שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הציג אמש תקציב מעורפל ללא מספרים, פרופ' ירון זליכה, ראש ביה"ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו, הביא את משנתו בשיחה עם ענת דוידוב ב-103fm.
לדבריו: "התוכנית ששר האוצר הציג, לא כל פרטיה גלויים לעינינו, אבל כבר געת נותר לומר שהתקציב הזה עומד להיכשל. שני דברים בולטים בו: הסתמכות יתרה על מיסים ובפרט על אנשים עובדים, עסקים קטנים, על הצריכה הפרטית. זה יגרום לירידה בפעילות המשק"
האם מדובר באמת בתוכנית שבה לא יועלו מיסים? לפרופסור זליכה ברורה התשובה: "לא שמעתי אותו אומר שהוא לא יעלה מיסים, כי אם הוא אמר את זה הוא שקרן. גם השחיקה של מדרגות מס הכנסה – מה המשמעות שלה? העלאת מיסים. האוצר מדליף בלי הרף שמתכוונים להעלות את המע"מ ל-18, ואפילו 18.5%. זו לא העלאת מסים? אז מה זה? מה עם נקודות הזיכוי? חלק נכבד מהשחיקה מתבצע דרך העלאות מיסים. הבעיה היא שהמשק שלנו חלש. זאת פשוט הזיה".
אז מה בכל זאת אפשר ונכון לעשות במצב הכלכלי הנוכחי? הפרופסור הסביר את משנתו: "במקום זה, לקצץ הכול דרך ההוצאות התקציביות. למשל – תעצור את הפנסיה התקציבית. לא פגיעה בזכויות ישנות, אלא חדשות. לא ייתכן שהממשלה ממשיכה לצבור פנסיות תקציביות לאנשים שעדין לא יצאו לפנסיה, במקום כל עם ישראל. נגמר הכסף".
הוא גם לא התרשם במיוחד מההיצמדות של האוצר ביעדי גירעון מוכרזים מראש: "יעד הגירעון הוא תוצאה, הוא לא סיבה. זה כאילו שהיעד של הרופא זה להוריד לך את החום. לא, היעד שלו הוא לרפא אותך מהמחלה. אם הוא רוצה להוריד לך את החום שיתקע לך כדור בראש. בבית הקברות בחולון מאוד קר. המחלה היא שרמת ההוצאות הממשלתיות גבוהות מדי, ואת זה הוא לא רוצה לתקן. הוא לא רוצה להפסיק את הפנסיה התקציבית, ולכן כל צד ההוצאות שגוי"
בנוסף קבל המומחה על כך שהתוכנית לא מציעה מנועי צמיחה, ולא נאבקת ביוקר המחיה: "המונופולים בשנים האחרונים משתוללים, והבנקים מקרקסים את כולנו. אפס מעשה", אמר.
פרופסור זליכה סבור כי המשך מימון מיזמי תשתית גדולים באמצעות חברות ממשלתיות הוא שגוי: "השר ממשיך להלעיט אותן בעוד עשרות מיליארדים של תקציבים שמיועדים לפרויקט תשתיות, כשהן כושלות פרויקט אחרי פרויקט. החברות הממשלתיות לא מצליחות לסיים אף פרויקט: לא בזמן, לא בתקציב ולא באיכות".
כבכיר באוצר לשעבר שיתף זליכה: "בשנים שלנו באוצר הקצנו שבעה אחוזים מההכנסות לביטחון. מ-2009 אנחנו רואים קיצוץ הולך ומחריף בהוצאות המלחמה מתוך התוצר. ערב המלחמה ירדנו ל-5%. לנצח נצחים נצטרך לחזור לרמה של 6 עד 7 אחוזים מהתוצר. בשביל זה אתה צריך להגדיל את העוגה. הדרך היחידה לעשות את זה הוא להשתלט על ההוצאות שלך, ומהצד השני להוריד את יוקר המחיה, להילחם ביבואנים הבלעדיים, לבטל את המכסים, כל הדברים שאני אומר כבר שנים".
עריכה: אחיעד לוק