מרים ילן-שטקליס הייתה סופרת ומשוררת רבת פעלים, שהוציאה לאור ספרים רבים, וזכתה לפופולריות בקרב קוראים צעירים ומבוגרים כאחד. אביה הוא ד"ר יהודה ליב ניסן וילנסקי, מנהיג ציוני ואחד ממייסדי קרן היסוד וחבר בתנועה המחתרתית 'בני משה'. בשלב מאוחר יותר החליטה להוסיף את השם 'ילן' לפי ראשי התיבות של שם אביה – מתוך כבוד והערכה אליו.
ילן-שטקליס נולדה באוקראינה, וכשהייתה בת 20 עלתה לישראל והתגוררה בשכונת רחביה בירושלים. בתחילה עבדה במשרדי הדסה, אבל מהר מאוד החלה לעבוד כספרנית בבית הספרים הלאומי, שם עבדה עד שפרשה לגמלאות. בתחילת שנות ה־30 לחייה החלה לכתוב סיפורים ושירים לילדים, והתמסרה למלאכת הכתיבה. תקופה קצרה אחר כך החלה הוצאת דביר בקיבוץ שירה וסיפוריה לילדים לשלושה כרכים – הראשון, 'שיר הגדי', מיועד לילדים בגיל הרך. השני, 'יש לי סוד' מיועד לילדים צעירים, ואילו השלישי הנושא את השם 'בחלומי' מיועד לילדים גדולים יותר.
על-פי דבריה, ילן-שטקליס כתבה את שיריה מתוך נפש מיוסרת. "שירים, כמו ילדים, נולדים בייסורים", אמרה לא פעם. היא התייתמה מאמה בגיל צעיר, ובהיעדר ילדים משלה, היא קיבלה את ההשראה לשיריה מילדי אחרים. למרות, ואולי דווקא בשל כך, הפליאה לתאר חוויות ילדות עמוקות של ילדים ברגישות אין קץ. כישרונה הגדול הוביל לכך שבשנת 1956 זכתה בפרס ישראל על יצירתה, והייתה לכלת פרס ישראל הראשונה לספרות ילדים.
בשל העובדה שמדובר בסופרת ומשוררת שהשקיעה רבות בדור הצעיר מאיירים רבים איירו את יצירותיה בכדי להנגיש אותן, אך הן מזוהות בעיקר עם איוריה של צלה בינדר שתרמה את איוריה לרבים מהשירים, ובמיוחד לספר 'שיר הגדי'. בסוף שנות ה־70 הגדילה ילן-שטקליס לעשות והוציאה לאור את 'חיים ומילים' שכולל בתוכו שירים, סיפורים, מאמרים, וקטעי אוטוביוגרפיים לקהל המבוגרים. גם הוא, כמובן, זכה להצלחה.
שירה הרבים של ילן-שטקליס לא נשארו רק בתוך הספרים – רבים מהם הולחנו, והפכו לנכס צאן ברזל בשירת הילדים הישראלית. חלק משיריה הולחנו בסמוך לכתיבתם, ואף הופיעו בליווי תווים כשהתפרסמו לראשונה. במהלך השנים זכו שירה לעיבודים רבים, בהם של זמרי רוק שעיקר יצירתם מופנית למבוגרים, וביצעו את שיריה אותם הכירו כילדים. למשל, 'דני גיבור' המוכר גם כ'פרח נתתי לנורית' בלחן של מקס למפל ובביצוע הנפלא של אריק איינשטיין. 'הסבון בכה מאוד', אותו הלחין וביצע צביקה פיק, 'ידידי טינטן', בלחן של שמעון שגיא ובביצעו של אבי טולדנו, ועוד רבים וטובים.
הלחנים לשירי ילן-שטקליס מזוהים בראש ובראשונה עם 'החלונות הגבוהים' בה היו חברים ג'וזי כץ, שמוליק קראוס, ואריק איינשטיין. באלבום הראשון של הלהקה זכינו לשני שירים בלחן של קראוס – 'בובה זהבה', ו'אלישבע מה נחמדת'. באמצע שנות ה־70 העלו קראוס וכץ מופע משותף הנושא את השם 'לבד ביחד ולבד לבד', שכלל לחנים מקוריים לשירים רבים של ילן-שטקליס.
אנשי רוח שואפים להשאיר מאחוריהם מורשת של חיי נצח, וזה בדיוק מה שקרה עם היצירות של ילן-שטיקליס – ברגע שהן זכו ללחנים משלהם, ויצאו ממדף הספרים למדף התקליטים הן חתמו על המשכיות לעוד דורות רבים של ילדים שמתרפקים על המילים המרגשות שכתבה.
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־20 שנה, וכיום היא רצועת המוזיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלאסיקות הגדולות של המוזיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלאסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוזיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוזיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: עדן בן ארי