יותר מ־320 רקטות נורו אתמול (א') בשעות הבוקר מכיוון חיזבאללה אל יישובי הצפון וקו העימות, זאת לאחר מתקפת המנע של חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית בתוך לבנון. תא"ל (מיל') דורון גביש, מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר, שוחח עם אודי סגל וענת דוידוב וניתח את ההתנהלות במהלך האירוע.
"התקפה זה אומר שחיל האוויר פוגע באיום עד כמה שניתן, עוד לפני שהוא יוצא לדרך", אמר. "זה מה שקרה אתמול בצורה מאוד משמעותית. לצד זה כל מערכי ההתרעה פעלו על מנת לאפשר התרעה מול הפריטים שכן יצאו אל עבר מדינת ישראל. הגנה אקטיבית, יירוט, כיפת ברזל ומטוסי חיל האוויר, וההגנה הפסיבית היא שאנשים נכנסו אל המרחבים המוגנים, וכל זה הביא לפגיעה באיום עוד לפני שהוא יצא ולפגיעה מזערית עד כמה שאפשר באזרחים במדינת ישראל, ובמיוחד בצפון".
עוד הוסיף: "אם הם תכננו על כמות יחסית מאוד גדולה של טילים, הכמות הייתה הרבה יותר קטנה. זו כמות שהמערכות יודעות להתמודד איתה. יש פריסה מאוד רחבה בצפון. חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית נערך אל מול האיום הזה. זו לא הפתעה שהם תכננו וראינו שזה קרה פתאום. המערכות ערוכות, זה תמיד שם. הייתה כוננות יותר מוגברת בהקשר הקונקרטי של תגובת חיזבאללה. בסוף המערכים כולם היו בערנות גבוהה, וכמובן היה מודיעין מאוד טוב שידע להצביע על הכוונה לתקיפה".
"גם באירוע אתמול היו עשרות כטב"מים, כולם יורטו ללא יוצא מהכלל. אפילו בערב שהיה לנו עם איראן ב־14 באפריל היו 170 פריטים כאלה, שטסו אל עבר המדינה, וכולם יורטו", ביקש להבהיר תא"ל (מיל') גביש, לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית. "בטווחים הארוכים בסך הכול יש יכולת טובה, אפילו טובה מאוד, להתמודד עם האיום. האתגר הוא הטווחים הקצרים. אתמול פורסמו תמונות של מסוק שיירט כטב"ם. כלל המערכות יחד זו הדרך להתמודד עם הדבר הזה, יחד עם התרעה לאזרחים. כמות חומר הנפץ שכטב"ם נושא היא לא גדולה".
עריכה: מיכל קדוש