אודי סגל וענת דוידוב

שיטת הסניוריטי: "לא רואה אותה כקודש קודשים"

ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) התייחס לשינוי אופן המינוי של שופטים לביהמ"ש העליון: "יש מועמדים טובים שיש להם את הכישורים אך לא את הקשרים"


הצעת הפשרה של שר המשפטים יריב לוין עוררה תגובות במערכת הפוליטית לכאן ולכאן. רבים גם במערכת הפוליטית וגם בציבור חוששים מחזרה חדשה של הרפורמה המשפטית בשעת מלחמה. ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) התייחס לרפורמה והצעת הפשרה של לוין.  

"יש כאן ויכוח ערכי", אמר חבר הכנסת החבר גם בוועדה למינוי שופטים. הוא פירט: "במהלך החודשים האחרונים בוועדה מינינו מעל 180 שופטים בהסכמות רחבות בכל הערכאות. כדי למנות שופט לעליון נדרש רוב של שבעה מתוך תשעה. עצם החוק מביא אותנו להבנה שנדרשת פשרה בין המועמדים".

לדבריו: "יש הטעיה לציבור: בוועדה יושבים גם פוליטיקאים, גם מלשכת עורכי הדין וגם שופטי עליון, ויש דיונים רבים. ובמהלך החודשים האחרונים היו מועמדים רבים. המועמדים שמגיעים הם מועמדים טובים, יש להם את הכישורים אבל לא היו להם קשרים, ולכן הם לא הגיעו לשלב הזה. הוועדה ניפצה את תקרת הזכוכית עבור הרבה מאוד אנשים ראויים".

כשנשאל מדוע המועמדים שהביא השר לוין נעדרים ניסיון שיפוטי אמר חבר הכנסת: "לשופטת המכובדת דפנה ברק שהגיעה מאקדמיה היה ניסיון שיפוטי? היא שופטת נהדרת ואישה ערכית ורצינית. לוועדה יש את האפשרות למנות מועמדים חיצוניים שלא הגיעו מתוך המערכת, וזה בסדר גמור כל עוד הרקע המשפטי שלהם נרחב".

לדידו לזהות השופטים שימונו יש משמעות ציבורית מכרעת: "האזרח רואה שהוויכוח הוא ערכי ואידאולוגי איך תיראה מערכת המשפט במדינת ישראל, והמטרה היא לא רק לאזן ולגוון את בית המשפט, אלא גם להחזיר את האמון של הציבור הרחב. הרפורמה לא נולדה יש מאין, אזרחים רבים הרגישו שבית המשפט אינו מייצג אותם"

"כנראה שיש מי שבוחר למתוח את החבל"

בהמשך אמר קרויזר כי בעיניו הנוהל למנות את שופט בית המשפט העליון הוותיק ביותר כנשיא צריכה לעלות לדיון מחודש: "שיטת הסניוריטי לא צריכה להכתיב לנו מי ימונה לנשיא בית המשפט העליון. אני לא רואה אותה כמשהו מקודש. כשמגיעים לפשרה, כל צד מוותר. ומה שמוביל השר לוין הוכיח את עצמו במעל 180 מינויים עבור אזרחי מדינת ישראל, זה המון. לכן היה צריך להמשיך בקו הזה, מינוי בהסכמה גם לעליון. כנראה שיש מי שבוחר למתוח את החבל, ולאלץ אותנו לעסוק כחברי הכנסת לחזור ולעסוק בשינוי הוועדה לבחירת שופטים".

אם כך, האם אנחנו בפתחו של משבר חוקתי? קרויזר סבור כי כל ניסיון של הרשות השופטת לאלץ את הכנסת והממשלה לבחור כעת נשיא, יגרום לרשות המחוקקת לפעול: "בג"ץ מראש אמר: 'יש לי את המועמדים שלי. אנחנו מבינים שלא ניצלת את פרק הזמן שנתנו לך כדי לקבל את ההחלטה שלנו'. אנחנו מדינת חוק ונידרש לציית לחוק. נידרש לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ולתקן את החקיקה עבור רוב הנדרש. המסר היה מינויים בהסכמה. כל היה, כך הוכח שעובד, וכך יידרש לעשות גם בעליון".

 

עריכה: אחיעד לוק

 

28/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ח"כ יצחק קרויזר
ח"כ יצחק קרויזר  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris