אראל סג"ל

"ראיתי בית חרושת לסוכריות אחרי שהתלוננו שאין סוכר לקפה"

אייל עופר, מומחה לכלכלת חמאס, על המצב הכלכלי ברצועת עזה • טען: "אם יחזירו מיליון איש לצפון הרצועה בחלק הראשון של העסקה, אין משמעות לנצרים"


על רקע המלחמה הקשה בשטחי רצועת עזה, הנמשכת יותר מעשרה חודשים, עולה השאלה מהו מצבו הכלכלי של חמאס, וכיצד מושפעת התנהלות אנשי הארגון מהלך הרוח ברצועה. אייל עופר, מומחה לכלכלת חמאס, התייחס להתנהלות חמאס ברצועה בימים אלה, לרבות לזירה הכלכלית. 

"בתור מי שעוקב אחרי הודעות חמאס בכל יום, יש כל הזמן אירועים שבהם צה"ל נאלץ לפעול ולהתקיף בצפון הרצועה", פתח. "ראינו את זה בהפצצה של אותו בית ספר. הדרישה למנוע עליית חמושים לצפון הרצועה היא דרישה חסרת כל משמעות. הצפון הוא הנקודה האסטרטגית עבור חמאס. זה קרוב למרכזי האוכלוסייה הישראליים, מבית חאנון אתה יכול לירות בקלות על הרכבת בשדרות. צפון הרצועה מסכנת את המדינה הרבה יותר מדרומה, וזו בירת חמאס. הם משקיעים מאמץ אדיר כדי להשאיר שם 300 אלף איש, בתוכם נטמעים אלפי מחבלים. זה המקום שאליו יזרמו כל כספי השיקום".

"אזרחי עזה שבורים בעיקר מהעקירה"

עוד הוסיף: "אין ספק שצפון הרצועה לא זוכה להבנה כמה הוא חשוב עבור חמאס, כל הזמן אנחנו מדברים על פילדלפי. אם באמת יחזירו מיליון איש לצפון הרצועה בחלק הראשון של העסקה, אין שום משמעות לציר נצרים. אם מתוך ה־300-400 אלף איש שחיים בצפון הרצועה נצליח לעשות מבצע לביעור כל קיני הטרור, אנחנו יכולים להעביר מדרום לציר נצרים רבע מיליון איש, וזה יהיה הלחץ הכי גדול של חמאס. בתכתובות הפנימיות של כל הפורום של חמאס רואים שאזרחי עזה שבורים בעיקר מהעקירה, זה משגע אותם". 

"אתמול צפיתי בסרטון שבו יש בית חרושת לסוכריות בעזה, זה אחרי שהם התלוננו שיש להם סוכר לקפה. חמאס לא נמצא במצב שבו יש לו מעבדות מתחת לאדמה. המעבדות והמפעלים לייצור רקטות ארוכות טווח זה האירוע שבו נהרגו שישה חיילים ונפצע הזמר עידן עמדי. האירוע הזה היה חיסול של רוב בתי החרושת שלהם. הכימיקלים וכל חומרי הגלם נכנסו כנראה בישראל בתור חומרים דו שימושיים". 

עריכה: מיכל קדוש  

20/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל במלחמה
ישראל במלחמה  |  צילום: עבד רחים חטיב/פלאש90
Paris