על רקע הלחימה העצימה בצפון, אתמול (א') פגע כלי טיס בלתי מאויש של חיזבאללה בחדר אוכל של בסיס גולני סמוך לבנימינה וגבה את חייהם של ארבעה חיילים, זאת לצד יותר מ־60 פצועים בדרגות חומרה שונות.
אלוף (מיל') ישראל זיו, ראש אגף מבצעים לשעבר, התייחס לתקרית הקשה: "אני חושב שאנחנו נמצאים במקום שחיזבאללה מתחיל להתאושש. נמצא בנקודה שבה הוא מתפקד לפי הארגון המבוזר שהוא נבנה לפיו, או שהוא מצליח להתאושש חרף המכות שהוא קיבל. זה מעלה את השאלה המרכזית: לאן הולכים מכאן?".
לדבריו, "גם עם מה שנשאר לו הוא יכול לגרור אותנו למלחמת התשה מדממת וכואבת לאורך זמן. זה הישג גדול, ואני לא מקל בו ראש. אם המטרה היא באמת להחזיר את התושבים הביתה, אז אני חושב שצריך לתת פה אמירה יותר מדויקת מזה. זה נתן תחושה כאילו בעוד שבוע, חודש, הם חוזרים. אני לא חושב שבמתכונת הנוכחית הכיוון הוא לחזור בקרוב. במקביל אנחנו במלחמת פתוחה בעזה. זה קשור לריכוז הכוח. כשאתה מרכז כוח בכל כך הרבה זירות, קשה לך להכריע".
האלוף (מיל) זיו הציע להסתכל שני צעדים קדימה, משום שלטעמו בזה אנחנו לא מצטיינים כרגע: "ישראל צריכה לעשות החלטה שלמה למה היא שואפת, למה היא חותרת. אם היא רוצה לנקות בעצמה עד הליטני, היא לא יכולה להיות מועסקת באותו ההיקף בשתי הזירות, זאת פיזיקה - יש פה בעיה וזה לא דבר פשוט. הדבר השני הוא לנצל דווקא כרגע, כשעדיין ידך על העליונה בצורה משמעותית - והארגון למרות שהוא יורה נגדנו, הוא במצב הכי קשה - ולנסות ללכת על מהלך מדיני שלא בטוח שיצליח, אבל צריך לתת לו את הזדמנות של פריסת צבא לבנון בדרום. גם זה לא ייקח יום יומיים".
עוד אמר באותו הנושא: "אני חושב שנכנסו בצעדים מהוססים, ודבר הוביל לדבר. סיפור הביפרים שמיוחס לנו שהוביל לחיסולים ולאחר מכן לתקיפות, צעדים מדודים של צעד גורר צעד. הביצוע יוצא מגדר הרגיל, אין שני לכך, אבל האם הדבר הזה הולך עם מהלכים שלמים? התשובה היא לא. צריך לקבל החלטות, ואת ההחלטות האלה לא מקבלים, זורמים. לנהל מלחמה כשאתה לא יוזם את שלושת הצעדים הבאים, זו די בעיה, כי אתה מוצא את עצמך בסוף במלחמה שאין לה 'אקזיט' – אין לה נקודת יציאה".
הוא הזכיר כי איראן נמצאת תמיד מאחורי הקלעים: "הכול זה מערכת איראנית. גם הפגיעה בחיזבאללה היא פגיעה קשה באיראן. הריסוק שלו הוא כבר פגיעה באיראן".
ומה באשר לתקיפה המובטחת באיראן עצמה? זיו הציע לנו להסתכל בלוח השנה: "יש פה טריקיות בלוחות הזמנים. לאמריקנים יש חשיבות עליונה לכך שלא נעשה שום פעולה שיכולה לגרור להסלמה רחבה לפני מועד הבחירות שם. מצד שני ישראל צריכה לקחת בחשבון שאחרי הבחירות, החל מ-5 בנובמבר יש לביידן שלושה חודשים שבהם הוא משוחרר מאילוצים. הוא יכול להכביד את ידו, אם הוא ירצה, להביא להסדרה ולסגור את המלחמה. הוא לא רוצה להשאיר אחריו שולחן פתוח. הוא לא רוצה להשאיר מאחוריו עוד מלחמה פתוחה אחרי אוקראינה. ולכן אלה שלושת השבועות של ישראל לבצע את התקיפה. ישראל צריכה ללכת על מעשה שאיראן תצטרך לספוג, אבל לא מעשה שידליק את האזור".
עריכה: אחיעד לוק