רון קופמן ואריה אלדד

"דפוס פעולה שהעולם נחשף אליו לראשונה"

תת אלוף (מיל') נתי כהן, לשעבר קצין קשר ותקשוב ראשי של צה''ל, התייחס למתקפת הביפרים הקטלנית בלבנון השבוע


ברקע מתקפת הביפרים הקטלנית בלבנון השבוע, שוחח תת אלוף (מיל') נתי כהן, לשעבר קצין קשר ותקשוב ראשי של צה''ל, עם אריה אלדד ורון קופמן בתוכניתם ב-103fm והתייחס לדברים. 

"זה שבוע שבו יש דפוס פעולה שהעולם נחשף אליו לראשונה. הוא מחבר שני ממדים. כאן בפעם הראשונה יש חיבור של שני מערכים או שני ממדים:" הממד הקיברנטי, התקשורת, הסייבר, הרשת. והממד הקינטי: חומרי נפץ שמתפוצצים. זה לא חיסול ממוקד, מצב בו אתה עושה אופרציה על אישיות זו אחרת, לא משהו נקודתי. מדובר במשהו רשתי שמתחבר לפיצוץ של מספר אלמנטים, בהם אתה מרגיש מאוד בטוח ומוגן", אמר.

כהן הסביר: "הזימוניות לא משדרות, לא קורנות, ולא מנטרות את המיקום שלך. זה מכשיר שמקבל גם הודעות רגילות, וגם הודעות מוצפנות של ארגון המשתמש בהן. זו מערכת סגורה. אתה לא צריך להשקיע ברישות מסיבי כמו מערכת סלולרית. אנטנה אחת משדרת ל-70 עד 80 ק"מ ברוחב פס מאוד קטן, והפריסה שלו גדולה באופן יחסי. אתה מרגיש מוגן ובטוח, ובדיוק אותו מכשיר שעליו אתה סומך הוא קטלני עבורך. דפוס הפעולה הזה הוא בממד היסטורי. הוא חשוב אבל הוא לא עומד בפני עצמו".

ואיך חשים מקביליו בלבנון? על כך קצין התקשוב הראשי לשעבר ענה: "אם אני קצין התקשוב של ארגון החיזבאללה אני נמצא במבוכה גדולה. פגעו בי במערכת של פיקוד ושליטה ובשיטת פעולה שבניתי עליה. יש המון תשתיות נייחות וסגורות".

הוא הזכיר כי לא רק זימוניות התפוצצו בלבנון השבוע: "ראינו שלאחר מכן התפוצצו מכשירי הקשר. הם גם מערכת סגורה המשמשת אך ורק לדיבור, אין בה דאטא כך שהארגון סמך על מערכת סגורה שלו שיכולת האיכון מאוד מוגבלת. בין יום שלישי לרביעי הוא לא הנחה את הפעילים שלו לנטוש את המערכות הללו".

ומדוע מדובר באירוע כל כך משמעותי? נתי כהן הסביר: בסופו של דבר יש אירוע משמעותי בסדר גודל. פגיעה משמעותית ביכולת השליטה הבקרה והפיקוד של הארגון, והיכולת שלהם להתאושש בסופו של דבר תהיה ביכולת שלהם להתחבר לתשתיות נייחות וקוויות ויכולת הניידות שלהם תיפגע באופן משמעותי. ברור שזה פרויקט בהשקעה איראנית. אנחנו רואים שחלק מהנפגעים הם איראנים. המערכת לא עומדת בפני עצמה, היא דפוס פעולה שמשרת את הפרוקסים של איראן, לא רק בלבנון".

"מהלך משמעותי כאקט מקדים"

הוא דיבר בהמשך על השינויים האזוריים שנגרמו עקב אותה פעולה, ועל האפשרויות לנצל אותם לטובת האינטרס הישראלי: "אנחנו מדברים על חלונות הזדמנויות. זו יכולת משבשבת אבל לא מכריעה, היא נותנת לך את היכולת לתת תנאים לקראת מהלכים נוספים. חלון ההזדמנויות שהתרחש לו השבוע לא עומד בפני עצמו, וצריך לזכור שיש את הנאום של נסראללה. הוא אמר בצורה חד משמעית שהחזרת התושבים צפונה לא תהיה בדרך מדינית. החלון שלנו נסגר, גם כי החורף ממשמש ומגיע".

עוד אמר באותו הנושא: "הלילה הזה היה מאוד משמעותי מבחינת תקיפות חיל האוויר. עם ההצהרה של הדרג המדיני שמרכז הכובד עובר לצפון, יש פה מהלך משמעותי כאקט מקדים. כמו שבמבצע מוקד בששת הימים העולם למד על פעולת חיל האוויר, גם פה העולם ילמד".

האם מערכת התיקשורת של חיזבאללה בת שיקום? הוא ענה על כך לקראת סיום הראיון: "יש כאן תכנית פעולה משולבת, גם מודיעינית, גם טכנולוגית וגם ביצועית. הקמה של מערכת תקשורת מבחינת איראן וחיזבאללה זאת אופרציה שתיקח להם שנים. גם אם האיראנים ינחיתו עשרות יחידות קצה, הם יצטרכו להתחבר לרשת ולמערכת. סביר להניח שאנחנו נלמד אותה במקביל להקמתה".

 

עריכה: אחיעד לוק

20/09/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תקיפה בלבנון
תקיפה בלבנון  |  צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP via Getty Images
Paris