"ירדן היא לא פלסטין"

פרופ' רונן יצחק, ראש החטיבה ללימודי מזה"ת במכללה האקדמית גליל מערבי, על מה שקורה בירדן • טען: "יש פעילות יום־יומית למנוע את ההברחות מירדן"


הפרוקסי האיראני ברחבי המזרח התיכון הפכו להיות מזמן שם דבר בעולם הביטחוני והאקדמי ברחבי העולם. כעת ניצבת ירדן מול האיום האיראני, והחשש הגדול בירדן וגם בישראל הוא נפילתו של בית המלוכה הירדני. בתקופת המלחמה מזהים גורמי מודיעין שונים במערב ובישראל כי יש ניסיון איראני לחתור תחת המשטר הירדני. פרופ' רונן יצחק, ראש החטיבה ללימודי המזרח התיכון במכללה האקדמית גליל מערבי, התייחס למצבו של בית המלוכה הירדני. 

"ירדן היא המדינה הקרובה ביותר לישראל, עם הגבול הארוך ביותר, והיא נתפסת כמדינה חלשה", אמר יצחק ופירט: "הרעיון האיראני הוא לחתור תחת משטרים סונים כדי להפיל את השלטון בהם. מאז 2004 יש יותר חתרנות איראנית בירדן שבאה באופנים רבים".

המלך עבדאללה? "נחשב כמפתח לפתרון הסכסוך"

עם זאת, לתפיסתו, השלטון הירדני יציב וזוכה ללגיטימציה ולתמיכה בין־לאומית: "מאז האיום של דעאש ב-2014 על ירדן, יש לא רק נוכחות צבאית קבועה אמריקנית בירדן, יש פעילות גם של מדינות נוספות: על פי פרסומים זרים גם של ישראל, יחד עם אמירתים, סעודים ומדינות מפרציות אחרות, כדי להגן על השלטון הירדני". את המלך עבדאללה הגדיר הפרופסור כ"בעל מעמד חזק בקהילייה הבין־לאומית". "הוא שונה מהמלך חוסיין, אבל הוא המנהיג המחוזר ביותר מכל המנהיגים הערבים האחרים. הוא נחשב כמפתח לפתרון הסכסוך".

לדבריו, "הצבא טוב והמודיעין טוב, והוא מצליח לסכל פעילות איראנית. אנחנו זוכרים שבחודש מאי המודיעין חשף אמצעי לחימה בתוך דירה באזור עמאן. אני יודעים גם על פעילות סיכול בשיתוף ישראל בנובמבר 2023. יש פעילות יום־יומית למנוע הברחות, וזה מצביע על היכולת הגבוהה של המודיעין הירדני".

"הריכוז הסוני הגבוה בעולם הוא בירדן"

יצחק סיפר כי כבר עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה גבר הניסיון האיראני לחתור תחת השלטון באמצעות מה שהמודיעין האיראני זיהה כפליטים שיסתננו לתוך ירדן, חלקם שיעים. היתה גם כוונה שלא הצליחה להפוך משפחות סוניות לשיעיות כדי שהם יהפכו למרכזי תעמולה וחתרנות נגד השלטון. המשימה הזו נכשלה: "הריכוז הסוני הגבוה בעולם הוא בירדן - למעלה מ-97% מהאוכלוסייה סונית, ולכן קשה לאיראנים לפעול בתוך האוכלוסייה הזאת, בניגוד למדינות אחרות שיש בהן בסיס שיעי שאותו מנסים לפתח".

גם המציאות הביטחונית מאז אוקטובר מנוצלת לפעילות חתרניות איראניות. פרופסור יצחק הסביר: "בזמן המלחמה, בגלל דעת הקהל שמאוד מזדהה עם הסוגיה הפלסטינית, היא קרקע פעילה לתעמולה איראנית בירדן".

"אין הזדהות עם הלאומיות הפלסטינית בתוך ירדן"

את האמירות שמשתמע מהן כאילו ירדן היא למעשה מדינה פלסטינית בפועל, שלל פרופ' יצחק מכול וכול: "ירדן היא לא פלסטין, והיא לא יכולה להיות. כשבוחנים סקרי דעת קהל בירדן, אין הזדהות עם הלאומיות הפלסטינית בתוך ירדן, כולל צאצאי 48 שהגיעו לשם. 70% ויותר מהאוכלוסייה הירדנית רוצה שירדן תהיה ירדן – לא סורית, לא עיראקית ולא פלסטינית. יש הרבה אמירות פוליטיות שלא בהכרח משקפות כלפי פנים".

עוד אמר כי שיעור הפלסטינים בממלכה ההאשמית נמצא דווקא בירידה: "המרכיב הפלסטיני כבר שונה. על פי פרסומים רשמיים, הפלסטינים מהווים רק 43% מהאוכלוסייה הירדנית. לא כל ירדני מזדהה עם הלאומיות הפלסטינית".

פרופ' יצחק הסביר כי תושבי הממלכה ממוצא פלסטיני הם כבר ירדנים לכל דבר: "מאז ספטמבר 1970 המודיעין הירדני לא רואה סכנה מצד גורמים פלסטיניים כלפיו. הוא שילב פלסטינים גם במודיעין, גם בצבא, וגם בחיל האוויר. בעשור האחרון, בהפגנות האביב הערבי היום־יומיות, פלסטינים לא לקחו חלק. הם לא רצו להפיל את השלטון הירדני".

 

עריכה: אחיעד לוק

 

30/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רה"מ נתניהו והמלך עבדאללה
רה"מ נתניהו והמלך עבדאללה  |  צילום: Jordanian Royal Court via Getty Images
Paris