אודי סגל וענת דוידוב

"אסור לישראל להפסיק את האש וללכת להפוגה"

אל"מ (מיל') קובי מרום על הלך הרוח בחיזבאללה לנוכח חילופי המהלומות: "יש פה הזדמנות להחלשת חיזבאללה בזירה הפנימית"


לצד הפעילות העצימה של כוחות צה"ל וחיל האוויר ברחבי לבנון, אתמול (ג') הצליח חיזבאללה להרחיב את טווח הירי לגוש דן. אל"מ (מיל') קובי מרום, פרשן לביטחון לאומי ומומחה לזירה הצפונית, התייחס להתנהלות מול חיזבאללה בימים מורכבים אלה. 

"חיזבאללה, אחרי המכה הקשה שהוא ספג בחודש האחרון, אומר במפורש שהוא רוצה הפסקת אש, כולל הפטרונים שלו מטהרן", אמר מרום והוסיף: "הוא לא חשב שהוא יגיע לפגיעה כזאת, ויש לו חשש אמיתי שהוא הולך לאבד את האחיזה שלו כגורם כוח בלבנון. האוגדות שלו מתפקדות בצורה מניחה את הדעת. הירי האסטרטגי הוא סרט אחר: יש פה ירי ספורדי. הוא לא מצביע על התאוששות מלאה, ואלה ימים שישראל צריכה לנצל".

מרום סיפר על מדינות כארצות הברית, סעודיה וצרפת המנסות להחליש את חיזבאללה באמצעות סיוע הומניטרי, וניסיונות להביא לבחירת נשיא ללבנון שהוא לא בובה של חיזבאללה. ומנגד: "אנחנו רואים מתקפה של האיראנים שלא לאבד את המאחז. כמה זה יצליח? נראה, אבל יש הזדמנות דרך ההישגים של צה"ל לפגוע במעמדו ולהחליש אותו בתוך הזירה הפנימית".

לדבריו, "העובדה שאין לו הנהגה היא קריטית. 1.3 מיליון פליטים שיעים מייצרים מציאות קשה בזירה הפנים לבנונית, ולכן אסור לישראל להפסיק את האש. המשא ומתן שמתנהל בימים אלה תחת אש, והמשך הפגיעה של ישראל בהם הם מנוף שאנחנו מסוגלים לייצר כדי שתושבי הצפון יחזרו הביתה".

"האירוע הקשה בבא"ח גולני צריך לתת לנו שיעור בצניעות"

עם זאת מרום מציע לכולנו לנהוג בענווה: "אין לחיזבאללה הנהגה גם ברגע זה, אבל זה ארגון רציני שהתכונן למערכה הזאת. האירוע הקשה בבא"ח גולני צריך לתת לנו שיעור בצניעות. יש לו עשרות אלפי לוחמים ויכולות מרובות במגוון של תחומים. ראינו אירוע מתוחכם שנועד לאתגר אותנו".

עוד סיפר הפרשן על הגילויים של הכוחות המתמרנים כעת בדרום לבנון: "צה"ל מגלה את המערכת העצומה שחיזבאללה בנה מאות מטרים מבתינו. זה מראה את המחיר של המדיניות המופקרת של הכלה והבלגה ושל 'שקט יוביל לשקט'. לאן ישראל צריכה ללכת? הפגיעה הקשה בחיזבאללה יכולה ליצור מציאות אחרת לחלוטין".

"חשוב להתעקש על מדיניות אגרסיבית מול התעצמות"

אז מה אפשר לעשות? מרום מזכיר לנו את מטרות הלחימה בלבנון: "אל מול מטרת המלחמה שהקבינט הגדיר, אפשר לייצר רצועת ביטחון מפורזת. לרצועת הביטחון לא יחזרו לוחמים שחלקם הם לוחמי רדואן. יש ויכוח אם נותנים לכולם לחזור, והכי חשוב להתעקש על מדיניות אגרסיבית מול התעצמות כאשר מנגנון האכיפה יהיה צה"ל. חופש פעולה של ישראל אל מול הפרות".

מרום מוטרד מהפערים שבין התפיסה האמריקנית לבין זו הישראלית בסוגיה הלבנונית: "יש מגבלות אמריקניות על תקיפה בביירות ועל המהלך הקרקעי המוגבל של צה"ל. זה חמור, כי אלה מרכזי הכובד של חיזבאללה. הפעולה של צה"ל מוגבלת מדי. זה קורה כשהשיח בין המנהיגים הוא כל כך בעייתי, ביידן ונתניהו מדברים רק פעם בחודש וחצי, ואי אפשר להגיע להבנות גם בסוגיות של מחלוקת. ישראל היתה צריכה להתעקש על מרכזי הכובד שלהם".

 

עריכה: אחיעד לוק

15/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תקיפה בלבנון
תקיפה בלבנון  |  צילום: AMMAR AMMAR, AFP
Paris