אודי סגל וענת דוידוב

"עצם הפעולה היא פגיעה משמעותית"

תא"ל (מיל') רן כוכב, לשעבר דו"צ ומפקד ההגנה האווירית, אמר על ההכנות לתקיפה באיראן: "זה אירוע רב שנים שמתרגלים והופכים אותו לפקודת מבצע"


על פי דיווחים, חיל האוויר תקף בסוף השבוע האחרון בסיסים צבאיים ומתקני ייצור טילים בליסטיים באיראן כחלק מהתגובה על מטח הטילים שנורה בתחילת אוקטובר לעבר ישראל. תא"ל (מיל') רן כוכב התייחס להכנות של לפני התקיפה ולהכרעה האסטרטגית של ישראל אל מול איראן. 

"מערך ההגנה האווירי האיראני הוא סיפור מיוחד, משום שיש בו גם סוללות אמריקניות ישנות וגם סוללות יחסית חדשות – S300 ואחרות שהם רכשו וקיבלו מהרוסים, וגם כמובן תותחי נ"מ ונ"מ קצר טווח שנפגעו פחות בתקיפה האחרונה", אמר כוכב והסביר: "מערך הגנה אווירית כזה שחוטף פגיעה משמעותית, גם באמצעי הגילוי וגם באמצעי השיגור, מקלף חלק מהיכולות האיראניות עוד לפני תקיפה משמעותית אם נרצה כזו במתקני יצור טילי קרקע-קרקע או במתקני נפט, אנרגיה ואחרים".

הוא סבור כי התקיפה הישראלית השפיעה על האיראנים בשני מישורים: "זה משפיע תודעתית, בהרתעה, בתכנון ובקבלת ההחלטות, וגם פרקטית ומבצעית – כמה חימושים יש לי? איך אני יכול להגן על עצמי אם הישראלים ישובו ויתקפו? האם כדאי לי? האם יש לי יכולת גם להגן על עצמי? וגם האם לתקוף את הישראלים כפי שהם תקפו בתחילת החודש?".

"הפרסים לא ינופפו בדגל לבן ולא בדגל כחול לבן"

עם זאת, תא"ל (מיל') כוכב מפציר בנו שלא להיכנס לאופוריה: "שום דבר לא משנה באבחת חרב את פני המזרח התיכון. המצב מסובך כל כך שגם תקיפה משמעותית כזאת לא פותרת את כל בעיותנו. פרופורציות: הפרסים לא ינופפו בדגל לבן ולא בדגל כחול לבן, למרות שפגענו בהם במידה משמעותית. יש להם יכולות, גם הגנתיות וגם התקפיות. אין מערכת נשק שאי אפשר לעקוף אותה".

איראן יכולה להשתקם מנזקי התקיפה, אך זה יהיה במאמץ רב. דובר צה"ל לשעבר העריך: "זה לא פשוט, בעיקר בעקבות עוצמת המכה שהם חטפו. שום דבר הוא לא בלתי אפשרי. חלק מהמקומות אפשר לתקן, חלק אפשר לייבא מהר – הרוסים והצפון קוריאנים מאוד פעילים, וחלק אפשר לייבא בתהליכים ארוכי טווח. אומר בזהירות שכוחם עוד במותנם, זה לא שהבוקר אין להם מערך הגנה אווירית בכלל והם חשופים לגמרי".

הוא סיכם את הנושא כשאמר: "קשה לי להעריך ואני לא רוצה לענות תשובה שהיא לא מבוססת. עצם הפעולה משמעותית בגלל הסוגיה של התודעה, ההרתעה וקבלת ההחלטות. גם הפעולה הפיזית משמעותית. עד כמה קשה לי להגיד".

על התקיפה: "למעלה מעשור של הכנות"

בהמשך השיחה ניסה מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר להסביר למאזינים עד כמה מורכב היה מבצע התקיפה: "זה למעלה מעשור של הכנות, אולי 15 שנה. רכש, בניין כוח, תרגילים, עיסוק רב בהגנה ובהתקפה, איסוף מודיעין ודיוק מטרות. אירוע רב שנים ורב אנשים שבו מתרגלים תוכניות מגירה והופכים אותן לפקודת מבצע. צריך לפתוח אטלס לראות את דרך ההגעה, עם מה תוקפים ובאילו חימושים, מה תוקפים מרחוק, ובאילו מקומות אין ברירה וצריך להיכנס לעומק. צריך להגן על הצוותים והנתיבים גם בדרך הלוך. גם בדרך חזור, וגם מבחינה טכנית, הנדסת וטכנולוגיות - להמריא עשרות רבות של מטוסים ולהנחית אותם לאחר 1,600 ק"מ ללא תקלה, ללא נטישה וללא חילוץ".

עוד אמר באותו הנושא כי "בחלק מהמקומות על מנת להגיע ליעד צריך לקלף יכולות אל היעד. לדוגמה: אם אתה רוצה לנסוע לאיראן מצפון מזרח ולעבור דרך סוריה ועיראק, תצטרך לוודא שלא נופל מטוס בדרך. גם תקשורת לווינית נדרשת פה, כי מדובר על מרחק שהוא מעבר לאופק, זה אירוע משמעותי ביותר".

 

עריכה: אחיעד לוק

27/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מטוס חיל האוויר - ארכיון
מטוס חיל האוויר - ארכיון  |  צילום: ניר בן יוסף\דובר צה"ל
Paris