ממשלת ישראל מתמודדת עם אתגרים רבים לאורך המלחמה. ממערכה צבאית במספר זירות כמו: עזה, לבנון, איו"ש והפרוקסי האיראני ועד לבעיות מול בג"ץ והשביתה בתיכונים. זאת לצד משבר אמון אמיתי וחמור מבחינות ביטחוניות וחברתיות מול אזרחי המדינה לדעת רבים בציבור הישראל. בצלאל סמוטריץ', שר האוצר ושר במשרד הביטחון, התייחס לענייני השעה בעת המלחמה.
"יש לי ביקורת גם על נתניהו", אמר שר האוצר והוסיף: "לפחות עכשיו הוא יודע שצריך לתקן והוא עומד מול מערכת לחצים לא אנושית בין לאומית, ולצערי גם מבפנים. לפני כמה זמן מישהו הטיח לו בקבינט: 'אתה שחררת את גלעד שליט'. אז הוא אמר: 'נכון, אז טעיתי. אני צריך לטעות עוד פעם?'. מישהו יכול להגיד שזו לא היתה טעות? לשחרר 1200 חיילים ואת סינוואר שבנה את צבא חמאס. זו לא היתה טעות?".
עוד אמר כי : "כל הביטחוניסטים אמרו שההתנתקות תביא ביטחון, ושהחמאס מורתע. אחת הטעויות הקשות של נתניהו היא שהוא קיבל בצורה עיוורת את ההערכות של מערכת הביטחון, וזו באמת שגיאה".
לדבריו, "אנחנו משלמים עכשיו מחיר של שלושים שנות קונספציה, וחוסר הנכונות לשלם את מחיריה של המלחמה, ולכן נתנו למפלצות הטרור בעזה ובלבנון להתעצם. זה נגזר עלינו במשמרת שלנו. המלחמה חייבת להסתיים כשאין חמאס ואין חיזבאללה". הוא נזכר במאבקים שונים בהם נטל חלק: "אני קיבלתי בכיתה ח' מכות כשהפגנתי נגד הסכם אוסלו, נעצרתי על ידי שב"כ כשניסיתי להימנע מהאיוולת הנוראית של הגירוש מגוש קטיף. צעקנו: 'אל תתנו להם רובים', ועכשיו אנחנו מתעסקים עם תותחים וטילי לאו. הבטיחו לנו שהטילים של נסראללה יחלידו. מי שאשם הוא מי שברח מדרום לבנון, ומי שברח מרצועת עזה. לוקח זמן לתקן, ורגע אחד לא נפסיק".
בהמשך מתח סמוטריץ' ביקורת על המחאות הדורשות מהממשלה להגיע לעסקת חטופים: "יש עסקה על הפרק? זו לא אמת, וזה משחק לידי סינוואר. הוא רוצה לפרק ולקרוע אותנו, אין שום עסקה כזו על הפרק".
עוד אמר באותו הנושא: "לצערי יש אנשים בישראל שלא בכוונה משחקים לידי סינוואר. הוא אומר שכשהוא רוצח חטופים, הוא מרוויח, כי מאשימים את ראש הממשלה. חמאס אשם ברצח החטופים, ורק הוא אשם. אמרתי שלצערי הרב כחברה אנחנו לא מאוחדים כאגרוף אחד, וזה פוגע במאמץ המלחמתי. זה לא אירוע פוליטי, זה אירוע קיומי למדינת ישראל".
סמוטריץ' שבע רצון מכך שצה"ל מתחיל לקחת אחריות אזרחית על הנעשה ברצועה: "הדבר המרכזי, ופה הוויכוח הנוקב עם הרמטכ"ל, הוא שאני מדצמבר צועק שצריך לקחת אחריות על הניהול האזרחי בעזה. יש תוכניות מדצמבר. יכולנו לקצר את המלחמה לפני חצי שנה, ולקבל את החטופים הביתה. אני את התכנית של גיורא איילנד צועק מדצמבר בכתב ובעל פה. המחדל הזה של חוסר הנכונות לקחת אחריות על הסיוע ההומניטרי יותר גדול מ-7 באוקטובר. זו לפחות היתה טעות, פה יש מחדל קולוסלי".
