בימים אלה נערכת מדינת ישראל לאפשרות של תגובה ישראלית למתקפת הטילים האיראנית לפני ראש השנה, ועולה השאלה מה יהיה אופי התגובה, והאם היא תוביל לחילופי מהלומות נוספים מול איראן. שר המורשת עמיחי אליהו התייחס לדברים והביע את דעתו על הניסיונות להגיע לעסקת חטופים.
בראשית השיחה התייחס לחטופים המוחזקים ברצועת עזה יותר משנה: "כולנו שם עם משפחות החטופים. אני משתדל להיות בקשר יומיומי עם משפחות שמעוניינות להיות בקשר הזה. לתמוך".
הוא הודה: "אני מניח שתמיד היה אפשר לעשות יותר. היינו צריכים להיות הרבה יותר נוקשים, ולשבור אותם מוקדם יותר. כשהתחלנו להעביר להם סיוע הומניטרי, חיזקנו להם את הרוח. יש הבדל בין המצב שבו היינו לפני העסקה הראשונה, שבה לא היה להם מה לאכול לבין המצב שלהם היום כשכל המחסנים שלהם מלאים. יש מקומות שבהם מצמצמים את הסיוע ההומניטרי ונותנים לחמאס פחות חמצן".
השר הסביר מדוע התבצעה עסקה בשלהי נובמבר, ומהם התנאים בעיניו שייצרו עסקה נוספת: "מה שבפעם הקודמת הוביל לשבירה של חמאס, ולרצון שלהם להביא לעסקה הם שני דברים: שדעת הקהל העולמית נגדם, והמצוקה הגדולה שהיתה להם כשלא היה להם חמצן. היום אנחנו יודעים ששני הנתונים האלה לא קיימים, ולכן הם ממשיכים במאבק העיקש שלהם. על פניו מה שהוביל בפעם הקודמת לשבירה שלהם, צריך לעשות גם בפעם הזאת. זו לא מתמטיקה".
עם זאת הוא מאמין כי עסקה עומדת על הפרק: "חס ושלום לוותר עליהם. איזו מחשבה זה לוותר על האחים שלנו? זו אחת המצוות החשובות בתורה, וזה ברמה האנושית הכי גבוהה שיכולה להיות. השאלה היא איך עושים את זה. כל אחד במדינת ישראל שלא חולם על זה, שלא חושב על זה. יש מחלוקת בטקטיקה".
הוא התייחס לתגובה כנגד המתקפה האיראנית "מי שיודע לא מדבר, ומי שמדבר לא יודע. אף אחד מאתנו לא ידע, על פי הפרסומים, על תוכנית הביפרים ועל היכולת שלנו לחסל את נסראללה. מה שאנחנו יכולים לעשות, גם השרים, גם חברי הכנסת וגם הציבור ללחוץ להגיב בתקיפות. אנחנו לא רוצים לספר לעצמנו סיפורים".
לדבריו, "צריך להוריד את ראש הנחש, בהחלט. צריך לפגוע בהם שזה לא ישתלם. לייצר הרתעה. אני לא אהיה ספציפי, זה גם מתקנים וגם אנשים. למה אנחנו מחכים, שתהיה להם פצצת אטום? ברור שצריך לתקוף, השאלה מה הטיימינג ומה הטקטיקה? אני לא יודע לגבי היכולות המודיעיניות של מדינת ישראל. אני סומך על ראש הממשלה. עוצמה יהודית ואזרחי ישראל לא רוצים לראות איראן גרעינית, אני חושב שאפילו האמריקנים יכולים להבין את הסיטואציה הזאת".
הדוגמה לתגובה התקפית ישראלית מפתיעה אפשרית, הזכיר לנו את השר את מה שאירע לפני חודש: "העובדות הן שראש הממשלה היה באו"ם כשכולם היו בטוחים שישראל הולכת להפסקת אש, ואז חיסלנו את נסראללה. זו לא מערכה מעכשיו לעכשיו, היא ארוכת טווח. עצי הלבנון נשרפים באש בגלל הטירוף של חיזבאללה. דיברנו על 3,000 טילים של חיזבאללה ביום. אנחנו נמצאים בכל המערכה האחרונה עם 3,500 טילים שחיזבאללה ירה עלינו מתחילת הלחימה העצימה בכלל. כשאיימו עלינו דיברנו על 3,000 טילים ביום".
הוא סיפר כי הוא יצא מישיבת הממשלה מעודד: "ישבתי מול גלנט שביקרתי אותו לא מעט פעמים, וישבתי מול אליעזר טולדנו, ושמעתי מהם את הסקירה הביטחונית. הצבא היום הרבה יותר מקצועי, הרבה יותר תוקפני. המצב היום הרבה יותר טוב".
ומה הפיתרון בלבנון לשיטתו? הוא נזכר בתקדים הירדני משנת 1970: "אנחנו יכולים להגיע למצב כמו שהיה בספטמבר השחור, כשהאוכלוסייה המקומית אומרת: אנחנו לא רוצים יותר את חיזבאללה. הדבר הזה ישים. צה"ל צריך לייצר את ההבנה לעולם שמדינת ישראל לא תשתוק. שווה לעולם, שווה למדינות ערב המתונות. המטרה שלנו היא שקט. הדרך שלנו היא להגיע לזה".
עריכה: אחיעד לוק