה. "לצערי הם נפגעו ממטען. חשבתי גם במקרה של הבן שלי שזו משימה ראויה מאוד, שנכון לסכן עליה חיילים ולהשיב חללים לקבר ישראל". 

"יש פה משבר מנהיגותי חמור"

"כל ראשי מערכת הביטחון, רוב שרי הקבינט, השר אמסלם ואחרים שדחפו לעסקה של הכול תמורת הכול - תמכנו בזה. היה מתנגד אחד - נתניהו", הבהיר. "הוא דרש את הפיצול בשלבים, הוא דרש שהמתווה יהיה יום לחטוף, ולכן כבר אי אפשר לחזור אחורה. המתווה הוא לא מתווה ביידן אלא מתווה נתניהו. הוא אישר שם כל אות. יש פה משבר מנהיגותי חמור. בקבינט המלחמה היו דיונים רציניים מאוד, גם אם לא קיבלתי את הסיכומים שלהם. אי אפשר לנהל את זה כי המפקדה העליונה של צה"ל זו הממשלה שמסמיכה את הקבינט. לכן נוצר פה מצב של שלטון קיסרי. ארבעה שרים חושבים שהדבר הנכון לעשות הוא לקבל מתווה, וראש הממשלה אומר שהוא יעביר לקבינט הרחב - וזה לא עולה". 

בסיום דבריו התייחס חבר הכנסת איזנקוט למצבה של המערכת הצבאית בימים אלה: "כשנכנסתי לתפקיד הרמטכ"ל מחליט ראש הממשלה לקצץ את השירות בצה"ל ל־24 חודשים. בוגי ואני אמרנו לא יקום ולא יהיה, ובסופו של יום התפשרנו לקיצוץ של ארבעה חודשים בתנאי שנקבל 3,000 תקני קבע לשנה. כל האגדות על הקיצוץ במילואים אלו אגדות. כשחוזרים על שקר 100 פעמים הוא נקלט. אלוף התראיין ואמר 'איזנקוט קיצץ חטיבה'. התקשרתי אליו ואמרתי שיסתכל שקמו בתקופתי שלוש חטיבות". 

עריכה: מיכל קדוש 

20/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גדי איזנקוט
גדי איזנקוט  |  צילום: JACK GUEZ/AFP via Getty Images
Paris