רשת ביטחון

רשתות התקשורת, לא מה שחשבתם

ענף התקשורת לקח חלק לא מבוטל בהעברת המידע ברגעים האיומים בשבת השחורה • יחיאל שמן ותא"ל (מיל') אמיר אביבי על חשיבותו • פרק 01


רשת התקשורת הייתה אולי אחד האלמנטים החשובים בבוקר השבת השחורה. הניסיונות לקרוא לסיוע של כוחות ההצלה ברגעים האיומים של מסע הטבח של מחבלי חמאס, הטלפונים, ההודעות שחלקן הפכו להודעות אחרונות, שימשו ועודן משמשות כעדות מצמררת למתרחש. בפרק הראשון של 'רשת ביטחון', שוחח יחיאל שמן, יו"ר ועד עובדי פלאפון, עם יו"ר תנועת הבטחוניסטים, תא"ל (מיל') אמיר אביבי, ויחד דנו בחשיבות ענף התקשורת בישראל, על אחת כמה וכמה בימי מלחמה. 

"זה קריטי לרציפות התפקודית של מדינת ישראל, כשאנחנו מדברים על חשמל, מים ותקשורת", אמר תחילה. "אנחנו צריכים את הרציפות הזאת. גם כשהצבא מתעסק בזה, הוא יוצר עקרונות רלוונטיים לכל תחום. אתה לא יכול להישען על מערכת אחת אחודה, צריך שיהיו כמה מערכות, הרבה אתרים ולא אתר אחד. האויבים שלנו מצטיינים בזה: אחד הדברים שגם חיזבאללה וגם חמאס עשו הוא להימנע ממרכזי כובד. הם פיזרו יכולות בהרבה מקומות עם כמה שפחות שינוע וכמה שפחות תלות. אם היה מספיק שאתה מכה תחנה ואין חשמל, הם אומרים לא, יש להם הרבה גנרטורים. זה עולם ומלואו, ובוודאי שבעולם התקשורת, אנחנו חייבים את היכולות האלה".

"הם כיוונו לאתרי תקשורת, הם רצו לייצר כאוס"

בתגובה, טען שמן: "אנחנו שונים. אנחנו מדינה שנמצאת בתוך מובלעת של מדינות שרוצות לפגוע בנו. 7 באוקטובר היתה הזדמנות לראות מה קורה כשאתה מותקף. הם כיוונו לאתרי תקשורת. הם רצו לייצר כאוס. העניין הזה של רציפות תקשורתית הוא סופר קריטי, כדי שזה יקרה אתה חייב יתירות, וזה מה שאנחנו כוועד עובדים נאבקים עבורו יותר מעשור. הצלחנו לסכל כמה תוכנית שהיו פוגעות בתשתיות, כי רצו להכניס בעלי הון שיעשו רשת אחת. כשאנחנו מסתכלים על המדינה האהובה שלנו, בטח אחרי 7 באוקטובר, אנחנו רואים כמה חשוב שתהיה רציפות ויתירות".

"חברות סלולר לא יכולות לממן בכל אתר גנרטור", הוסיף. "אלה עלויות מטורפות. הוועדים חולקים את הגישה הזאת, אבל המנכ"לים חוששים ממשרד התקשורת שמפקח עליה. מצד שני אתה יודע שיש עגלה שמידרדרת לתהום ואף אחד לא עוצר אותה. קבלו החלטות הגיוניות לציבור. התפקיד שלנו הוא לעשות הכל, לתת את הגב ואת הביטחון לחיילים בשטח. אם צריך שנירתם, איפה שיגידו שנצטרך להיות, אנחנו נהיה. העם הזה חייב לנצח, כי אם נהיה חלשים בעורף, נהיה חלשים בחזית, ונסבול מטרור בלתי פוסק עשרות שנים קדימה. יש לנו הזדמנות פז לעצור את הדבר הזה ולצאת מנצחים".

בסיום השיחה, חלק תא"ל (מיל') אביבי מעט מניסיונו הצבאי כסגן מפקד אוגדת עזה דאז, ושיתף: "בכל פעם היו מגיעות משלחות מחו"ל לקבל הסבר מה קורה בעזה. היינו עומדים באנדרטת חץ שחור מול צפון הרצועה, והיו שואלים אותי: 'מה קורה בעזה?' עניתי להם שמאז ימי השופטים לא השתנה כלום, בכל פעם העזתים קמים עלינו ויוצאים למלחמה, אנחנו אוספים את העם ונלחמים בחזרה, אותה הדינמיקה פעם אחר פעם. ובסוף ספר שופטים היה כתוב: 'והארץ שקטה ארבעים שנה'. תהו חכמינו למה שהתנ"ך יציין את זה. התשובה היא שארבעים שנה שקט בארץ ישראל זה אירוע תנ"כי. לנו, באירוע התנ"כי שלנו, יש הזדמנות לשחזר את זה. כדי לעשות את זה חייבים להיות מאוחדים ולהתמקד בניצחון: גם הכרעת האויבים שלנו, וגם החזרת החטופים. כגודל הניצחון שיכול להיות פה, כך יהיו פה הסכמי שלום, כך הכלכלה תפרח, כך תהיה עלייה המונית ותהיה וילודה, יהיה עתיד מזהיר לעם ישראל. צריך להישאר מאוחדים ולנצח".

"קיבלנו הזדמנות היסטורית לטפל בזה"

"כשאני שומע את השיח על הנושא האיראני, זה נשמע כאילו אנשים חושבים שאנחנו במשחק פינג פונג", הודה. "זה לא הסיפור. הסיפור זה לא הכבוד שלנו. העניין הוא שאנחנו צריכים אסטרטגית לפעול מול ההתגרענות שלהם. זה שהם ירו עלינו, זה בסך הכל נותן לנו לגיטימציה לטפל באיום הזה שאנחנו מתכוננים אליו כבר שני עשורים. קיבלנו הזדמנות היסטורית לטפל בזה. בעולם מתוקן, ארה"ב כבר מזמן הייתה מובילה קואליציה ומפרקת את כל האירוע הזה בכלום זמן". 

עריכה: אחיעד לוק ומיכל קדוש 

03/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רשת ביטחון
רשת ביטחון  |  גרפיקה: חן סעד
Paris