פרק חדש

"כשבעלי דקר אותי כשהחזקתי את הילדה, אמרתי לעצמי 'מה את עושה פה?'"

איילת ליס, שספגה אלימות קשה מצד בעלה, סיפרה למיכל פעילן על ההתמודדות האיומה, המעבר למקלט, והחיים החדשים • פרק 05


איילת ליס ייחלה למצוא את בחיר לבה. משמצאה אותו, לא היה לה מושג שתוך זמן קצר תהפוך לאישה מוכה, בעוד היא וילדיה יוצבו בסכנת חיים מיידית. בפרק החמישי של 'פרק חדש' בהגשת מיכל פעילן, אירחה מיכל את איילת ליס, שסיפרה על ההתמודדות המורכבת עם המציאות האיומה שחוותה, על המעבר למקלט לצד ילדיה, ועל החיים החדשים. 

מה עובר בראש ברגע הזה שאת מבינה שבעלך מנסה להרוג אותך?

"הרבה שאלות למה ומה לא בסדר בי, שזו תסמונת האישה המוכה", סיפרה איילת. "כל הזמן את שואלת מה עשית לא בסדר. היה יום אחד מאוד דרמטי שבעלי שלח אליי רעולי פנים, כשבאתי להיכנס לחניון קפצה עליי אחות של חברה של אחיו ואמרה לי לעשות רוורס. בדיעבד, קלטתי שהיא שיתפה פעולה איתם. הרגשתי שמשהו לא תקין, נצמדה אליי מכונית כסופה עם חלונות שחורים לגמרי, החלון נפתח מאחורה ושני בריונים היו שם עם גרב על הפנים. אני לא יודעת לתאר את הפחד שהיה בי".

בתגובה, שאלה פעילן: "תנסי להסביר לי מה מרגישים. מה זה אומר 'מה לא בסדר בי?'". "את מנסה להבין 'מה עשיתי לא בסדר שהוא מנסה להרוג אותי?' ו'מה עשיתי לא בסדר שהוא בוגד בי?'", השיבה איילת. "אני זוכרת את הרגע שהוא דקר אותי. הוא אמר לי 'אם לא תסתמי את הפה אני דוקר אותך', והכניס בי את הסכין. שאלתי 'אבל מה עשיתי?'. ריבונו של עולם, אני עד היום אומרת לעצמי באיזה קטע שאלתי בעצמי את זה. היום אני יודעת להגיד שלא משנה מה תעשי, שום אמצעי אלימות לא מצדיקים את זה". 

"את חושבת שזה מה שחווה כל אישה בעולם"

"אישה שהיא בתוך זה, היא לא מאמינה שהיא חיה בתוך האלימות הקשה הזו", הודתה. "עד שאת לא יוצאת משם, את לא מבינה שאת בתוך אלימות. את חושבת שנולדת לשם כך, שזה התיקון שלך ובאת לסבול. זה האדם שהכרתי בגיל 15, האהבה הראשונה שלי, היום אני יודעת להעיד שזו לא באמת אהבה ושלא חוויתי אהבה. הייתה שם אלימות פיזית, כלכלית, מילולית, הכל. את חושבת שזה מה שחווה כל אישה בעולם, שזה נורמלי. בילדותי לא באתי ממקום שחוויתי כל הזמן דבש, הייתי ילדה מאוד הישרדותית שצריכה להגן על עצמה. אז המקום של להגן על עצמי פשוט הלך יחד איתי גם לנישואים, הבנתי שאלה החיים, שאני תמיד צריכה להגן על עצמי ולשמור על המקום שלי".

ואז נולדו ילדיה של איילת. באותו רגע היא הבינה שהמלחמה, מעתה, היא לא רק שלה. מתוך הכוחות הנפשיים הללו, הצליחה להילחם באכזריות הבלתי נתפסת של בעלה, ולפעול לשינוי גורלה. "פתאום הבנתי שזה לא החיים שאני רוצה שהילדים שלי יראו", הדגישה. "כשבעלי דקר אותי והילדה הייתה לי על הידיים והייתי בהריון שני, אמרתי לעצמי 'רגע, מה אני עושה פה? בתי רואה את אבא שלה דוקר אותי בסכין? אז מה אם היא תינוקת? היא יודעת מה אני מרגישה". 

