ילדים זה שמחה?

הסופרת שיר בר־אמת גרדמן שוחחה עם ורדה רזיאל ז'קונט על ספרה העוסק בשנות ההורות הראשונות: "לאורך הספר אני ניסיתי לתאר הורות כאומנות של איזון"


ורדה רזיאל ז'קונט שוחחה ב-103fm עם הסופרת ד"ר שיר בר־אמת גרדמן, פסיכולוגית קלינית העוסקת בטיפול אישי וזוגי ובהדרכת הורים בקליניקה פרטית בתל אביב, בנוסף היא מרצה ומדריכה בתוכניות לפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית, ומחברת הספר 'חוכמת לב' העוסק בשנות ההורות הראשונות.

"ניסיתי להתייחס למשאלה ההורית לישון כמשאלה להפסקה שאנחנו מחויבים בה, אנחנו לא יכולים לשאת העולם ללא הפוגה, אנחנו חייבים לפרווש ממנו לסגת פנימה בלי להתעניין במה שנעשה בחוץ, שזו בעצם אגוצנטריות מאוד עמוקה שמתאפשרת רק בשינה. בשינה אנחנו יכולים להיות מושקעים רק בעצמנו. במעבר להורות האגוצנטוריות הזו בלילה היא לא אפשרית, ההורה מחפש לישון עם עין אחת פקוחה, לנוח בלי להתנתק ולעבור לחופש יחסי ולא חופש מוחלט וכתבתי על זה", סיפרה על אחד הפרקים מספרה.

את התייחסת לצדדים הלא מובנים מאליהם של חווית ההורות, עניין השינה הוא דבר כל כך בסיסי.
"זה יכול להיות לנו נורא טבעי לומר שאנחנו חיבים לישון, מה זה שינה וחלום? מה זה נותן לנו? אלו שאלות שהפסיכואנליזה התעסקה בהם וזה דרך שהלכתי בה לכל אורך הדרך של ההתפתחות המקצועית שלי. כשכתבתי את הספר הזה אני שאלתי שאלה יחסית פשוטה והפתיע אותי לראות את החיבור המסוים הזה שלא ראיתי שעשו לפני, איך הפסיכואנליזה יכולה להסביר לנו את ההורות. אנחנו מורגלים שהפסיכואנליזה מסבירה לנו על התפתחות הילד, אבל איך היא מסבירה הורות זה חלק פחות מדובר ושם רציתי להיכנס", הסבירה.

בהמשך השיחה התייחסה לרגשות האשמה שבהורות: "רגשות האשמה מתחילים מהתובנה שכשאני דואגת לעצמי אולי אני פוגעת במישהו אחר שיקר לי, ולכן ארגיש אשמה על פגיעה גם מתוך צרכים אישיים ועצם זה שאני ממשיכה לדאוג לעצמי כבן אדם".

"הורות כאומנות של איזון"

על כך הרחיבה: "לכל אורך הספר אני ניסיתי לתאר הורות כאומנות של איזון, בדרך כלל אנחנו רואים איזון כשיוצאים מאיזון, כשיש הורה שהוא יותר מדי ממוקד בעשייה ולא נכוח רגשית, או הורוה שהוא מאוד נוכח רגשית אבל לא מצליח לעמוד בדרישות המעשיות שיש בתפקוד ההורי שהיא מלאכה מאוד אקטיבית".

"הרבה פעמים הורים עושים דברים כדי לארגן את היום ואת הזמן שלהם, העבודה של רחיצת הפעוט למשל היא חלק מסדר היום ואני כותבת שלפעמים הדגש על המסגרת והדברים שצריך לעשות הוא מאוד שוחק אם אין תחושה של הנאה או חיות בתוך המסגרת, זה לא הדבר עצמו", הוסיפה.

מה זה תסביך אדיפוס?
"זה מושג כל כך רחב ומרכזי שמלחיץ לסכם אותו בקצרה, בגדול תסביך אדיפוס הוא מתוך תיאוריית ההתפתחות של פרויד שהוא מתאר כיצד מתפתחת האישיות והאנרגיה הנפשית, ובשלב האדיפלי הריגוש והאנגיה שוכנת במיניות. ושם מתפתח קונפליקט כי הילד רוצה את אמו והוא מבין שבכדי להשיג את אמא הוא צריך 'להיפטר' מהאב החזק יותר שעומד בדרכו, וכך נוצר קופנליקט משפחתי בין יריבות לתשוקה", השיבה.

"בהרחבות של הקונפליקט הזה התייחסו לזה כמין מאבק של הילד במגבלות המציאות, כלומר הוא רואה את הנחיתות הביולוגית שלו כי הוא קטן וחלש יותר מאביו, ולכן המפגש עם הנחיתות מעורר את הדרמה ואת הרצון לנצח. לפי פרויד המציאות והאבא צריכים לנצח את הילד אבל באופן מאוד מסוים, כזה שיתן לתחרותיות של הילד מבלי לדכא אותו יתר על המידה", הסבירה.

15/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris