ברבות השנים, הפכו תחליפי הבשר לדומים יותר ויותר לבשר שמגיע מן החי, אך ללא שימוש בבעלי חיים. כיצד זה נעשה כל כך פופולרי, ואיך מבצעים תהליך ייצור שכזה הלכה למעשה? בפרק השני של 'חלון לעולם החדשנות' בהגשת ענת סמוראי, סמנכ"לית השיווק של קבוצת 'ריינהולד כהן', אירחה את דניאל דיקובסקי, מנהל החדשנות והטכנולוגיה של 'רידיפיין מיט', ותמר מורג סלע, מנהלת מחלקת מדעי החיים והכימיה בקבוצת 'ריינהולד כהן', ויחד שוחחו על התמורות החיוביות בשוק הבשר המתורבת.
"רחובות הפכה מבירה של הייטק שסובב סביב חומרה לבירת הפודטק", תיאר דניאל תחילה. "כמעט כל החברות של תחליפי הבשר יושבות היום ברחובות. אנחנו היום מונים יותר מ־150 עובדים בארץ, ויותר מ־250 עובדים בעולם, ומובילים את המהפכה של בשר חדש, שבאה בעצם להציע אלטרנטיבה לכולנו, לאכול משהו שהוא לא מגיע מהחי, שלא כרוך באספקטים של פגיעה סביבתית".
בתגובה, הוסיפה תמר: "בהשכלה שלי אני כימאית. אני עורכת פטנטים, ומעבר להיותי שותפה במשרד, צריך השכלה אקדמאית. כשלמדתי כימיה במכון ויצמן, הבנתי שאני לא רוצה לעבוד במעבדה, אני אוהבת את המדע אבל לא לעסוק בזה, הייתה לי הזדמנות להיחשף לעולם הפטנטים והתאהבתי מיד".
אז מהם תחליפי הבשר, וכיצד הם הופכים לדומים יותר ויותר לבשר אמיתי בכל יום שעובר? "תחליפי בשר הם עולם ומלואו, דבר שהתחיל עוד לפני אלפי שנים", הסביר דיקובסקי. "בשר הוא חלק מאוד מרכזי בתפריט שלנו, גם מבחינה תזונתית, החלבון שאנחנו מפיקים מהבשר, ברזל, B12, ויטמינים, שומנים, אבל זה גם מוצר מזון מאוד נחשק, שאנו בדרך כלל שמים באירועים חגיגיים. כשלא לכולם הבשר היה נגיש, פותחו תחליפים כמו טופו, או טמפה, דברים שקיימים במזרח אלפי שנים. מוצרי תחליפי הבשר המודרניים יותר התחילו את דרכם בסוף המאה ה־19. אח"כ הגל הבא הגיע בשנות ה־50 וה־60, שאחד ממוביליו היה הנרי פורד, שהיה טבעוני, מאוד אהב סויה ועשה מסויה המון דברים, אפילו רכב מסויה".
"ראיתי איך אנחנו גדלים מ־10 עובדים עד ל־250 עובדים והופכים לחברה בינלאומית שמוכרת לא רק בישראל, אלא גם באירופה, ויחד עם הגאווה זה גם לא פשוט, להיות חברה שהיא גם חברת טכנולוגיה וגם חברה מייצרת", תיאר. "למזלנו יש לנו צוות מדהים. גם בישראל וגם באירופה. מלא מוטיבציה, שעושה כל דבר בשביל שנמשיך להצליח, וזה ממש מרגש לראות איך אנחנו דלת אחרי דלת נכנסים לעוד מדינות. יש לנו נוכחות מאוד מרשימה בהולנד, בגרמניה, באנגליה, ואנחנו כבר לא רק במסעדות, כבר בסופרים שם, שזה ממש מטורף".
בסיום השיחה, שיתפה מורג סלע ברשמיה מהתנהלות החברה: "המון סטארט אפים קמים ולא כולם מצליחים. דעתי הלא אובייקטיבית היא שאחד הסודות להצלחה שלהם היא הדרייב הבלתי נלאה שלכם לחדשנות, לא לוותר בקשיים הללו וגם לתת את המשאבים זה לא דבר פשוט. אחד הדברים המיוחדים בינינו זו העבודה ביחד, אנחנו צוות".
עריכה: גיא רביב ומיכל קדוש