יושב ראש הציונות הדתית הביע חוסר אמון בגורמים הביטחוניים שמבטיחים כי צה"ל ידע להתמודד עם אתגרי ציר פילדלפי גם ללא שליטה בו בשטח: "אני לא סומך בעיניים עצומות על הביטחוניסטים. הם הבטיחו לי שנדע להתמודד. הטפשים האלה זרקו עוד ועוד אבנים לבאר, ואנחנו נצטרך להוציא אותן, ונוציא אותן".
על המצב בצפון אמר: "תהיה מלחמה, אין ברירה. יהיו לה מחירים, וזה יהיה מורכב. אחרי שלושים שנה הגיע הזמן לשנות".
סמוטריץ' נשאל באשרן לשביתה בתיכונים. הוא תקף בחריפות את יושב ראש ארגון המורים, רן ארז והאשים אותו במשבר: "הוא אמר אתמול אמירה חמורה ומקוממת שמלמדת על ניתוק: 'מה קרה? הארכנו את החופש הגדול בעוד כמה ימים. זו לא דרמה'. הכדור במגרש שלו. השביתה בעיניי חמורה ומזיקה ופסולה. אפשר להתווכח. אבל לנהוג באלימות ולקחת את החברה הישראלית כבת ערובה, זה לא תקין".
עוד אמר על ארז: "רן ארז כבר עשרים ושבע שנים בתפקידו. כל הזמן משברים, ואיומים ועיצומים, בכל שנה, בכל פעם בתירוץ אחר. אצלו המאבק הוא העיקר. יש לנו הערכה אדירה לציבור המורים הישראלי. יש אצלנו תוספות גדולות שאני התעקשתי עליהן".
עקרונית הסביר מהן נקודות המחלוקת בין משרד האומר לבין ארגון המורים: "יש כמה נקודות במחלוקת: גמישות ומצוינות. מעבר לאותה תוספת רוחבית, לתת תוספת למורים מצוינים. אנחנו רוצים מורים שלא יבואו במבנה ההעסקה הנוכחי כי המערכת זקוקה להם. יש את סעיף החוזים האישיים עם יפה בן דוד שנחתם בממשלה הקודמת. יש לנו גם מודל כזה גם עם הצבא. כולם מבינים שיש יתרונות בשיטת ההעסקה של השירות הציבורי, אבל צריך לייצר את אותה הגמישות".
עוד אמר כי: "סוג התעסוקה היום שונה ממה שהוא היה לפני שלושים וארבעים שנה. רן, אל תשבית, נדבר עד שנגיע להסכמות".
לדברי השר: "הוא בא אומר לי: 'אם אתה לא מגיע איתי להסכמה בתוך חודש, נסגור את בתי הספר'. אני מפציר במורים ובמנהלים: חזרו לבית הספר. תלמידי ישראל צריכים אתכם, מערכת תומכת ויציבה שתעזור להם להתמודד עם האתגרים".
השר סמוטריץ' נשאל באשר לפרסומי ההקלטות בין היועץ המשפטי לשעבר, אביחי מנדלבליט, לבין יושב ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נווה. הוא השיב: "זה עצוב, זה חושף בפעם המי יודע כמה שזאת מערכת שאין בה סטנדרטים של טוהר המידות ויש פה כוחניות והרבה אינטריגות וקומבינות. אנשים שמבינים את זה ממשיכים להגן על הריקבון הזה כי זה משרת אינטרס רגעי שלהם. כשאתה רוכב על נמר בסוף זה מתהפך עליך".
הוא ציין כי הוא רוצה במערכת שתהיה ראויה לאמון הציבור, וטען שמדובר באינטרס משותף לקואליציה ואופוזיציה.
אם כך האם הרפורמה המשפטית חוזרת? סמוטריץ' סבור שכן, אך לא זו העת לכך: "קודם כול צריך להחזיר את הרפורמה, השאלה היא מתי. אנחנו במלחמה קיומית, ובמלחמה קיומית צריך לעזוב את הכול. אני בהחלט חושב שאנחנו צריכים לחזור לתיקון של מערכת המשפט. הסיבה שאנחנו נאלצנו לסגת מהרפורמה היא שהיה צד שני שהיה מוכן לשרוף את הכול. שלא הסכים לקבל לגיטימציה של ממשלה נבחרת לבצע. עכשיו צריך להתעסק במלחמה, אבל רגע אחד אחריה נצטרך לתקן את זה".
עריכה: אחיעד לוק