בהמשך, תיארה איילת את התהליך המורכב של יציאתה ממעגל האלימות המייסר. "לצערי הרב היה צריך להיות במקרה שלי משהו מאוד קיצוני כדי שאתעורר. ברגע שזה קרה הבנתי שפה זה נגמר, שאני לא ממשיכה - אירועים של פגיעה בילדים. חשתי שאני עומדת על האדמה והאדמה קורסת יחד איתי. ביום שהבת שלי דיברה, היה עדיף לי מותי מחיי באותו רגע. והגרוע מכל? שאני לא מספיק האמנתי לה. לקחו לי 7 חודשים עד שהרגשתי שמשהו לא תקין והחלטתי לבוא בהפתעה הביתה. המקרה שראיתי מול עיניי גרם לי ללכת עם הילדים באותו רגע ונהגתי לאי ודאות, לא עניין אותי לאן אני הולכת. אני לא רואה אחורה. בכל המהלך הזה, הרגשתי איך ההשגחה האלוקית מלווה אותי ולא עוזבת לרגע, גם בתוך החושך הרגשתי אור שמושך אותי לדרך חדשה. לא ידועה, אבל בטוח טובה יותר". 

במהלך הפרק, שיתפה ליס במפגש עם נשות ויצו בסניף הרצליה, שנתן לה את הדחיפה והסיוע לצאת מהבית, למצוא מקום עבודה ולצמוח מחדש. בן רגע, הן הפכו עבורה ועבור ילדיה משפחה חמה. איילת נרשמה לקורסים שמפעילה ויצו בסניפים ברחבי הארץ - הגנה עצמית, תקשורת, אם בית בפנימיות רווחה, והבינה שוב מהם כוחותיה, וכמה עוצמות יש בה. 

לאחר הריאיון, שוחחה מיכל פעילן עם עו"ס הדס דגן־בלום, מנהלת תכנית 'צומחות יחד בראש מורם' של ויצו, ששיתפה כי התכנית הוקמה מתוך ההבנה כי 40% מהנשים נפגעות האלימות חוזרות לבני זוגן בשל הקשיים הרבים והאתגרים בהם הן נתקלות בעת היציאה ממעגל האלימות -הסיבות לכך רבות: ההפיכה למפרנסות יחידות (במקרים רבים ללא מקצוע או הכשרה הולמת), קושי להתחייב למקום עבודה בשל ההתמודדות האינטנסיבית, צורך במעבר דירה או עיר, אתגרים בהתמודדות הילדים שיתכן וחוו אלימות או נחשפו לאלימות, ניתוק מהרשת המשפחתית, בדידות ופגיעה בסמכות ההורית ותהליכים משפטיים המתנהלים ברקע.

ויצו, כחלוצה בתחום המאבק באלימות במשפחה, יזמה את התכנית "צומחות יחד בראש מורם" מתוך היכרות עמוקה עם האתגרים המורכבים עימם מתמודדות נשים היוצאות לחיים עצמאיים עם ילדיהן, לאחר שהות במקלט לנשים מוכות או נשים שנפרדו מבן זוג אלים ונמצאות בתהליך של בניית חיים עצמאיים ובטוחים. התכנית מאפשרת מעטפת תמיכה קהילתית-חברתית לאותן נשים, מתוך הבנה שהן זקוקות לעורף משפחתי וחוות תחושת בדידות קשה. התכנית פועלת ב 12 קהילות ברחבי הארץ עבור כ 200 משפחות של נשים היוצאות ממעגל האלימות, הכוללות כ 300 ילדים. כיום יש קהילות בערים – הרצליה, חדרה, קריית ים, ירושלים, חיפה, כרמיאל, באר שבע, נהריה, רשל"צ, אשדוד, שדרות ורמת גן.

עריכה: אליעזר בן יהודה ומיכל קדוש 

28/01/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

פרק חדש
פרק חדש  |  גרפיקה: חן סעד
Paris