העימות בין קמלה האריס לדונלד טראמפ ממשיך להיות בסדר היום התקשורתי. טראמפ טען כי הצליח להשיג ניצחון בעימות על ידי שימוש חוזר בספין 'שלוש מול אחד' בטענה שמנחי העימות היו לצידה של קמלה. אולם רבים מהפרשנים לא התרשמו מכך. אלון פנקס, קונסול ישראל בניו יורק לשעבר, ניתח את העימות ואת השלכותיו על הבחירות.
"נקבע עימות נוסף. נקבעו שלושה עימותים. אחד התקיים בין טראמפ לבין ביידן, השני התקיים לאחר פינג פונג של תנאים משני הצדדים, ואור היה להתקיים עימות שלישי. כך שהמשל של טראמפ מגוחך", אמר בפתח הדברים.
הוא ניתח את מה שאירע בליל שלישי: "הם הציגו את העמדות הבסיסיות שלהם. זה עימות. זה לא בחירות ולא נאום לאומה של נשיא מכהן. קמלה הציגה תוכנית כלכלית לעסקים קטנים עם תמריצים, ובעניין ההגירה היא הציגה תוכנית, וגם ההפלות, וגם טראמפ הציג את העמדות שלו. עימות תמיד מפספס נקודות", הסביר פנקס. "טראמפ לא הפסיד קולות אך גם לא הרוויח קולות. היא צריכה להביא מצביעים בכמויות גדולות", הדגיש.
לפנקס היה חשוב להסביר כי עימות נשיאותי אינו בחירות: "עימות הוא דבר מרתק, אבל עימות הוא לא בחירות. כל הדיבורים שהאריס 'השמידה' אותו, לעגה לו והגחיכה אותו, הכול מאוד נחמד לקהל בטריבונה. אלה לא הבחירות".
עוד אמר הקונסול לשעבר באותו הנושא: "אלה לא בחירות ואפילו לא נאום לאומה של נשיא מכהן, שם אתה מצפה ממנו לפרט מדיניות ישימה. האריס הציגה תכנית כלכלית עם תמריצים לעסקים קטנים. הם חוט השני של המעמד הבינוני שהוא הרוב באמריקה, והוא זה שמכריע בחירות. גם בעניין ההגירה וגם בנושא ההפלות היא הציגה תכנית. גם טראמפ הציג את העמדות שלו. אבל עימות תמיד יפספס את הנקודות העיקריות"
ומה באשר להופעתו של טראמפ? בשורה התחתונה סבור פנקס כי מעמדו לא הוטב ולא הורע: "ארה"ב היא מדינה מחולקת באופן נוקשה מאוד, רעיל מאוד וכמעט בלתי ניתן לשינוי בין שתי אמריקות. לאמריקה הדמוקרטית יש רוב של בין שניים לארבעה אחוזים. טראמפ לא הפסיד קולות. הוא נשאר על ה-46-47 אחוזים שלו, בין שבעים לשבעים וארבעה מיליון תומכים שלו, יותר מזה הוא לא הצליח לעשות".
הוא סיפר על ביקורת שהוטחה על הנשיא לשעבר מצד גורמים רפובליקניים: "עיקר הביקורת על טראמפ חוץ מההפלגה שלו למחוזות תמהוניים כמו ש'מהגרים אוכלים כלבים', או ש'הדמוקרטים רוצחים ילדים לאחר שנולדו', היא על נושא הכלכלה והאינפלציה, כלכלה שלא מאפשרת לאנשים לקיים רמת חיים כפי שהורגלו אליה בעבר. את זה הוא פספס, ואת זה היא לא פתרה".
לדבריו: "הסקרים, אלה שבודקים רגע אחרי העימות מי ניצח, אין להם משמעות. זה שקבעת כשהאריס ניצחה לא אומר שתצביע בשבילה, אלא רק שבעימות היא היתה טובה יותר. הסקרים של CNN למשל שהראו ניצחון שלה באחוזים של 55-29 די חסרי משמעות"
על האתגרים המצפים לסגנית הנשיא המכהת אמר: "האריס צריכה להביא מצביעים בכמויות גדולות מאוד בשבע המדינות המתנדנדות. ולכן הדבר הכי חשוב שקרה לה בערב העימות היה בכלל באינסטגרם, כשהזמרת טיילור סוויפט הודיעה על תמיכה בה. יש לזה חשיבות בקרב אנשום צעירים מאוד שלא בטוח שאחרת היו הולכים להצביע".
ומה באשר להלך הרוח האמריקני בנסיונות התיוון לעסקת חטופים? "לנתניהו יש את הטיעונים שלו מדוע העסקה לא טובה כנ"ל לסינוואר. האמריקנים מרגישים שהם מתבזים בניסיונות שלהם לשכנע את הצדדים, ולכן הם הולכים צעד אחורה".
על המצב בגבולנו הצפוני אמר: "הם הסתכלו כל הזמן, בניגוד לדעת ישראל, על לבנון ועל עזה ככלים שלובים. הם הניחו שבעיית לבנון תיפטר רק אם תהיה הפסקת אש בעזה. ישראל מעולם לא קיבלה את זה".
עם זאת שביעות הרצון הגבוהה ביותר שלהם היא צההתנהלות מול איראן, שהורידה משמעותית את הסיכון למלחמה אזורית בטווח הזמן הקרוב: "האינטרס העליון של האמריקנים היה למנוע הסלמה. לפי דעתם הם הצליחו. גם שני הסבבים עם איראן – השני בכלל לא התממש. פגעת בהנייה בטהרן, והם לא הגיבו".
עריכה: אחיעד לוק