אודי סגל וענת דוידוב

תקיפת מתקני הנפט באיראן: "בעיה, זה פוגע גם באוכלוסייה אזרחית"

ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן, על התגובה הישראלית למתקפה האיראנית • טענה: "רואים את החשש מזה שהם נתפסים כחלשים במספר ההוצאות להורג"


אתמול (ג') אמר בנאומו נעים קאסם, ששימש כסגנו של חסן נסראללה ערב חיסולו, כי חיזבאללה מסכים להפסקת אש בלי תנאים. האם התבטאותו נובעת מהחשש מאופי התגובה הישראלית למתקפת הטילים האיראנית לפני כשבוע? ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן ממרכז עזרי באוניברסיטת חיפה ומחברת הרומן ההיסטורי 'המלכה', הגיבה לדברים.

"ברור שהצד השני כרגע במצב לא פשוט מול ישראל", הדגישה. "זה גם ברור שהפסקת אש, אם זה לא לגמרי הסכם סופי, רק תאפשר להם לחדש את הכוחות. אנחנו רואים מה הם עושים בלי כוחות. אני לא מסתכלת על ההתבטאויות, כי ברור שיגידו אנחנו חזקים ולא מפחדים ממלחמה, ושתקפנו כדי לשמור על השלום והביטחון באזור. ברור שהם יגידו את זה בשלטונות. בעם יש 85 מיליון אנשים, רואים את כל מגוון הדעות, חשש מאוד כבד מההשלכות הכלכליות של המלחמה. יש כאלה שמתרגשים מהאפשרות שהרפובליקה האסלאמית תהיה עסוקה עם מלחמה בחוץ ולא יהיו לה מספיק משאבים כדי להילחם בעם האיראני". 

"הייתי ממליצה להשתמש ביכולות הסייבר המיוחדות של ישראל"

על התקיפה המסתמנת של ישראל אמרה: "מתקני הנפט הם בעיה. זה פוגע גם באוכלוסייה אזרחית, ורוצים כמה שפחות לעשות זאת. לנפט יש שימושים אזרחיים. הסכמי הגרעין לא עזרו למצב הכלכלי של העם, הם עזרו יותר לחיזבאללה, לאסד ולחמאס. אבל כשטראמפ נסוג מהסנקציות, העצבנות בשווקים כן גרמה למצב כלכלי קשה בעם. הייתי ממליצה להשתמש ביכולות הסייבר המיוחדות של ישראל. אני גם יודעת שלישראל יש יכולות גיוס הרבה יותר חזקות בתוך הרפובליקה האסלאמית". 

"איפה שרואים את העצבנות של הרפובליקה ואת החשש מזה שהם נתפסים כחלשים, כבר עכשיו, זה במספרי ההוצאות להורג", הוסיפה ד"ר גינדין. "היו בתחילת החודש יומיים שבהם הוצאו להורג 30 אנשים, יש חודשים שאין בהם מספר כזה. החשש שלהם הוא גם מאיבוד ההרתעה מול ישראל וגם מול העם שלהם, שרוצה להתקומם כל הזמן ולקחת את איראן בחזרה. מול העם הוצאות להורג זה כלי כדי להראות את הכוח שלהם". 

עריכה: מיכל קדוש 

09/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יירוט טילים איראניים
יירוט טילים איראניים  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris