הבחירות בארה"ב עשויות להשפיע על המלחמה שמדינת ישראל עורכת בשנה האחרונה מול ציר הטרור האיראני במזה"ת ואין ספק כי עיני הממשלה הישראלית יהיו נשואות אל עבר ארה"ב בשבועות הקרובים. פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב באוני' בר אילן, הביע את דעתו על שני המועמדים האפשריים לנשיאות ארה"ב והתייחס ליחסם אל מדינת ישראל.
"אלה הבחירות הכי צמודות שהיו בהיסטוריה המודרנית. יש שברי אחוזים מפה לשם. אם מישהו מדבר על מומנטום לא מבין את מה שקורה בשטח. זה תיקו מדהים בכל המישורים", הצהיר גלבוע בראשית השיחה.
"ישראל צריכה להיות מודאגת משני המועמדים. עוד נתגעגע לביידן", אמר. באשר למועמד המפלגה הרפובליקנית אמר: "טראמפ, אתה אף פעם לא יודע מה הוא באמת רוצה, למשל בנושא חשוב כמו ההפלות, והוא מדבר על ענייני חוץ בצורה מוזרה, למשל שהוא יעשה סדר במזרח התיכון בתוך חצי שעה".
ומה באשר למועמדת המפלגה הדמוקרטית? "קמלה האריס יותר קרובה מביידן לפרוגרסיביים, ובניגוד לו היא תתחשב בהם ותשלב אותם אולי בממשל. היא קורצת לבוחרים מוסלמים שפתאום הרגישו שיש להם כוח פוליטי שלא היה להם קודם", אמר.
עם זאת כדאי שלא נחשוב כי מערכת הבחירות בארצות הברית סובבת סביבנו: "אם אתה שואל את האמריקנים, המלחמה במזרח התיכון לא מעניינת אותם. הכי מעניין אותם הוא הכיס והכלכלה, שם יש לטראמפ יתרון. אבל בכל זאת יש קשר מסוים למה שקורה כאן בשני מישורים: הביקור של בלינקן פה. ארה"ב מתמרנת דיפלומטית סביב עסקה וגם סביב מתקפה על איראן שתהיה קשה. הסדר לסיום המלחמה הוא ממש נכס, ומלחמה עם איראן היא נטל שיכול לפגוע בבחירות שלה".
עוד ביקש גלבוע לשים לב למה שקורא במדינת מישיגן: "יש שם סדר גודל של כ-250,000 מוסלמים. טראמפ מנסה להזיז אותם מהתמיכה ההיסטורית במועמדים דמוקרטים, ופתאום הם חושבים שיש לו קשר עם נתניהו והוא יפעיל עליו לחץ. ויש אנשים שאומרים שהם לא יצביעו להאריס בגלל התמיכה שלה בישראל".
גלבוע סבור כי בחישה של גורמים זרים בבחירות בארצות הברית פוגעת במעצמה העולמית באופן משמעותי: "זה לא חדש. בעיקר הציר הנגדי: סוריה, סין, צפון קוריאה ואיראן. האיראנים חושבים שטראמפ משוגע והוא יפציץ אותם, ופוטין חושב שהוא חבר, ויהיה טוב יותר לעניין אוקראינה לכן פוטין רוצה אותו".
לדבריו, "אף בי איי חשף התארגנויות ופעולות. הסיפור של הרשתות הוא מפעל ההחרבה של הדמוקרטיות. יש דאגה גדולה מאוד שההתערבות הזאת מבחוץ במשטר האמריקני ובחברה האמריקנית. הרעיון של הציר הוא להחליש את ארצות הברית, והציר שלהם יתחזק וישלוט כל אחד באזור שלו".
האם דונלד טראמפ ותומכיו יקבלו את תוצאות הבחירות, אם יפסיד בהן? גלבוע בספק: "יש שלוש תוצאות אפשריות לאור התיקו: יכול להיות שיהיה תיקו לגבי הגוף הבוחר עם האלקטורים. פעם אחת בהיסטוריה היה תיקו מוחלט, ואז יהיה חשוב מי ישלוט בבית הנבחרים. אפשרות שניה שיהיה ניצחון בכמה אלקטורים, והוא לא יהיה משמעותי. אם הניצחון יהיה של האריס, זה יוכל להביא לפיצוץ שראינו בפעם הקודמת. האפשרות השלישית היא שיהיה ניצחון מכריע של צד אחד, אז טראמפ יערער על תוצאה כזאת. בשבוע הבא ביום שלישי, האריס תנאם באותו מקום שבו טראמפ נאם ב-6.1.21 כשהיתה ההתקפה על הקונגרס".
פרופסור גלבוע הזכיר כי טראמפ עד היום לא מקבל את התוצאות של 2020. הוא הדגיש כי מה שיכריע את הבחירות הפעם הוא התוצאות בחמש עד שבע מדינות מתנדנדות, וכי כ-30 מיליון אנשים הצביעו: "כל מה שיקרה עד ליום הבחירות, עליהם זה כבר לא ישפיע".
הקיטוב בארצות הברית ניכר על רקע הבחירות הקרבות. גלבוע סיפר על תהליכי העומק שעוברים על המצביע האמריקני: "כל הבחירות האלה, הן הצבעות מחאה. אתה לא מצביע בעד מישהו, אלא נגד מישהו. לא משנה מה הצד השני אומר. טראמפ משמיע הצהרות הזויות לגמרי, וזה לא רלוונטי. מה שרלוונטי מבחינתו הוא שאם אתה שונא את קמלה האריס – או שתצביע בעדו או שתשב בבית. הדמוקרטים אומרים שטראמפ רוצה להיות פשיסט"
עריכה: אחיעד לוק