אודי סגל וענת דוידוב

"בדיקטטורות לא רוצים שהעם יחשוב שהם חלשים"

ד"ר מאיר ג'בדנפר, מרצה ללימודי דיפלומטיה וביטחון של איראן, על תחושות התושבים במדינה: "אנשים מפחדים. יש במשטר אנשים אלימים, אלה חברים של אסד"


המשטר באיראן ידוע לאורך השנים באכזריותו. ד"ר מאיר ג'בדנפר, מרצה ללימודי דיפלומטיה וביטחון באיראן ויליד המדינה, סיפר על הלך הרוחות בתוך איראן ועל התמודדותם של האיראנים עם המציאות הבלתי נסבלת במדינתם. 

בתחילת הריאיון נשאל אם התקיפה הישראלית יכולה לגרום להפלת המשטר מבפנים. המומחה ענה: "להערכתי הם לא יכולים להחליף. סדר העדיפויות של רוב העם הוא משהו אחר, אלה דברים פנימיים. אבל אלה שיש להם את הכוח, יש להם אינטרסים מנוגדים לעם, ויש להם סיבות לא להכיל את זה. הם מפחדים שאם הם לא יגיבו, זה ייתפס כחולשה מול העם האיראני. בדיקטטורות לא רוצים שהעם שלהם יחשוב שהם חלשים".

לדבריו, "אחרי אתמול יש להרבה אנשים פחד להעלות סרטים ולכתוב ברשתות חברתיות. כשהמשטר שלך במלחמה עם מדינה שאיתה אין לך גבול, ובתוך הבית יש אינפלציה של 45%. משהו כמו 42% מהמשכורת הולכת לשכר דירה. יש אנשים באיראן שחייבים עכשיו לשתף דירה. אלה דברים שקרו בברית המועצות בשנות השישים".

עם כל הקושי, ג'בדנפר העריך כי הפחד של האזרחים האיראניים רב יותר: "הם מפחדים. אלה אנשים אלימים שאונסים גברים ונשים שם, אלה החברים של בשאר אל אסד, הם אמרו לו להיות חזק ולהמשיך להרוג את העם שלו. בטח שהם מפחדים מהמשטר הזה - אלה אנשים נוראים, סדיסטים".

"גם כשהאיראנים יודעים שהם יותר חלשים מהאויבים שלהם, הם בכל זאת תוקפים"

הוא לא רואה שינוי אפשרי בזירה הפנים איראנית, גם אם ישראל תתקוף באיראן בעתיד: "לצערי אם נתקוף את איראן שוב, לא נראה התפוצצות. גם כשהאיראנים יודעים שהם יותר חלשים מהאויבים שלהם, הם בכל זאת תוקפים. ראינו את זה בזמן מלחמת איראן-עיראק".

ד"ר ג'בדנפר סיפר בהמשך כי התקשורת האיראנית מגוייסת לחלוטין, וכי היא מספרת נראטיב שונה מאוד ממה שאירע בליל שישי: "רוב הכותרות מתעסקות בזה שהם אומרים שלאיראן יש הגנה אווירית מצוינת, ושהם שולטים בשמים. הכול בשליטה, ושזה היה כמו 'דרדל'ה', משהו חלש".

עריכה: אחיעד לוק

27/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עלי חמינאי
עלי חמינאי  |  צילום: Majid Saeedi/Getty Images
Paris