רון קופמן ואריה אלדד

"הבחירות עדיין מאוד צמודות"

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה''ב מאונ' בר אילן, התייחס לבחירות בארה''ב ולוועידה הדמוקרטית שהייתה בשיקגו: "זו הייתה אחת הוועידות הטובות"


השבוע התקיימה הועידה הדמוקרטית בשיקגו, בכיכובה של המועמדת קמלה האריס. פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה''ב מאוניברסיטת בר אילן, שוחח על כך בתוכניתם של אריה אלדד ויריב אופנהיימר. 

"אני מכיר ועידות כאלה הרבה שנים, וזו היתה אחת הוועידות הטובות. היא הגדילה את הסיכויים של האריס לזכות ולהיות הנשיאה הראשונה של ארצות הברית", פתח ואמר.

מדוע לטעמו הוועידה היתה מוצלחת כל כך? הוא פירט: "מסתכלים אם היו חילוקי דעות או הפגנות, או מצד שני – אם היתה התלהבות, ניסיון לאחד את מגזרי המפלגה השונים. ואיך היה הארגון. היה שם ארגון פשוט מדהים, היתה הפקה אדירה, וזה יכול לחלחל לשדרות במדינות השונות - שם פעילי המפלגה צריכים להביא אנשים לקלפיות. זו היתה ועידה מעולה".

מערכת הבחירות בארצות הזאת מגיעה לשלביה המכריעים. גלבוע ביקש שנשים לב לאירוע החשוב הבא: "מומנטום שנוצר על ידי ועידה נשחק במידה מסוימת. נקודת הזמן הבאה שתהיה קריטית תהיה העימות הטלוויזיוני שיתקיים ב-10 בספטמבר בין האריס לדונלד טראמפ. אם היא תנצח שם, יהיה קשה מאוד לעצור אותה".

עוד סיפר כי המועמד העצמאי רוברט קנדי מהווה 'איום מיידי מאחורי הדלת' של האריס: "הוא כנראה החליט שלא להמשיך במרוץ שלו ולהעביר את האנשים שלו לטראמפ".

קואליציה של אמריקה הצבעונית

המומנטום של האריס הזכיר לפרופסור את הקמפיין הדמוקרטי משנת 2008: "בחודש האחרון היא הצליחה לרכז מחדש את קואליציית המיעוטים - אמריקה הצבעונית, החדשה. זו שבנה אובמה והביאה אותו לבית הלבן . היא כוללת צעירים, נשים, שחורים, היספנים ופרוגרסיביים. ראינו את כל הקבוצות האלה בוועידה וגם בסקרים שעורכים בקרבם. הם עברו מהסתייגויות מביידן לתמיכה משמעותית בקמלה האריס".

עם זאת הוא מציע לנו להמתין עם ההצהרות: "בסופו של דבר היא סגרה את הפער שהיה בין ביידן לטראמפ, אך עדיין הבחירות מאוד צמודות. אנחנו מדברים על 'הפתעת אוקטובר', אירוע שבא ומשנה את מסלול הבחירות. ההפתעה הגיעה השנה באוגוסט בניסיון ההתנקשות בטראמפ ובמינוי של האריס . הבחירות בשנים האחרונות בארה"ב הן לא בעד - הן נגד. אם אתה נגד האריס אתה נשאר בבית או מצביע לטראמפ. ומבחינת טראמפ ההפך".

"רוב מכריע של יהודי ארה"ב יצביע בעד המפלגה הדמוקרטית"

בהמשך נדרש המומחה לעמדתם של יהודי ארצות הברית, הנחשבים מסורתית לתומכי המפלגה הדמוקרטית: "רוב מכריע של יהודי ארה"ב יצביע בעד המפלגה הדמוקרטית. יש קבוצה של היהדות האורתודוכסית, כ-30% מהיהודים בארה"ב, שהם שמרנים, ולכן הם מצביעים עבור המפלגה הרפובליקנית".

מסקרים שנעשו לאחרונה עולה שהיחס של היהודים האמריקנים לישראל הוא לא גורם חשוב כל כך לרובם: "יהודי ארה"ב מצביעים כאמריקנים. היסטורית בשישים השנים האחרונות הם מצביעים בעד המפלגה הדמוקרטית, כי היא הייתה זו שמגנה על מיעוטים, וזה עובר מדור לדור".

עם זאת מעניין יהיה לצפות הפעם אם יחול כרסום באותה תמיכה מסורתית: "יכול להיות שהפעם בגלל מה שקרה בארה"ב, האנטישמיות וההתפרעויות בקמפוסים, תהיה אולי ירידה מסוימת בהצבעה היהודית עבור האריס. זה בשוליים, וזה לא מכריע. יהדות ארה"ב הייתה ממוקמת במדינות הכרעה, אבל במדינות ההכרעה יש כיום יותר מוסלמים מאשר יהודים, לכן מתחשבים בהם יותר משמתחשבים ביהודים".

"עסקת חטופים והפסקת אש או מלחמה אזורית"

לקראת סיום הריאיון דיבר גלבוע על יחסו של הממשל הדמוקרטי לקונפליקט באזורנו: "הממשל השולט של ביידן לא אוהב להיות מעורב במלחמות, ומה שקרה בוועידה מעניין. היו לא מעט אנשים שקראו לעצם 'לא מתחייבים'. הם הופיעו בוועידה הזאת ודרשו להופיע על הבמה. רצו לתת לפרו פלסטיני לנאום, ולא נתנו לו. אם תסתכלו על ההתייחסות של האריס בנאום שלה לנושאים הישראליים, היא הדגישה מאוד את עסקת החטופים. והיא קשורה בהשגת הפסקת אש, וכל זה מפתח ליציבות המזרח התיכון כולו. זה גם מה שבלינקן אמר: עסקת חטופים והפסקת אש או מלחמה אזורית. האמריקנים לוחצים קשות על נתניהו ועל מצרים וקטאר, וזה לא כל כך הולך. יש אי הבנה לגבי חמאס ויחיא סינוואר, הם לא מכירים טוב את הנושא הזה". באותו נושא ביקר את נאומה של האריס: "מה היה חסר לי בנאום? היא התייחסה ל-7 באוקטובר. מדוע לא אמרה מי אחראי לזה? חמאס אחראי לזה, אבל את זה לא אומרים".

 

עריכה: אחיעד לוק

 

 

23/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בחירות בארה"ב
בחירות בארה"ב  |  צילום: Mark Makela/ Getty images
Paris