אתמול (ג') פורסם כי מטעני כלימגור עוצמתיים הגיעו לידיהם של מחבלים בארגוני הטרור הפועלים ביישובי יהודה ושומרון, זאת לאחר שעל פי ההערכות הם הוברחו דרך הגבול עם ירדן. עורך הדין יונתן יעקובוביץ', יועץ ומרצה למדיניות הגירה, מייסד המרכז למדיניות הגירה ישראלית, התייחס לידיעה.
"אנחנו רואים חזרה כמעט אחד לאחד של מה שקרה מגבול מצרים", אמר והוסיף: "זו תופעה שהתחילה כטפטוף של ירדנים וקצת טורקים, והיא הולכת ומתרחבת באופן אקספוננציאלי. היום מדובר על יותר מתריסר מדינות מוצא, ומספר רשתות הברחה".
לדבריו מדובר בתופעה דומה למה שחווינו בעבר מכיוון מדבר סיני: "זו חזרה של אותן אוכלוסיות שהגיעו ממצרים. גם אז זה התחיל מטפטוף של סינים, גיאורגים ואוקראינים. כיום מגבול ירדן אנחנו רואים שמגיעים גם ממדינות קרן אפריקה: סודנים, אריתראים אתיופים. משפחות שלמות כבר מגיעות, והמספרים הולכים וגדלים".
הוא התריע על גל שהולך וגדל: "אם ב-2021 התרענו על כמה עשרות בשנה, היום מעריכים שמתחילת השנה נכנסו כבר אלפים. אנחנו כבר בקצב של כמה מאות בחודש. כמו בכל מקום בעולם חייבים להדגיש שהגידול הוא כמו כדור שלג: ברגע שיש רשתות הברחה והשמועה עוברת, אנשים רוצים להגיע, ולכן קריטי לנו להתעורר. אחרי ששכונות שלמות נחרבו ועד היום אנחנו לא מצליחים להוציא חלק מהאוכלוסייה זה אומר להתעורר היום".
האם הגדר שנבנתה בין הנגב לסיני בזמנו היא זו שסיימה את זרם המסתננים לישראל? יעקובוביץ' סבור שלא: "ההסתננות נעצרה כמעט חצי שנה לפני שסיימו לבנות את הגדר בגזרה המרכזית, ושנה וחצי לפני שסיימו לבנות אותה באזור אילת. זו לא הגדר, אלא ההקמה של מתקן סהרונים והידיעה שכל מי שמסתנן לישראל נכנס למתקן שהייה סגור".
עוד הרחיב בנושא: "תמיד טענו שכל גדר אפשר לעקוף. אחת ההוכחות היא שעוקפים את הגדר מגבול מצרים. גדרות יכולות לסייע, אבל רק כעוד אמצעי, ולכן צריכים להתעורר ולהחזיר את החסמים הנורמטיביים: בין אם זה להעמיד לדין או לחוקק מחדש את חוק המסתננים". הוא הדגיש: " האירוע חי וקיים, הגבולות פרוצים גם אם תבנה עכשיו גדר עם כל המשמעות העסקית והפגיעה בטבע".
לקראת סיום השיחה נשאל יעקובוביץ' באשר למתווה האו"ם שלא אושר בסופו של דבר על ידי ראש הממשלה. בעיניו טוב שהוא לא יושם: "מאז שבוטל מתווה האו"ם, יצאו מישראל יותר ממה שהיו אמורים לצאת במסגרת המתווה. בתמורה לאותו מתווה היינו צריכים לקלוט כ-16,000, ואחר כך היה מתחיל הליך של איחוד משפחות. מהלך שהתרענו עליו". הוא סבור כי מהלך שבו ניתן מעמד לחלק מהמהגרים הלא חוקיים, ושחלק אחר יקבל ויזה למדינה מערבית היה יכול לעודד אנשים נוספים להגיע לכאן..
עריכה: אחיעד לוק