מספר אלופים במילואים יזמו תוכנית מיוחדת לטיפול בצפון רצועת עזה, אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, סיפר מהם לכן את עיקרי התוכנית לאריה אלדד ובן כספית ב-103fm.
"אני מדבר על העניין הזה לפחות תשעה חודשים", אמר איילנד והסביר: "יש פה אמירה שיותר ויותר מתחוורת: ההנחה בצד הישראלי ש'רק לחץ צבאי יביא את' - את החטופים או את הניצחון לא עומדת במבחן המציאות. מה שייצור לחץ אמיתי על הצד השני הוא היווצרות של אלטרנטיבה שלטונית, והאפשרות השנייה היא לחץ כלכלי".
בהמשך הזכיר לנו איילנד מדוע עסקת החטופים הקודמת התאפשרה לטעמו: "עסקת החטופים היחידה עד עכשיו, שילמנו עליה במחיר מאוד זעיר של שלושה דגי רקק על כל חטוף ישראלי. החמאס הסכים לה כי עד אז נכנסו לעזה שתי משאיות אספקה ביום. חלק מהעסקה היה שישראל הסכימה להגדיל את מספר המשאיות משתיים למאתיים. כשחמאס הפר את תנאי העסקה ביום התשיעי, שכחנו לחזור לתנאים שהיו קודם. אם צד אחד מפר, גם אנחנו לא צריכים לקיים את ההתחייבות שלנו".
לדבריו, "מה שיוצר לחץ על שלטון הוא לחץ שנובע מהיעדר אספקה ולא לחץ צבאי. החמאס הוא זה ששולט בזכות האספקה ולכן שלטונו מתחזק, והוא מרוויח כסף מהאספקות האלה, כי הוא מוכר אותן במחיר מוגזם. קשה מאוד יהיה להגיע ככה לניצחון צבאי".
עוד הוסיף האלוף (מיל') באותו בעניין: "אני עושה אילוסטרציה על צפון הרצועה: החוק הבין לאומי אומר שברגע שיש אזרחים בתוך אזור, אתה לא יכול ליצור מצור עליו, אבל אתה יכול להרעיב למוות את הלוחמים מהצד השני אם אתה מאפשר לאוכלוסייה האזרחית לצאת. צריך לצאת ולומר לה: תוך שבוע או עשרה ימים השטח הופך לשטח צבאי והאספקה היומית תיפסק. הדרך מבחינתם להמשיך לחיות הוא לצאת דרומה".
ומה אם החמאס כבר הצטייד מראש במזון? על כך השיב איילנד: "בנוסף למזון, ישראל מזרימה גם מים לצפון הרצועה. ברגע שאתה מפסיק את המים, את הדלק, את האוכל, יווצר שם לחץ. בסופו של דבר תמיד לצד שמבצע את המצור אמורה להיות יותר סבלנות ממי שנמצא בתוך המצור, וההיסטוריה מוכיחה זאת בעשרות מקרים".
הוא הביע צער על בזבוז של תשעה חודשים יקרים והסביר מה מתרחש כיום בחלקה הצפוני של רצועת עזה: "צפון הרצועה ממשיך להיות הבירה השלטונית של חמאס. יש גם מאות ואלפי פעילי אזרחים שמנהלים מתוך עזה את כל פעילות חמאס. ולכן את המקום הזה צריך משלב מסוים לייבש. אז גם תוכל להשתלט עליו יותר בקלות, ולא דרך סיכון מוגזם לחיילי צה"ל".
עריכה: אחיעד לוק