במהלך השבועות האחרונים, נעצרו ועוכבו לחקירה מספר ישראלים בחשד לריגול והעברת מידע רגיש לאיראן. השבוע פורסם כי שבעה ישראלים יהודים, שניים מהם קטינים, פעלו במשך שנתיים בביצוע משימות עבור גורמים איראניים.
רפ"ק אלכס נמירובסקי, ראש צוות חקירה במחלק ביטחוני יאחב"ל להב 433 שחקר את החשודים, הגיב לדברים. "הם פעלו תמורת בצע כסף", אמר. "היום כל אדם שיש ברשותו מצלמה וטלפון נייד יכול להיות מרגל פוטנציאלי".
לגבי חקירתם, הסביר: "בהתחלה כל אחד מגמד את חלקו ומנסה להסתיר את המהות של מה שעשה. ככל שמתקדמת החקירה והראיות שאנחנו מוצאים בממצאים הפורנזים, אם זה במחשבים שנתפסו ובניידים שנתפסו והתכתובות בינם לבין הגורם האיראני, יש יסוד נפשי והם כבר יודעים תקופה לא מבוטלת שהם פועלים לטובת גורם זר איראני ובעצם אנחנו מטיחים בהם את העובדה הזאת ומצמידים אותם עם הגב לקיר ושואלים אותם שאלות קשות שבסופן הם נשברים בחקירה ומודים ואומרים 'אנחנו ידענו ובלענו את הצפרדע והמשכנו עם העבודה שהידיעה שלנו שאנחנו פועלים לטובת איראנים'".
לדבריו, "הקשר הראשוני שנרקם הוא על בסיס כלכלי רעוע ופיתוי של תמורה כספית. בסוף אנחנו רואים כחוט השני שעובר בין הרבה פרשיות ביטחוניות שנחקרות לאחרונה ביחידה - שהגורם המשותף שלהן הוא הכסף הנזיל, הזמין, הפיתוי הזה שפתאום אתה מקבל עכשיו לארנק שלך ביטקוינים ואתה אומר 'זה שטויות, אני כולה מוציא מצלמה. אני מצלם 10 דקות ואני מקבל כסף ואני אפילו לא צריך לצאת מזה יותר מדי מהבית'".
מקבל הרבה כסף?
"החוליה פה פעלה במשך שנתיים. אנחנו מכמתים את הסכום כמעט למיליון שקלים".
במהלך השיחה חשף כי "יש כמה הפעלות שביצעה אותה חוליה, בין אם זה אחרי מתקפת הכטב"מים הידועה באפריל, שבעצם נתבקשו על ידי אותו גורם זר איראני לבצע איזושהי בקרת נזקים, להוציא אותם לשטח ולהגיד מה נפגע, היכן היו הפגיעות, שזה משהו שמדינת ישראל כאמור לא רוצה שהצד השני יידע, אם בכלל".
לגבי המידע שהעבירה החוליה על בסיסים, סיפר: "כשהחוליה הזאת פועלת, היא פועלת גם מתוך מקומות שהם שולטים לעיתים על בסיסים ובעצם בזמן אמת הם מבצעים איזון חוזר. הם שולחים עוד בהיותם בשטח לגורם האיראני את התמונות, את קטעי הווידאו".
בחי?
"בדיוק, בחי והוא מכווין אותם".
מה אתה יכול לספר לנו על הכוונה שלהם לפגוע באישיות ביטחונית?
"מה שניתן לומר שאיסוף המידע על אותה אישיות בכירה עמד ממש בסף העליון ולכן נאלצנו לגדוע את הפעילות של אותה חבורה ולצאת למעצרים בהולים כיוון שאנחנו הבנו שהם עוקבים גם אחרי אותה אישיות וגם אחרי הבנים שלה, לצורך העניין. כשאנחנו מבינים שאנחנו נמצאים על הקצה, בהחלטה משותפת יחד עם שב"כ, בעצם אנחנו מבצעים את המעצרים האלה שכן הפעילות שלהם כבר עוברת לא רק מאיסוף של בסיסים ומתקנים אסטרטגיים אלא לכדי יכולת של מימוש לפגיעה באותה דמות".
לקראת סיום השיחה, התייחס לניסיונות הריגול השונים של האיראנים בישראל: "אחרי 7 באוקטובר אנחנו עדים לצערי הרב לניסיונות מאוד מאוד מרובים משונאינו להחדיר בעצם חוליות כאלה כאן למדינה ובעצם לגייס אזרחים ישראלים פוטנציאליים שיוכלו לעבוד בעבור האיראנים והפרוקסים שלה. אנחנו כל הזמן, יחד עם שב"כ מנסים לנטר את אותה פעילות ולגדוע מאותם גורמים לפעול בארץ. אפשר לדמות את זה לסוג של סרטן ממאיר שכרגע מנסה לצמוח ברחבי מדינת ישראל. איראן שולחת גרורות. זה טיפול בבעיה חמורה שנוצרה פה כתוצאה מפעילות ענפה של איראן ושלוחותיה וכל העת אנחנו מנסים בעצם לגדוע את הסרטן הזה. זו הצורה שהכי יכולה לדמות את הפעילות שעושה משטרת ישראל ושב"כ".